Защо тестовете за бременност са погрешни?

Забавяне на менструацията, гадене, сънливост, слабост - симптомите, които се появяват при бременност. Много жени, след като са забелязали тези признаци, не се втурват към специалист. Те работят в аптеката и получават тест, мислейки, че ще получат надежден резултат. Въпреки това, не е нужно да се доверявате 100% на този метод за определяне на бременността. Какви са тестовете за бременност? Защо резултатът е невярен? Да намерим отговорите на тези въпроси.

Разнообразие от тестове за бременност

В съвременните аптеки можете да видите следните тестове за бременност, предназначени да определят началото на интересна ситуация:

• Тест на лентата;

• Таблетка;

• Мастило;

• електронни.

Използването на тест лента е метод за определяне на бременността, който е лесен и евтин. Подобни тестове за бременност се правят от хартия. Те се третират със специално вещество, което придобива цвят при реакция с хорионния гонадотропин (hCG). Този хормон се произвежда в женското тяло само след появата на интересна ситуация. Тестовите ленти са първите тестове за бременност, които се появяват. Ето защо те се считат за по-малко надеждни.

Таблетните тестове за бременност се предлагат под формата на пластмасови кутии. Те са по-качествени. Тестовете имат няколко прозореца. Един от тях е за урина. Няколко капки са достатъчни, за да получите резултата, който ще бъде показан в друг прозорец на теста на таблета.

Мастилено-струйният тест е метод за определяне на бременност, който има много предимства. Едно от предимствата е лесната употреба, тъй като те могат да бъдат заменени директно под потока на урината. Друго предимство на мастилено-струйните тестове е високата чувствителност. Резултатите се считат за по-надеждни.

Електронният тест за бременност е подобен на теста за таблетките. Той идва под формата на пластмасова кутия. Електронният тест има цифров дисплей, върху който се показва резултатът. Някои модели показват броя на седмиците от зачеването.

Защо резултатът от теста за бременност е неправилен?

Не винаги тестовете дават надеждна информация. Резултатът може да е погрешен поради неспазване на инструкциите, неправилно съхранение на теста или поради изтичане на срока на валидност. Въпреки това, дори при използването на качествени тестове за бременност и изпълнението на всички условия, съществува вероятност от фалшив отрицателен или фалшив положителен резултат.

Фалшив отрицателен резултат (бременността при една жена се е случила, но тестът не потвърждава това) в повечето случаи се дължи на факта, че справедливия секс е твърде рано за тестване. HCG започва да се произвежда само когато плодът е прикрепен към маточната стена. Това не се случва веднага след половото сношение. За да се извърши теста по-рано, отколкото в рамките на 2 седмици след сливането на оотид и сперма, това е безсмислено. Неправилни резултати могат да възникнат в следните случаи:

• Има замразена бременност;

• са използвани диуретични лекарства;

• Има опасност от спонтанен аборт;

• много течност е пиян;

• Има заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбреците.

Фалшив положителен резултат (има интересна ситуация и тестът показва обратното) се наблюдава в случаите, когато жена от пола приема лекарства, съдържащи HCG. По време на лечението изпитването е безсмислено. След като последният прием на лекарството трябва да мине минимум 10-12 дни. Тестовете "мамят" и в присъствието на тумори. В допълнение, положителен резултат може да бъде след аборт в продължение на 2-3 седмици или при високо ниво в кръвта на други хормони, сходни по структура с hCG.

Как да избегнете грешния резултат от теста за бременност?

За да намалите вероятността от получаване на неправилен резултат, при закупуване на тест за бременност, обърнете внимание на срока на годност и целостта на опаковката. Принципът на действие на всички тестове е почти идентичен. Въпреки това инструкциите все още трябва да се четат и стриктно да следват всички инструкции.

Можете да определите началото на бременността по всяко време на деня. Специалистите също така препоръчват да се вземе само сутрешната част от урината за теста, тъй като нивото на hCG в нея е максимално. Преди да използвате, не консумирайте много течности и избягвайте да използвате лекарства, които увеличават екскрецията на урината от тялото. За да се получи резултатът, тестът за бременност се понижава в контейнер с биологична течност за кратък период от време или се поставя в поток от урина. Резултатът може да се види като правило след няколко минути.

В заключение, трябва да се отбележи, че тестовете не трябва да заместват посещението на специалист. Във всеки случай, трябва да се обърнете към гинеколог. Положителен резултат може да скрие сериозно заболяване. Също така трябва да запомните, че тестът може да разкрие бременност, но не показва дали е маточна или ектопична.

Share:
Comments