Замразено кърма: мога ли да съхранявам мляко по този начин?

Правилното кърмене осигурява формирането на силен имунитет и хармонично развитие на новороденото. Има обаче ситуации, при които майката не може да бъде близо до новороденото по време на следващото хранене. Не е необходимо да давате на детето изкуствена смес. Млякото може да се съхранява в хладилника и ако една жена знае как да кърми достатъчно, тя винаги може да я използва за всяка такава извънредна ситуация.

Кога мога да се нуждая от замразено мляко

Ситуациите, при които храненето на новородено от изявеното мляко на майката ще се изисква, варират. Здравните проблеми, нуждата от продължително отсъствие, някои неочаквани обстоятелства - всичко това са основание за прекъсване на кърменето.

Педиатрите обаче настояват, че само майчиното мляко ще помогне за изграждането на силен имунитет при новородено. Затова си струва да се борим за възстановяване на кърменето. Ето ситуациите, в които замразеното мляко може да помогне:

• Жената е предписана антибиотици или други лекарства, които влизат в кърмата и оказват лошо влияние върху здравето на бебето (хранене спира по време на лечението);

• Млякото не е достатъчно и за да не се премине към изкуствени смеси, е възможно да се използва предварително експресирано мляко;

• Млада майка изучава, работи или е принудена да напусне няколко дни, докато тя не е наоколо, детето получава майчино мляко.

Част от млякото също е полезно, ако жената просто трябва временно да напусне къщата. Например, отидете в салон за красота, лекар, важна среща.

Веднага след раждането на бебе, като правило, не пие цялото мляко, произведено от тялото на майката. Този път трябва да го използвате, за да го замразите за бъдеща употреба.

Възможно ли е да замразите кърмата?

Естествено, младата майка иска всичко най-добро за нейното бебе. Тя се нуждае от гаранция за максимална сигурност за него. Оттук и страховете за замразеното мляко: може или не го използва по принцип?

Този метод на съхранение и използване на майчиното мляко отдавна е проучен. Педиатрите го одобриха, защото не намериха причина да го считат за опасни. Това е замръзване, което позволява да се запази майчиното мляко за дълго време в такова състояние, когато на практика не губи уникалните си полезни свойства.

Мама не трябва да се страхува да използва такова мляко. Ако имате нужда от дълго, за няколко месеца съхранение, създайте домашна банка за млечни продукти е просто необходимо. Тя е много по-проста, по-полезна и по-евтина от прехвърлянето на бебета в изкуствени смеси.

Друг въпрос е колко правилно е замразяването на кърмата. Дали даването на такъв продукт на бебе зависи от точното спазване на правилата за изразяване, замразяване, съхранение и последващо размразяване.

Как да подготвим млякото за замразяване

Основното правило при приготвянето на мляко за замразяване е идеалната чистота. Разбира се, да се постигне пълна стерилност у дома няма да работи и това не е необходимо. Достатъчно е да се изпълнят следните изисквания:

• вземете душ;

• Подгответе гърдата за декантиране, като го измиете и сушете с чиста, гладеща суха пелена;

• Измийте ръцете;

• стерилизирайте контейнера за съхранение на млякото и гръдната помпа (ако се използва).

Сега остава само да се изрази млякото, да се изсипе в готов контейнер и да се замразява правилно. Можете да изразите млякото с ръце или с гръдната помпа. Тъй като контейнери за замразяване, стъклени буркани и бутилки, контейнери за храни и специални гъсти опаковки за замразяване са подходящи.

Замръзнете в един контейнер, от който се нуждаете, докато пием едно дете в даден момент. Не се допуска вторично замразяване на мляко. Правилото е просто: една бутилка - една порция.

При замръзване течността се разширява. Тази характеристика трябва да се има предвид при изпращане на млякото за съхранение. Как да се прави правилно кърмата, като се има предвид увеличението на обема му във фризера:

• бутилки и буркани трябва да се напълнят така, че да останат на около 2-3 см отгоре;

• Опаковките трябва да останат празни поне за една четвърт.

