24 април: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници на 24 април

Международен ден за защита на лабораторни животни

В этот день все зоозащитные организации мира отмечают Международен ден за защита на лабораторни животни — праздник, учрежденный Международной ассоциацией по борьбе с болезненными экспериментами над братьями нашими меньшими в 1979 году. В указанный год 24 апреля был подписан договор о прекращении препарирования подопытных зверьков между Тюменским университетом (кафедра зоологии) и ИнтерНИЧ. Согласно договору, организация ИнтерНИЧ предоставила Тюменскому университету специальное оборудование и разработала программу по изучению студентами зоологии, не умерщвляя и не препарируя при этом животных. Этот проект позволил сохранить жизнь многим представителям животного мира (было спасено 65 мышей, 32 голубя, около 40 лягушек и 68 рыб). Вскоре с ИнтерНИЧ в рамках программы защиты лабораторных животных начали сотрудничать и другие учебные заведения. «Специально разработанные компьютерные программы по зоологии позволяют студентам получать весьма полную и исчерпывающую информацию о животном мире и биологическом строении позвоночных…», - делится с СМИ один из представителей ИнтерНИЧ-а.

Международен ден за солидарност на младите хора

Събитието се празнува всяка година на 24 април по инициатива на Световната младежка федерация. За първи път Денят на младежката солидарност бе отбелязан през 1957 г. Целта на празнуването му бе желанието на обществеността да привлече вниманието на държавните органи, както и на медиите към живота и проблемите на младостта. Единствено общото обединение на хората, които се грижат за съдбата на бъдещото поколение на планетата, позволява на обществото да контролира напълно спазването на всички права на младите хора, както и да популяризира своята творческа дейност, организация и пълноценно участие в живота на своята държава.

24 април в националния календар

Бойлерът

24 апреля в народе чествуют память святого Антипия Пергамского — близкого ученика Иоанна Богослова и епископа Пергамскоу церкви. По легенде, язычники принуждали преподобного прекратить проповедовать христианство, однако Антип оказался непреклонным, за что и был умерщвлен. Верующие втайне забрали его тело и похоронили согласно обычаям, а над его могилой позже воздвигли храм. Гробница святого Антипия превратилась в место паломничества. На Руси Антипа чтили как исцелителя от боли, особенно зубной. В народе его прозвали Бойлерътном, поскольку, считалось, что в этот день половодье достигало своего пика. Если же лед к этому моменту с рек не сходил, значит крестьяне ожидали плохого (в плане урожая) года. Широкий разлив воды предвещал плодородное лето: «Хлеб народится, коль будет водица», говорили люди на Бойлеръта. Также в Антипов день принято было наблюдать за погодой: наличие дождей обещало грибной год, о том же самом говорили заморозки. Сегодня, как правило, полевые работы не проводились, семена не сеялись, а рассада не рассаживалась, поскольку этот день считался неблагоприятным для подобной деятельности.

Исторически събития 24 април

24 април 1671 г. - Степан Разин е хванат и скоро екзекутиран. Разин е бил лидер на Войната на селяните, в центъра на която са Волга и Дон Казаши. Сред бунтовниците срещу правителството на Москва са селяни, казаци и някои народи от региона на Волга (Морвинианци, Мари, Татарски и Чувашки). Поддръжниците на Разин призовават бунтовниците да "кухи" губернатора, благородниците, болярите и други търговци "за измяна". Степан Разин се радва на голяма власт сред хората. Под негово ръководство водят много военни кампании към Персия и Волга. Името на Разин е станало легендарно. Веднъж по време на следващата кампания до Волга, той изпратил писма, наказващи го да се бори и да му служи. Тези писма събират много поддръжници, а кампанията се превръща в голяма селекционна война, която поглъща голяма част от руската държава. До 1671 г. властите на Разин започват да падат. Той се опитал да улови Черкасск, но това начинание се провалило и на 24 април същата година Степан беше заловен от казашки терористи. На свой ред те прехвърлиха лидера на царските власти, а през юни 1671 г. той беше публично екзекутиран близо до фронталното място в Москва.24 април 1833 г. - Получаване на патент за газирана водаВ деня, в който обмисляхме в САЩ, газирана вода беше патентована. Това изобретение принадлежи на английския химик Джоузеф Пристли. Той беше този, който откри химическата връзка, която е отговорна за разлагането на въглероден диоксид. Преди създаването на плутони Priestley е ангажиран в областта на електроенергията и атомната енергия. С помощта на научните изследвания той успя да намери научен подход към фотосинтезата, да докаже проводимостта на тока в графита, както и да отвори кислорода и така наречения "гей газ". Откриването на сода стана напълно неочаквано събитие за учения. Гледайки пивоварната, той се замисли за мехурите, излъчвани от бирата, и реши да пресъздаде точно това чрез химически реакции. Химикът успя. Джоузеф беше приятно изненадан от силния, но изненадващ, преди неизпитан вкус на газирана вода. Очевидно го харесваше. Днес за нас содата не е нещо необичайно и непознато. Той стана толкова популярен, че много страни предложиха да въведат празник на 24 април под необичайно име - Международен ден на газирана вода.24 април 1916 г. - Дъблин въстание "Red Великден" "Червената Великден" (Великден въстание), представено въоръжено въстание срещу ирландския британците, които се появяват в Великден да се получи ирландски независимост. бе приет Републиканската декларация за премахване на всички права на Великобритания над Ирландия и забраната за препирни между протестанти и католическата църква в навечерието на събития бунтовническите лидери. Това въстание, продължило почти седмица, беше потушено от Великобритания. Основният лидер на бунтовниците, Патрик Пиърс, беше заловен и застрелян. Заедно с него британците разрушиха петнадесет лидери от Великденската бунт.

24 април са родени

Джовани Мартини (1706-1784 gg.) - Италиански теоретик, музикален историк, учител, диригент, композитор, цигулар и талантлив певец. По-добре е известно в обществото като Пад Мартини, францискански монах.Карл Георг Шпиттелер (1845-1924) - изключителен швейцарски поет, есеист и романист, награден с Нобелова награда (1919) за великолепната епична "Олимпийска пролет". Работил е под прякора Феликс Тандем.

Франсис Бофорт (роден през 1774 г.) е известен английски моряк, разработчик на 12-степенна скала, която определя силата на вятъра. По време на войната от 1812 г. той е сериозно ранен и напуснал морето, след което става хидрограф в британското адмиралтейство.Жан-Пол Готие (роден през 1952 г.) е известен френски моден дизайнер. През 1978 г. той първо създава собствена колекция, която противоречи на всички модни тенденции на времето и нещо като "уличен" лондонски стил. Впоследствие екипите му оказват огромно влияние върху френския пазар за такива продукти.

На 24 април

Антип, Прохор, Петър, Николай, Якоб, Джон (Иван), Мелит, Григорий, Херман, Людмила.

Share:
Comments