Как да изберем велоергометър вкъщи

Домакинските велосипеди струват от 5000 до 120 000 рубли, което е само приблизителен ценови диапазон. Питате защо някои симулатори се продават на цената на употребявана кола, а други - малко по-скъпи от чифт маратонки?

Всичко е просто - производителите в борбата за нашето и вашето внимание излизат с различни необходими и не много функции, използват различни материали и производствени техники. Нека разберем коя от нас ще бъде наистина полезна и без която можем да направим без себе си.

вело

Какви функции трябва да обърнете внимание

Когато избирате велоергометър, обърнете внимание на следните точки:

• Задвижване - зависи от качеството на пътуването или, по-просто, как педалите ще се въртят - тихо или не. Има симулатори с механично (колан или обувка) и магнитно (опционно - електромагнитно) задвижване. Механичното задвижване е шумно и няма да е много удобно да се тренира на такъв симулатор - педалите ще се обърнат с дрънчене.

Магнитното задвижване е по-перфектно и скъпо. Педалите ще се въртят гладко, без да се натискат, а самият симулатор няма да предизвика шум.

Електромагнитното задвижване ще работи още по-добре - ще отидете "като часовник", а самото устройство ще продължи дълго време. Но има такива симулатори по-скъпи от всички, така че ако цената е важна за вас, спрете на обикновен магнитен диск.

• Живот или гаранция. Производителите на добросъвестност ще дават гаранция за стоките най-малко една година или година и половина.

• Седалка, педали, волан. Тези параметри трябва да бъдат избрани, като се фокусира единствено върху техните чувства. Седлото не трябва да се натиска никъде и височината му - да се регулира за всеки потребител. Педалите избират най-стабилния за себе си, така че краката ви да не се плъзгат. Воланът на добрия симулатор се регулира както на височина, така и на позиция - той може да бъде наклонен надолу или обратно на себе си.

• Възможност за бързо конфигуриране за няколко потребители. Тя се радва на почти всички симулатори - те имат и опцията "бърз старт" и много програми.

• Устойчивост - симулаторът не трябва да се люлее от едната страна на другата страна по време на урока или пластика със задушаващо тегло. По принцип симулаторите имат максимален капацитет на натоварване и е по-добре да го изберете с "резерв", т.е. ако някой от вашето семейство тежи 100 кг, тогава вземете симулатор, предназначен за 120-150 кг.

Не са твърде много изисквания, а много евтини модели Torneo, Oxygen, Kettler съответстват на тях. В самото начало на пътуването трябва да избирате между вертикален и хоризонтален симулатор.

Вертикално - това е нормален велоергометър, на който сме свикнали, а хоризонталният педал и седалката (най-често с гръб) се намират почти на едно и също ниво. Хоризонтално се препоръчва за хора с наранявания на тазобедрени стави и 2-3 степенно затлъстяване. За всички останали е подходящ вертикалният "велик".

Какви опции правят симулатора по-скъп

Някои смятат, че за ефективно обучение трябва постоянно да следите пулса и да регулирате товара. Но само вграден сензор за велосипеди на всяка, дори най-професионалната и скъпа марка - не е най-добрият избор за контрол. Сензорите се четат от ръцете или от ушната лъжица и тези зони се потят, когато се движите, което води до изкривяване на данните.

Професионалистите никога не следват пулса с вградения сензор. Те използват отделни монитори за сърдечен ритъм. Последните, между другото, струват от 1500 рубли и се продават във всеки спортен магазин. Следователно, надплащането на предоставените магнитни сензори - писалки или друг вид "контролер" не си заслужава.

Между другото, можете да направите без сензор, ако сте добре със здравето. Разчитайте на собствените си чувства - по време на пътуването би трябвало да можете да дишате нормално, но не и в състояние да говорите по телефона. Затова пулсовия сензор е добро нещо да контролирате здравето си и да оставяте "високите технологии" на професионални спортисти, нашата цел е добро здраве и отлична фигура.

По същия начин повечето хора не се вместват вградените програми. Да приемем, че искате да отслабнете. След тренировката трябва да се проведе в зоната на сърдечната честота от 50 до 70% от максималния пулс (220-вашата възраст). Интегрирана програма симулатор автоматично променя съпротивлението на педалите. Въпреки това, не на факта, че тя е тази съпротива ще бъде удобен за да се поддържа сърдечната честота мишена за вас, че е възможно, че пулса "пребит", извън зоната. В някои случаи, професионалисти, се препоръчва да се тества на мотора с пулсомер в магазина, в по-голямата част - помисли вградените програми като опция - начин да се разнообрази обичайни класове, които по принцип имат положително въздействие върху процеса на загуба на тегло.

