Гонорея - причини, симптоми, диагноза, лечение

гонорея е един от видовете венерически болести, причинени от гонококус. В този случай ще бъдат засегнати лигавиците на урино-гениталните органи. Също така могат да бъдат засегнати: ректум, конюнктива, фарингеална лигавица.

Гонококите не са много устойчиви на околната среда, те не могат да съществуват извън човешкото тяло и да умрат във време, когато субстратът изсъхне, тъй като този вирус умира във вода със сапун, а антибактериалните и антисептичните агенти имат вредно въздействие върху гонокока. Заслужава да се отбележи, че гонококи в човешкото тяло са в състояние бързо да свикне с различни сулфаниламидни лекарства и антибиотици.

По принцип тази болест се предава сексуално. Също така е възможно да има вътрешна инфекция, ако има нарушения на хигиенните правила.

гонорея - причины заболевания

Така че вече сме разбрали, че подобна болест като гонореята се причинява от гонококи. Те могат да се заселят в клетките на лигавицата и уретрата, като същевременно причиняват възпалителен процес. По време на сексуалния акт тези бактерии се прехвърлят на партньора. Тъй като тези бактерии не могат да живеят във външна среда, вероятността от инфекция чрез кърпа, луфа, както и други тоалетни принадлежности е много малка.

гонорея - симптомы заболевания

Първите симптоми на инфекция с гонорея при мъжете са жълт удар от пениса и може да има и заболяване при уриниране. Такива признаци могат да се появят след два до десет дни, но има случаи, когато първите симптоми се появяват за един месец, причинени от бактериална инфекция и причинени от възпаление на уретрата. Една от реакциите на тялото към такива бактерии е изпускането, подобно на гной, те са в състояние да оцветяват прането. Най-интересното е, че десет процента от мъжете може напълно да нямат симптоми, което означава, че човек може да разпространи гонорея без да знае, че е болен.

При жените в повечето случаи инфекцията с такова заболяване като гонореята е напълно асимптоматична, така че преди началото на лечението е доста дълъг период. Подобен период значително увеличава риска от появата на редица усложнения, така че дори без да знаят за болестта си, жените автоматично се превръщат в разпространители на тази инфекция.

гонорея - диагностика заболевания

При мъжете гонореята се диагностицира чрез микроскопични прегледи, тези изхвърляния от уретрата след оцветяването на секретите със специално оцветяване. И надеждността на този метод е повече от деветдесет процента, така че от време на време си струва да се правят тестове. И тези мъже, които са хомосексуални, също вземат тестове от уретрата.

Но за жените единственият начин да се диагностицира е засаждането. Но във всеки случай, не можете да направите без размазване на шийката на матката и ректума. Също така в някои случаи се вземат тампони от гърлото. Основното нещо е, че в наше време няма максимален ефективен метод за откриване на такова заболяване на гонореята.

гонорея - лечение и профилактика

Най-ефективните методи за лечение на гонорея са пеницилинови инжекции при едновременно приложение на пробенецид таблетки, които могат да потиснат отделянето на пеницилин с урина. Много центрове препоръчват повече и лечение на това заболяване с антибиотик - цефтриаксон с доксициклин.

За профилактика се препоръчва редовно да се дава кръв за сифилис, както и тестове за HIV инфекция. Освен това, тези, които са имали акт с болен гонорея, трябва да преминат задължителен преглед в продължение на 30 дни, това включва засяване и преминаване на определен курс на лечение, тъй като вероятността за получаване на гонорея е голяма.

Не забравяйте личната профилактика: използвайте презерватив и ако има сексуален контакт с случайно партньор, измийте гениталиите със сапун и вода и експертите препоръчват да посетите точката на индивидуална профилактика в рамките на два часа след половото сношение.

Share:
Comments