Защо се препоръчва да се съхранява новороденото с пост след

Всяка млада майка в болницата се чуди как да държи новороденото в нея. За да не правите грешки и да не навредите на бебето, добре е да се запознаете предварително с препоръките и основните правила как да задържите новородено с колона.

Новороденото бебе е дребно беззащитно същество, за което майката представлява целия свят. Въпреки това всички млади майки се сблъскват с някои трудности в грижите за трохи. Първите въпроси възникват в болницата за майчинство, когато новосъздадената майка с детето се прехвърля в отделението "майка и дете".

Как да запазите новородено бебе в колона

От първите дни на живота младата майка вероятно ще е по-удобна да държи бебето на пост, като го обвие в пелена. Така че ще има по-малко страхове, че бебето може да се измъкне или да се окаже в неудобно положение.

Какво да търся?

1. Главата на бебето трябва да се поддържа, така че да не пада. За да направите това, с една ръка, фиксирайте главата и шията.

2. Необходимо е да се внимава, така че да няма ненужна тежест за гръбначния стълб. За да държите бебето, имате нужда от свободна ръка (едната държи главата си) зад задника и долната част на гърба. Дръжте детето извън седене. Ръката трябва да създаде подкрепа за гръбнака на децата.

3. Не оказвайте подкрепа на краката на бебето (отново, за да избегнете натоварването на гръбначния стълб).

4. Трябва да се движи гладко, без острота, така че детето да остане спокойно. Желателно е да говорите любезно на бебе.

5. По-добре е да поставите чиста пелена върху рамото си. Това е подходящо за хигиенни цели и за избягване на размазване на дрехите в случай на регургитация.

Храненето на бебето може веднага да го преместите във вертикална позиция, но това изисква малко да се използва за лечение на трохи. В самото начало е по-лесно за неопитни майки да поставят бебе след хранене, след което ще бъде по-лесно да ги вземете с бар. Подпрете се към детето колкото е възможно по-близо. Леко натиснете една ръка под главата на бебето, а другата под талията и задните части. Вдигнете трохата и натиснете срещу него, така че главата му да е около рамото. Рамото трябва да стане подкрепа за главата на бебето.

Ако искате да вземете бебето в колона от позицията на корема, едната ръка трябва да бъде поставена под гърдата на бебето, така че показалецът и палецът да поддържат брадичката. С втората ръка вземете бебето под бюста му, вдигнете го и го натиснете срещу него.

Не правете такъв приятен ритуал като носенето на трохи на дръжките, скучно рутина. Говорете с детето, пейте песни. Не забравяйте, че носенето на бебешки пост е необходимо само за първите месеци от живота. Много скоро ще останат само спомени за това време.

Грешки, които могат да бъдат извършени чрез повдигане и задържане на детето вертикално

За да не навредите случайно на детето, е необходимо да знаете какъв вид манипулация с бебето е забранено.

1. Не повдигайте детето до ръцете (предмишниците), за да избегнете разместване.

2. Не можете да вдигнете бебето под мишниците. Така че главата на бебето ще се счупи и мускулите на врата могат да се разтеглят.

3. Не можете да вдигнете детето внезапно (може да се случи страх).

4. Детето трябва да бъде здраво закрепено на ръцете, но не трябва да го натискате твърде плътно, за да предотвратите кръвообращението.

5. Не можете да бъдете разсеяни от други неща по време на задържането на бебето. Уморената майка може лесно да загуби бдителността си, а бебето може да се изплъзне от ръцете си, или главата може да падне назад, губейки подкрепа.

Кога да държите новороденото с колона

Пазете новороденото в колона, която можете да започнете след първото хранене в болницата. Това е необходимо за облекчаване на храносмилателните процеси на бебето. Малкият организъм се адаптира само към живота извън утробата и храносмилателната система може да предизвика тревожност под формата на колики и газообразувания.

Много от необходимите операции за грижи за бебето в бъдеще са по-подходящи за практикуване в родилния дом, тъй като има някой, който да поиска съвет или помощ. Например можете да видите как новороденото се държи в колона от опитни майки (които вече не са първото раждане на дете).

В случай на проблеми можете да попитате медицинския персонал на дома за майчинство. Ако се научите как да правите основни манипулации в родилната болница, след изписването й ще бъде по-лесно да се грижите за бебето, тъй като вече са придобити основните познания и умения.