Както казах и преди, твърде много се разчита на пулса не е необходимо, само трябва да се помисли за няколко нюанси - пулса е твърде ниска, няма да ви позволи да отслабнете, но е твърде висока, ще пренастроят организма да изгаря въглехидрати магазини и мазнини отново остана с теб. Като цяло, можете да използвате всички програми, но не забравяйте за чувствата си - ако датчика показва, че сърдечната честота е оптимална за изгаряне на мазнини, и вие в този момент, липсваш симулатора или изпотяване, опитвайки се да се премести на педала за поставяне на ползите от този урок няма да бъдат загубени и желанието да отслабнете.

Показва с възможност за демонстрация на видео, разбира се, напълно забавляват. Но ако тренирате у дома, можете да гледате филми на домашния си телевизор, спестявайки около 15 000 рубли.

Функцията, която показва количеството калории, изразходвани на екрана, изглежда много примамливо, но не представлява практическа стойност, защото счита за неточно. Мотивиращото нещо обаче може да бъде много полезно.

Велоэргометр или спинбайк?

Обикновено в ценовия диапазон от 5000 до 20 000 се предлагат само велоергометри. Това е обикновен велоергометър с широко седло и способност за успоредно завъртане на педалите при седене. В това положение тялото е спокойно, позицията е стабилна, не е нужно да полагате усилия, за да запазите тялото в правилната позиция, товарът ще се получи краката и малко - пресата. Spinbikes ще бъдат малко по-скъпи, но се използват за по-разнообразно и висококачествено обучение.

Разликата между спинбайк е, че можете да се изправите върху нея, в техниката на "танцьор" (т.нар. "Педалинг"), зад седлото и завъртете педалите със значителна скорост. В изправено положение в работата са включени допълнителни мускули - пресата, трицепсите, мускулите на горната част на тялото (гърдите и гърба), което увеличава потреблението на калории и ви позволява да тренирате на практика цялото тяло наведнъж.

Сега нека да поговорим за използването на spinbike за загуба на тегло. Когато се работи по spinbayke повишен пулс, както и при много висока показател тя (220 минус възрастта, тази цифра се умножава по 0.6 и 0.7 - между тези две стойности ще бъде вашият изгаряне на мазнините зона) организъм престава да губите мазнини и продължава към разцепване на въглехидратите и мускулите. Вие ще забележите това сами - дишането ще стане прекъсващо и сърцето ще започне да дирижира диво. Тялото няма да има време да се съборят "тежката" мазнини, тя се нуждае от енергия бързо, за да бъдат в крак с сърдечната дейност и да се справят с натоварването. Затова изберете средно интензивно обучение и продължителност най-малко половин час.

Естествено, въртенето е достатъчно за теб, не за един сезонен час, и можеш да напредваш с него почти безкрайно. Ето защо, ако искате да си купите симулатор повече от 20 000 r, е по-добре да не плащате за красиви снимки на дисплея, а да купите функционален спинбайк.

Преди да купите велоергометър

Можете да намерите онлайн магазин с отстъпки, доставка и други радости на живота. Но преди да купите нещо там, намерете подобен модел в обикновен магазин и го тествайте. Идеалният велосипед за упражнения трябва:

• създаване на усещане за удобно засаждане. Кожата на седалището изобщо не трябва да се усеща, когато седнете в седлото. Ако има неприятно усещане - ширината и твърдостта на седалката не са подходящи за вас и 30-40 минути обучение ще бъде неудобно;

• Оставете краката да бъдат правилно позиционирани върху педалите. За толкова много модели, ремъците за фиксиране на педалите не са предназначени за хора с висок ход. Ако кракът ви в маратонките "не се изкачва на педала" при най-дългата дължина на ключалката и "издърпва" на най-върха, оставете машината за хората с леко повдигане на крака. В идеалния случай центърът на педала трябва да съвпадне с центъра на стъпалото и товарът при въртене - да се разпределя между предната и задната повърхности на бедрото и да не се вкарва в телетата;

• умейте да регулирате съпротивлението на педалите. На първо място, ще трябва да добавите съпротива доста, твърде големи движения на "лоста на натоварването" - това е дискомфорт по време на тренировка, ще бъде трудно за вас да се справите.

Share:
Comments