Възможността за преждевременно раждане зависи от пола на

Според изследванията на английските учени момчетата са с 14% по-голяма вероятност от ранните родилки и страдат в резултат на редица често необратими заболявания: церебрална парализа, слепота, тежко зрително увреждане.

В допълнение, предишни момчета, според професор Джоуи Лъун от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, увеличиха риска от различни инфекции: жълтеница, усложнения при раждане, вродени патологии. Причината за това според учения е, че момчетата на етапа на вътрематочно развитие са по-бавни от момичетата, развиващи различни органи.

В допълнение, майките, бременни с момче с гъсталак, имат проблеми с плацентата, се развива прееклампсия - изключително високо кръвно налягане, което заплашва живота на майката и на детето.

Предразположението към преждевременно раждане при жени, бременни с момчета, не зависи от възрастта на бременните майки. Вярно е, че по-възрастните майки са по-склонни да се изправят срещу повишено кръвно налягане, диабет и други медицински усложнения.

Оплождането ин витро също може да наложи своя отпечатък. В резултат на IVF много често има многобройни бременности, които сами по себе си повишават риска от преждевременно раждане.

Навсякъде по света повече от 15 милиона деца се раждат преди изтичането на срока, от които 1 милион не оцеляват. От оцелелите от 345 000 души се отбелязват различни степени на нетрудоспособност.

Share:
Comments