Колко полезна е позицията на детето на поста

Неопитните майки може да се чудят: защо да държи новороденото в колона и винаги е необходимо?

Позицията на колоната дава следното:

• Вентрикула на бебето е по-лесно смилаема храна;

• Детето може лесно да погълне поглъщания въздух по време на хранене, което ще намали риска от колики;

• Детето може да изпере излишната храна, която в противен случай няма да бъде усвоена и може да причини такива неприятни неща като лошо здраве, тревожност, летаргия или дори алергичен дерматит;

• Позицията на детето в колона е полезна за физическото му развитие, в това положение мускулите на гърба и шията са подсилени, бебето скоро ще се научи да държи главата;

• тактилен контакт с майката ще бъде от полза за бебето, ще го успокои, ще създаде усещане за комфорт;

• по-близо до месеца в позицията на колона бебето може първо да се запознае с околната среда.

Невъзможно е да се каже недвусмислено колко дълго да се пази новороденото с колона. Това зависи от много фактори: характеристики на тялото на бебето, начин на хранене (изкуствено или кърмене), време и условия на хранене. Този процес може да отнеме 5 минути, ако детето незабавно възпира поглъщания въздух или излишната храна.

Някои деца трябва да се измъчват в изправено положение в продължение на 20 минути, ако в първите минути не се появи регургитация. В същото време можете периодично да разклащате бебето и да промените леко позицията му, за да ускорите процеса. Можете да потупвате бебето на гърба отдолу нагоре, леко наведено напред и назад. Когато въздухът или излишната храна излиза, можете да поставите трохи в яслите.

Необходимо ли е детето да се държи в колона, ако заспи след хранене

Ако бебето се притеснява по време на хранене, плаче, бърза, разсейва, а след това отново започва да яде, тогава със сигурност той поглъща въздух и го държи във вертикална позиция е необходимо.

Ако, напротив, храненето се извършва в тиха среда и бебето след него леко заспива, можете да опитате да пропуснете да държите колоната. Спящата бебе след хранене трябва да бъде поставена върху цевта, създавайки опора под гръбнака (например ролка на одеяло). Само трябва да помните, че по-късно не може да се наруши подутият въздух. Ако това се случи, следващия път, когато бебето заспа след хранене, е по-добре да го вземете спретнато в изправено положение директно в сънливо състояние.

Възможно е да има проблем, когато бебето се събуди, когато се вдигне. За трохи с такъв чувствителен сън е по-добре да се яде вече в полу-вертикална позиция на дръжките.

Какво да направите, ако бебето се тревожи от ръцете

Мама може да срещне проблем, че детето не може да бъде в ръцете си тихо, докато държи бар. Ако детето е палаво, тогава не му харесва нещо и трябва да търси причината. Основните причини могат да бъдат няколко.

1. Миризмата. Усещането за миризма на дезодорант или парфюм може да се възприема неприятно от усещането за мирис на детето.

2. Облекло за дрехи. Може би материалът на дрехите на майка ми причинява дискомфорт върху кожата на бебето. Синтетичните се използват все по-често за шиене, за контакт с бебето е по-добре да носят дрехи, изработени от естествени тъкани.

3. Чуждестранен обект. Обърнете внимание, че детето не се намесва (брошка, окачване и т.н.).

4. Емоционалното състояние на мама. Съобщението на майка и дете през първите месеци е особено силно. Опитайте се да запазите емоционалното си състояние под контрол. Тревожността на мама може да се отрази в бебето.

Как да се научим да пазим новородено татко

За папата задължението да държи бебето с пост след хранене може да бъде причина за първото близко познание с неговия наследник (наследница). За майка ми ще бъде безплатна минута, която е толкова необходима през първите месеци от живота на бебето.

Повечето татковци (и майките също) се страхуват да вземат такова малко същество в ръцете си, несъзнателно да направят нещо нередно, да навредят. В този случай най-добре е самата майка да прехвърли бебето на съпруга си и да й помогне да го вземе в правилната позиция. След известно време, когато папата свикне да има трохи на ръцете си, той ще се научи да вземе сами бебето, спазвайки основните правила.

Share:
Comments