Стевия - естествен заместител на захарта 0 калории

Стевия е зелена трева, която прилича на коприва. В дивата природа расте в Бразилия, но сега се развива активно в целия свят за хранително-вкусовата промишленост и много хора дори я растат вкъщи.

Стевия в магазине

Листата на стевия са сладки за вкуса, но за разлика от захарта те са напълно некалорични.

Тези, които отчитат калориите, знаят, че в 100 грама. захарта съдържа около 400 kcal. В зелените листа на стевия, само 18 kcal, а в екстракта на stevia 0 калории.

При изненадващо ниско съдържание на калории бирата stevia е 30-40 пъти по-сладка от захарта. И ако говорим за екстракта, той е по-сладък от захарта вече 200-300 пъти. И това не е всичко. Глюкозата, съдържаща се в стевия не влияе на нивото на инсулин в кръвта на човек, така че стевия може да се използва от хора с диабет.

Американската хранително-вкусова промишленост отдавна е взела сладка трева за въоръжение. Ако въведете стевия на любимия ни сайт iherb (там се доставят в Русия), ще видите десетки фирми, произвеждащи естествени подсладители на базата на стевия в различни форми - бели прахове, таблетки, сиропи.

kupit_steviya

Конусът от концентриран прах, добавен към чай, кафе, сладкиши или овесени ядки, може значително да подслади живота ви, без да увеличава съдържанието на калориите на вашето ястие.

Какви стевиа да купувате?

От всички фирми, представени в Ayerbe, с известна скептичност, трябва да се вземе търговската марка Truvia. По-голямата част от праха на Truvia не е стевия, а еритритолът е аналог на ксилитол подсладителя, известен ви по отношение на рекламата. Това е естествен подсладител, но не много различен от фруктозата и не много полезен. Сакетите на Trouvia също съдържат вкусове, чиято цел в естествения подсладител обикновено е малко разбрана.

В допълнение, белият екстракт вече не е зелен лист. Ако други компании виждат стевия под формата на бял прах или таблетки, това означава, че нямате билка, а нейният екстракт. В Америка сега има разгорещени дискусии за това дали правото на бял рафиниран стевисоид на прах се предлага за здравословна диета, колко безопасно е, как тя се отразява на тялото.

Ако не сте химик и нямате своя позиция по този въпрос, опитайте просто да изберете stevia по най-естествения начин. Например, под формата на сушени настъргани листа от тъмно зелен цвят или под формата на естествена тинктура. Всичко това, в по-малки количества, но също така може да се намери на Ayerbe. Например зелен прах "Stevia Powder" от Planetary Herbals или цяла листна тинктура от марката Wisdom Natural.

stevia_leaves

Алтернатива на крайния продукт е самоприготвената инфузия на стевия. Ако успеете да купите цялото растение или да получите семената и да растаете stevia "на перваза на прозореца", сами подгответе сладкия сироп. Това е много лесно.

Тинктура на стевия у дома

В чашата с вода се добавя супена лъжица счукани листа стевия. Довежда се до кипене и се вари 5 до 7 минути. След отстраняване на течността от огъня, тя трябва незабавно да се излее в предварително загрят термос. След около 10 часа инфузия, течността трябва да се филтрира чрез източване на водата в стерилизирана чиния. Към листата, оставени в термоса, добавете половин чаша вряла вода и настоявайте от 6 до 8 часа. След посочения период комбинирайте свежата инфузия с предварително натоварената. Дръжте в хладилника не повече от седмица.

Инфузията може да бъде добавена като подсладител във всяка напитка, извара, зърнени храни и други ястия.

Странични ефекти

И сега лошите новини. Някои американски изследователи подозират стевия за мутагенност. Това не е причината за забраната на стевия, но на всеки промишлен пакет от стевия ще бъде написано, че то не може да се консумира по време на бременност. В допълнение, има проблеми с взаимодействието на стевия с определени лекарства. Лекарите също така говорят за възможността от нежелани реакции, например, мускулна болка или слабост, нарушение на храносмилателния тракт.

Share:
Comments