Съдовете, в които се съхранява експресираното мляко, трябва да бъдат херметически затворени. Ако се използват стъклени бутилки, преди бутилирането на млякото, те трябва да се държат на пара за 10-15 минути, а металните капачки трябва да се свалят. Пластмасовите контейнери трябва да бъдат запечатани с вряла вода.

Важен нюанс е свързан с употребата на пластмаса при замразяването на кърмата: възможно ли е или не се използват пластмасови контейнери? Можете да. Въпреки това, когато използвате пластмасови контейнери, е важно да обърнете внимание на маркировката. Ако има надпис "безплатно BPA", съдовете са безвредни за бебето. Опасен за възрастни и деца бисфенол А (специално химично вещество) в такава пластмаса отсъства.

Как да замразим кърмата?

За да създадете безопасна голяма банка за кърма, е важно да не се бъркате с условията на нейния срок на годност. Ето защо, на всеки контейнер с част от закуска, обяд или вечеря за бебето, трябва да пишете, когато майката е изразила млякото.

Времето за съхранение варира в зависимост от капацитета на фризера. Ако това е обикновен фризер с температура от 13 до 18 градуса, тогава е безопасно да се даде мляко на бебето през следващите четири месеца. При по-дълбоко замръзване и съхранение от 18 на 20 градуса, срокът на годност на замразеното мляко се увеличава до шест месеца. Разбира се, колкото по-рано се използва продуктът, толкова по-добре.

Как да замразим кърмата? Първо трябва да се държи на рафта на хладилника (не на вратата), за да се охлади и да се предотврати внезапен температурен скок. Един час е достатъчно, за да могат малките порции да се охладят достатъчно. Сега те могат да бъдат почистени във фризера.

Как да размразете кърмата?

Основната трудност при използването на експресиран продукт не е как правилно да се замразява кърмата, а как да се възстанови до състояние, което може да се използва. Детето трябва да получи продукта, първо, вкусно (в противен случай ще откаже да яде), и второ, полезно, иначе няма смисъл да замръзва.

Ето защо е важно да знаете как правилно да се размразява кърмата. Има два основни метода:

1. за нощта поставете контейнер с дясната част (или части от) мляко на рафта на хладилника. Млякото ще бъде размразено до сутринта и може да се използва;

2. Ако трябва да подготвите по-бързо захранване, можете да държите бутилката в топла вода при температура 37 градуса.

Първият метод е естествен и приемлив. Млякото се размразява равномерно, запазвайки максималното хранително качество и полезните свойства. Вторият метод е по-бърз, но трябва да се уверите, че температурата на водата не е твърде висока. В гореща вода, пълната полза от кърмата ще бъде загубена.

Това не можете да направите, това е да размразите продукта в микровълновата фурна. На първо място, е невъзможно да се следват еднообразността на загряването, млякото ще бъде размразено неравномерно. В допълнение, шоковото размразяване и резкият спад на температурата ще унищожат всички предимства.

Не се страхувайте, ако млякото след размразяването има розов, синкав или зеленикав оттенък. Това не е разочарован, малко малко преди декантирането на жената яде ярко оцветени зеленчуци, ябълки или други продукти.

Не плаши и мирише миризмата на сапун. Изглежда, че е под въздействието на ниска температура и се обяснява с наличието на активен ензим - липаза. Ако бебето откаже да яде такова мляко, бутилката може да бъде нагрята във вода върху печката, докато се появят първите признаци на кипене. Миризмата ще изчезне, но ползите от млякото също ще намалеят.

Как да подгрявате размразеното мляко

Когато млякото се разтопи, то трябва да се нагрява и да се дава на бебето. В микровълнова фурна продуктът не може да се нагрее. За да приберете съдържанието на бутилката на приятна температура, можете да използвате специално устройство за нагряване на бебешка храна или да използвате метода за нагряване във вода:

• във водната баня;

• Под топла течаща вода.

Във водна баня можете да поставите само тази бутилка, която вече е останала за известно време в стаята и е достатъчно загрята. Остър рязък спад на температурата е неприемлив, намалява стойността на кърмата.

Млякото, оставащо след хранене, не може да бъде замразено отново. Но не изхвърляйте. Можете да поставите бутилката в хладилника и при следващото хранене отново, за да предложите на бебето.

Share:
Comments