Колит - причини, симптоми, диагноза, лечение

Колелото наречено възпаление на лигавицата на дебелото черво. Тя може да бъде остра или хронична. В първия случай, колитът е остра възпалителна болест на дебелото черво, обикновено свързана с инфекция. Вторият вид колит е хронично заболяване на дебелото черво, което се проявява с лезии на лигавицата и причинява дисфункция на червата. Хроничният колит може да продължи много месеци и дори години.

Колит - причини

Остър колит се получава поради развитието на инфекция в тялото (често бактериална); остри отравяния (олово, арсеник, живак, гъби и др.); дългосрочно използване на определени лекарства.

Хроничният колит по правило се проявява като рецидив на недостатъчно излекуван остър колит с намаляване на общата резистентност на организма. В допълнение, тя може да се развие поради интоксикация и нарушаване на метаболитните процеси в тялото, както и при други заболявания. Чревни паразити, особено ламблия и щипа, също допринасят за развитието на това заболяване.

Колит Симптоми

Остър колит се проявява чрез диария, болки в корема, метеоризъм, наличие на слуз и вени от кръв в изпражненията, гадене, непрекъснато принуждава да се изцежда. Тя започва с повишаване на телесната температура и появата на симптоми на обща интоксикация, които след това се допълват от признаци на храносмилателни нарушения, промени в характера и честотата на изпражненията.

Основните симптоми на хроничен колит са: нарушение на двигателната функция на червата (диария, запек), коремна болка, подуване на корема, понижена производителност, летаргия, раздразнителност и непоносимост на определени храни (най-вече - черен хляб, зеле, мляко и т.н. ). При хроничен колит до актовете на дефекация често се появява болка в долната част на корема, изчезва след дефекация. Столът може да бъде до 10 пъти на ден. Коремна болка при хроничен колит е най-често локализирана в долната част на корема или в неговите странични участъци.

Колит - диагностика

За да назначи лекар, гастроентеролог може само след провеждане на диагностично проучване. Като правило диагнозата се състои в изучаване на историята и клиничната картина на заболяването, ректоскопията, иригроскопията, колоноскопията и лабораторните изследвания на кръвта, урината и изпражненията.

Важно е, че целта на изследването на пациента е не само да се открие наличието на възпалителен процес на лигавицата, но и да се разграничи колит и различни заболявания на дебелото черво, които имат инфекциозна и неинфекциозна порода, като проктит, ентероколит, болест на Crohn, чревна туберкулоза и др.

Колит - лечение и профилактика

Лечението на колит се определя от тежестта на възпалителния процес, неговата степен, локализация и наличие на съпътстващи локални или системни усложнения. Тя може да се извършва на амбулаторна база или в болница.

Най-важният компонент за лечение на колит е диета, която трябва да бъде пестеливо и в същото време висококачествена, съдържаща всички елементи, необходими за нормалното функциониране на тялото. Пациентите с колит трябва да отказват грозде, сушени сини сливи, черен хляб, зеле, цвекло, пикантни или солени храни и т.н.

Изборът на лекарствена терапия трябва да се извърши, като се вземат предвид индивидуалните характеристики на пациента и съпътстващите заболявания. Алергичната форма на заболяването изисква назначаването на антихистамини и солеви лаксативи; инфекциозни - антибактериални средства; спастични - антихолинергични и антиспазматични средства. При диария се назначават обвиващи агенти с активен въглен с мехур. Физиотерапевтичните методи - клизми, напояване, апликации и т.н., се оказаха много положителни.

Ако консервативната терапия не е ефективна или се развият тежки усложнения на заболяването, се използва спешно хирургично лечение.

Предотвратяването на колит е балансирана диета, своевременно откриване и лечение на заболявания на храносмилателната система, санитарни и хигиенни мерки и спазване на правилата за безопасност в отрасли, свързани с опасни химични отрови.

Share:
Comments