Витамини в планирането на бременността: кои да изберат?

Нормалната доставка без усложнения и появата на здравословно бебе по много начини зависи от това как е подготвена жената за бременност. Когато планирана бременност означава, че бъдещите родители трябва да се изследват за наличие на хронични заболявания, полово предавани инфекции (инфекции, предавани по полов път заболявания), за да се определи на хормони, за да вземе курс на някои витамини. Витамини в планиране на бременност се назначават с цел въвеждане в тялото на необходимите вещества, които бременността ще бъдат бързо консумират тъкани и органи не само за бременни жени, но също така и развитието на плода.

Витамини при планиране на бременността: фолиевата киселина е "златният компонент" на бременността

Витамини за зачеване предавания за задължителна допускане, не само жените, но и мъжете, защото здравето на плода при бременност пряко зависи от здравословното състояние на двамата родители. Независимо от гестационна възраст и общото състояние на жената се открива изискване на фолиева киселина при доза от 400 микрограма на ден. Това е витамин B9, той се нарича "листен витамин" - той се намира в зелени, зеленчуци, бобови растения. Също така в някои количества се среща в месото, яйцата, млечните продукти. Топлинната обработка я унищожава. Ето защо, какво можете, е желателно да се яде сурово (зеленчуци, зеленчуци). Това количество витамин не може да бъде компенсирано за храна по различни причини. От момента на диагностицирането на бременността се предписва синтетичен витамин. Продължете да получавате до 12 седмици. Ако се планира бременност, приемането трябва да започне по-рано, шест месеца преди зачеването.

Витамин В9 участва в синтеза на червените кръвни клетки. Дефицитът му причинява нарушение на формата на червените кръвни клетки и съответно намаляване на съдържанието на хемоглобин - развива сърповидно-клетъчна анемия. В допълнение, фолиевата киселина намалява развитието на патологията на нервната тръба в плода. В случай на приемане на витамин В9 преди зачеването, е възможно да се предотврати развитието на такива тежки малформации като аненцефалопатия, херния на гръбначния мозък и мозък, спинална бифуркация. Подобна патология настъпва между 12 и 20 месеца от бременността.

Доказано е, че фолиевата киселина допринася за производството на ендорфини - хормони на щастието, които играят важна роля за общото благосъстояние на жените.

Хиповитаминоза при бременност

Ако преди началото на раждането хиповитаминоза не е нарушила и следователно не са били приемани витамини, бебето ще се ражда нормално, с тегло не повече от 3 кг, без патология и функционални аномалии. Майката ще има всички признаци на хиповитаминоза: безжизнена, тъпа коса, изгубена в големи количества, крехки нокти, суха плачеща люспеста кожа и много стрии, кариес на зъбите.

В случай на съществуващ недостиг на витамини преди бременността и липсата на корекция в периода на бременността ситуацията се влошава: хиповитаминозата придобива критични размери. В допълнение към промените в кожата, косата, ноктите. Общото състояние на една жена също се влошава: може да се увеличи обща слабост, лош сън и увреждане на слуха и зрението. Дете с голяма вероятност ще развие малформации.

Ако се планира бременност, се препоръчва да се вземат витамини за концепция за детето 6 месеца преди зачеването и да се продължи процедурата през първите 3 до 4 месеца от бременността. Това е необходимо за поддържане на "идеален" менструален цикъл с редовна овулация, успешна концепция и подготовка за 9-месечна бременност. По същия начин витамините за концепция за детето трябва да бъдат взети от човек, за да се подобри качеството на сперматозоидите и раждането на дете, без генни патологии.

Токоферолът изключва хромозомната патология

Вторият най-важен витамин е токоферолът (витамин Е). Приемането му е задължително за всички, дори и с добро хранене. Токоферолът и фолиевата киселина контролират размножаването на клетките и участват в синтеза на хормони. Те са отговорни за увеличаването на броя и двигателната активност на сперматозоидите. Поради това те се използват и за профилактика и лечение на някои видове безплодие.

Токоферолът участва в образуването на полови хормони при жените - прогестерон, естроген. Витамините при планирането на бременността и преди всичко токоферолът регулират баланса на хормоните. Това е важно за оплождането и ранната бременност. Ако има липса на Е, бременността може да се наруши или да се развие безплодие.

Витамин Е за мъжете е важен витамин за концепция за дете

Мъжете се нуждаят от витамини, за да заченат дете. Витамин Е контролира производството на мъжки полови хормони, които синтезират нормална сперма. Когато приемате витамин Е в правилната дозировка преди зачеването, броят на дефектните сперматозоиди намалява. Това значително увеличава шанса за зачеване и намалява възможността за формиране на хромозомни аномалии при детето.

Витамин Е е мощен антиоксидант - предотвратява унищожаването на клетки от тъкани на различни органи с активни радикали.

Ретинол - неговата роля в планирането на бременността

Ретинол (витамин А) също е един от важните витамини за концепция за дете. Той играе роля при формирането на всички органи и системи на детето - сърцето с кръвоносните съдове, бъбреците, белите дробове, нервната система. Приемането му е необходимо при планирането на бременността, ако на етапа на наблюдението са открити дори малки отклонения. В допълнение, ретинолът образува клетъчен имунитет, от нивото му в тялото зависи от състоянието на кожата, косата, ноктите, зъбите, инхибира процеса на стареене. Той влияе на остротата на зрението, подобрява визията "здрач". Като антиоксидант, точно като токоферола, ретинолът предпазва клетките от увреждане от свободните радикали.

Но с употребата на ретинол трябва да се внимава: свръхдозата (хипервитаминоза) е опасно за една жена и за бъдещо дете. Детето с употребата на неконтролирани високи дози витамин А може да развие малформации.

Витамин С

Аскорбиновата киселина (витамин С), която е витамин в планирането на бременността, повишава имунния статус и предпазва от инфекции, както и жената и плода. В допълнение към подобряването на имунитета, той премахва умората, увеличава устойчивостта на тялото към настинки, повишава издръжливостта. Предписва се не само на жените, но и на мъжете, особено на пушачите, за да се избегнат здравословните проблеми на детето.

Ако е необходимо, лекарят решава да назначи витамини от групата В. Те играят роля в образуването на нормалната нервна система в плода, окисляват кръвта, стимулират доставката на хранителни вещества за всички органи и системи.

Витамините при планирането на бременността са необходими за всяка жена и партньора й. Назначава специалист след изпита. Това е важно, за да се избегнат хипервитаминозите, които са опасни за техните прояви за майката и детето в някои случаи повече от дефицита на витамини.

За концепцията на детето са разработени специални витамини:

• Витрум пренатал форте;

• Elevit Pronatal;

• Гендевит;

• По-лошо и друго.

За бременни жени можете да използвате: Азбука за бременни жени, Femibion, Materna.

За мъжете има комбинирани витаминни комплекси с балансиран състав: азбука за мъже, Velmen, Centrum, SpermPlant, Speron.

В допълнение към витамините за концепцията за детето е важно да промените начина си на живот (да спрете да пушите и да приемате алкохол), особено по време на бременност, не забравяйте да починете на чист въздух, за да започнете да ядете правилно. В този случай всичко ще бъде успешно и детето ще се ражда здраво.

Share:
Comments