Празни калории - какво е това?

На пръв поглед може да изглежда, че за да намалите теглото, трябва да намалите броя на калориите и всичко - идеалната фигура в джоба ви, но всъщност всичко не е толкова просто. Има "полезни калории" и "празни калории".

празни калории

Термините не са изцяло научни, но за нас, отслабването, са много важни. Когато се научите да намирате празни калории в диетата си и ги изключвате или ги замените с по-полезни, не само можете да отслабнете, но също така да подобрите цялостното си благосъстояние и, разбира се, да изглеждате по-добре.

Калорията е мярка за енергийната стойност на продукта. Освен това единицата е много малка, така че измерването обикновено се извършва в килокалории - Kcal. Но в разговор, дори и сред специалистите по хранене, обичайно се казват просто "калории" без "кило". Калориите се намират в протеини, мазнини, въглехидрати, както и спиртни напитки.

1 g протеин дава на тялото 4 Kcal

1 g въглехидрати - 4 Kcal,

1 г алкохол - 7 ккал

1 г мазнина - 9 калории.

Една жена се нуждае от около 2000 ккал на ден, тази цифра намалява за отслабване, но не може да бъде по-малко от 1200 ккал на ден. Ето такава аритметика.

Какво са празни калории?

Празните калории са продукти с ниска хранителна стойност, но с висока калорична стойност. Това е храна, която не съдържа почти нищо освен енергия и следователно не ни дава нищо полезно, без хранителни вещества, хранителни вещества, укрепващо нашето здраве, нашето тяло, подобряване на състоянието на кожата, косата.

Храни, които са бедни с протеини, витамини, минерали и здравословни мазнини, са празни калории. Храните, които съдържат празни калории, допринасят за натрупването на наднормено тегло. След като консумират празни калории, ние бързо огладнеем отново, защото тялото не е получило хранителните вещества, от които се нуждае, но мазнините се образуват "с бретон".

Така например, като изядохме торба с чипове с тегло 50 грама, консумираме около 300 ккал, което напълно ще се превърне в мазнини и искаме да ядем и пием след половин час, защото осоленият така увеличава апетита ви! В резултат на това - наднормено тегло и подуване при редовна консумация на такава храна.

Лека закуска, състояща се от 100 грама извара, лъжица мед и прясна ябълка ще ни даде същия брой калории, но ще бъдат протеини, фруктоза и витамини. Виж, каква е разликата? Празните калории са абсолютно безполезни, те само ни правят по-дебели и имат отрицателно въздействие върху здравето. В западните страни продукти, съдържащи само празни калории, се наричат ​​"боклуци" - "нездравословна храна". Не е приятно, нали?

Когато празни калории са скрити

Празните калории са много в бързо хранене, сладкиши, суха готови закуски, сладки и газирани напитки, печени изделия от бяло брашно, чипс, много мазни сосове като майонеза, колбаси, колбаси, маргарин. 100 грама от такъв продукт могат да съдържат до 500-700 ккала, дължащи се на мазнини, брашно и захар. Все пак тъжно може да звучи, но много съвременни продукти съдържат много празни калории. Особено полуготови продукти, храна, претърпяла промишлена преработка, бързо хранене.

Какво да ядете вместо празни калории

Празните калории увреждат не само фигурата, но и здравето. Излишната захар и "лошите" мазнини нарушават нормалното функциониране на черния дроб, панкреаса и целия стомашно-чревен тракт. Ако искате да отслабнете и да го държите под контрол, трябва да намалите броя на празните калории, като ги замените с полезни.

Вместо хамбургер, яжте сандвич с царевичен хляб или хляб с трици, марули, краставици, домати, постно сирене и месо, риба или шунка най-малкото. Вместо сокове и напитки от торбички и кутии, по-добре е да пиете чай без захар и да ядете плодове.

Сладките са лесно заменени с мед, сушени плодове, разбира се, в разумни количества. И мазнините майонеза може успешно да се замени с кисело мляко или ниско съдържание на мазнина заквасена сметана, добавяне на зеленчуци и подправки. По принцип от колбаси, майонеза и маргарин е по-добре да ги откажете или да ги направите да се появят на масата само на празниците.

Живеете без "екстри" е изключително скучно, така че от време на време - веднъж на една или две седмици - можете да се поглезите с любимите си, макар и безполезни калории - бисквитки, сушилни, торти. Това е важно за психиката, за добро настроение, в противен случай животът ще стане напълно сив във времето. Учените са доказали, че жените трябва периодично да се поглезят, в противен случай рано или късно ще има разбивка. Затова ограничавайте вредната храна, но не се лишавайте от удоволствието. Всичко се нуждае от мярка, дори при преследване на фигурата и здравето.

Прочетете на:

  • Как да преброим калориите, за да отслабнем?
  • Диетично меню за седмицата от 1100-1500 kcal
  • Продукти, които трябва да бъдат изключени, за да отслабна
Share:
Comments