Видове семейни отношения

Семейните отношения могат да бъдат разделени на две основни категории. Хармонични семейства, в които ядат и имат проблеми, но решават заедно, а съпрузите общуват добре един с друг. Дихармоничните семейства са тези семейства, в които има много проблеми и те не се решават навреме, трудностите се пренебрегват по-лесно. Такива семейства могат да се сринат по всяко време.

Хармоничните семейства могат да бъдат разделени на 4 вида:

1. Традиционни семейства. В тези семейства съпрузите се стремят да продължат семейството и стабилността си. Има обаче недостатъци в тези отношения. Всички семейства от традиционния тип са подобни една на друга, се опитват да се впишат в обществото по всякакъв начин. Като правило в семействата всичко е свързано само с живота. Творчеството и свободата напълно липсват.

2. Зависими семейства. В тези семейства задоволяването на нуждите на другия е на първо място с един от съпрузите. Той създава илюзия за любов един към друг и има страх да не загуби партньор.

3. Партньорски семейства. В такива семейства съпрузите се развиват заедно, имат желание за самореализация чрез семейни отношения. Съпрузите се стремят към откритост, взаимно разбирателство и подкрепа.

4. Хармонични семейства. Партньорите в тези семейства са готови за компромис, отворени един към друг. В семейства от този тип вижданията за различни неща могат да бъдат еднакви.

Но дисхармоничните семейства имат до 8 вида:

1. Извънземни спокойни семейства. Външно отношенията в тези семейства могат да се нарекат идеални, обаче, самите съпрузи не се чувстват така. Те са в постоянно напрежение и не са доволни от семейния живот. По принцип в семейства от този тип няма комуникация и съвместно забавление.

2. "Вулканични" семейства. В тези семейства съпрузите не са свикнали да държат всичко в себе си и да излагат чувствата си на шоу. Близнаци и раздяла - често посетители, но зад насилствените кавги, последвани от равномерно помирение.

3. "Фамилни санаториуми". В семейства от този тип може да се наблюдава повишено безпокойство и тревога за един човек. Съпругът се опитва да поеме всички проблеми и цялата отговорност, за да спести допълнителните проблеми на другия. Отвън може да изглежда, че такова семейство е санаториум за един от съпрузите.

4. "Семейства-крепости". В такива семейства се смята, че светът около нас е заплаха. Следователно, съпрузите изглежда са изолирани в отношенията си и са отстранени от външния свят. В семейните крепости е обичайно да се приписват всички проблеми на външния свят.

5. Демонстрационни семейства. Всички взаимоотношения в тези семейства са завладени, всичко е направено за обществеността. За разлика от първия вид семейства, в демонстрационните семейства няма фундаменти и отговорности.

6. "Третото нечетно" семейство. В такива семейства съпрузите са толкова привързани един към друг, че не искат да споделят любовта на партньора си с някой друг. Като правило децата в тези семейства или отсъстват, или напълно изоставени.

7. Семейства с идол. Това е аналог на "семействата на санаториумите". Те се различават само поради липсата на взаимно разбиране и любов между съпрузите, цялата любов и грижа е насочена към детето.

8. "Маскирани семейства". В тези семейства, родителите са в постоянно противопоставяне един на друг, съпрузите се конкурират помежду си през цялото време. Детето става зрител и едновременно участник в това представление.

Изглежда, че всяка двойка може да намери в изброения списък ситуация, подобна на тази, която се е развила в дома им. Все пак трябва да се разбере, че какъвто и да е тип взаимоотношения, които семейната двойка ще предприеме, с навременното осъзнаване на проблема и желанието да промени нещо, е напълно възможно да се запази семейството.

Share:
Comments