12 юли: какви са празниците днес. събития, рождени дни и

Празници 12 юли

Ден на фотографа (Ден на Св. Вероника)

Ден фотограф юли 12 - православен празник (католическата знаменития на 4 февруари). Откъде дойде тази дата? Отговорът на този въпрос може да се намери в Библията. Това Писанието описва историята на възникването на известни сходства в снимки, както и историята на своя светец-покровител Вероника. Според легендата, момичето подаде кърпичката Исус, когато той е носил кръста си до Голгота, на хълма към Спасителя може да изтрие спици на лицето му пот. Вероника запазва тъканта и скоро открива върху нея чудотворно открито лице на Христос. Две хиляди години по-късно, когато човечеството изобрети снимката, папата обяви създаването на нов християнски празник. И дори ако днес тя няма официален статут, тя продължава да се тачи и ще бъде отбелязан аматьори и професионалисти fotoiskusstva.V Средновековието почти всеки манастир имаше в своя арсенал, иконата с лика на св. Вероника, който държи кърпа с лицето на Христос. За първи път в Библията това момиче е споменато в апокрифните дела на Пилат. Важно е да се отбележи, че в Деня на фотографа юли 12 и Световния ден на фотографията 19 август - е напълно различни възпоменателни дати, свързани с различни исторически събития. Въпреки това, снимките са много късмет, защото те удостоен с честта рядко - професионален празник два пъти годишно.

Световен ден на полета за гражданска авиация

На този ден професионалните летателни апарати празнуват гражданската авиация, по-известна на обществеността като стюардеси и стюарди. Оказва се, че тази професия се е появила преди повече от осемдесет години в Германия. Тук за пръв път човек потеглил на борда на самолета, който предоставяше услуги на пътниците по време на полета, а по-рано същия пилот се занимаваше със сходни задължения. С течение на времето тя се смяташе за несигурна и въведе нова длъжност на настойника. Първоначално тези функции бяха изключително мъже, но през 30-те години САЩ предложиха идеята за включване на по-справедливия пол, което е много привлекателно за разширяването на пътническите въздушни пътувания. Освен това, в полза на момичетата свидетелстват още един плътен плюс: те са били по-малко претеглени в сравнение с мъжете, този факт е от голямо значение за самолетите от миналото. Интересно е да се отбележи, че Хелън Църквата, първата в историята на света, се превърна в стюардеса, която тръгна за 30-те години на миналия век.

12 юли в националния календар

Петров день

На 12 юли православната църква почита паметта на славните примитивни апостоли Петър и Павел. В Русия днес църквата традиционно събира "Петър". Във всички големи селища се провеждаха търговията на Петър. Жителите на градове и села се събраха в навечерието, запалиха огньове и чакаха слънцето да премине през нощта. В старите дни този празник се наричаше и призивът на Петров, тъй като зората беше краят на пост на Петров. В чест на това събитие хората покриха богати маси, поканиха гости и празнуваха. На празника беше необходимо да се поканят поне един или двама бедни да получат благословията на апостолите за в бъдеще. През деня селяните се опитали да се измият с вода от три различни източника. И тъй като Свети Петър е смятан за патрон на риболова, рибарите се молеха усърдно да му донесе късмет и помоли апостола да му изпрати знак: дали си заслужава да хвърли мрежи, дали ще бъде възможно да се улови и т.н. Народните признаци днес: Ако росата падне сутрин, времето ще бъде ясно, отсъствието на роса ще вали, Ако облаците се издигнат срещу вятъра, той ще вали, ако отидат покрай вятъра в кофата Ако облаците са жълти, дъждът не преминава Ако кукувицата не торти днес, зимата ще бъде по-рано, а ако се захапе - късно.

Исторически събития 12 юли

12 юли 1754 г. - М. Ломоносов демонстрира текущия модел на самолета - прототипът на хеликоптера. Демонстрацията на самолета се състоя на среща на Академията на науките в Санкт Петербург. В протокола от срещата бяха записани думи, че съветникът Ломоносов демонстрира своето изобретение, което той нарече аеродинамична машина, чиято главна цел беше да се издигне с помощта на крила в горните слоеве на въздуха. Дизайнът включваше и винтове, те бяха задвижвани от обикновена пружина. Жалко е, че до края Ломоносов не успя да реализира проекта си.12 юли 1917 г. - За пръв път през Първата световна война се използват химически оръжия, които са смъртоносен газ. Германия използва газ за първи път от територията на град Ипрес, за да наруши напредъка на френските и британските войски. Това химическо оръжие представлява течен газ, който има много негативно въздействие върху кожата, както и върху дихателните пътища на хората, причинявайки различни изгаряния на бронхо-белодробната система и масивни възпалителни и везикулозни кожни заболявания. В резултат на отравяне претърпели почти 2500 души, от които около 100 почти веднага умряха от сепсис. Като цяло, по време на Първата световна война химическите агенти се използват много често. Според някои оценки са засегнати поне 400 хиляди души. Днес всяко химическо оръжие е забранено за употреба. Тази забрана се подкрепя от съответния документ.12 юли 1988 г. - Дата на стартиране на автоматична междупланетна станция СССР "Фобос-2" в проекта "Фобос-2" е разработен в името Babakina център заедно с проекта AMC "Фобос-1" (стартира пет дни по-рано). Най-висококвалифицираните специалисти от различни страни взеха участие в създаването на бордово научно оборудване. Пет дни след началото на първата станция на 12 юли, е бил изведен в орбита на втора станция, която в продължение на двеста дни "на пистата" Земя-Марс предоставя научна програма за изучаване на междупланетното пространство, слънчеви и други космически явления. С помощта на "Phobos-2" повърхността и атмосферата на Марс и неговите два малки сателита също бяха частично проучени.

12 юли се раждат

Гай Юлий Цезар (100-44 г. пр. Хр.) Е римски император. Според други източници той е роден на 13 юли. Цезар е дошъл от един благороден древен род Юлиус, той е получил добро образование, което се състои основно в изучаването на гръцкия език, история, литература и философия, притежаващ голям подарък от красноречие. Според източници императорът притежава извънредни способности, затова постига значителни успехи в живота си. Благодарение на ораторските способности, изключителната чистота, учтивост и учтивост, той спечели любовта от обикновените хора. Валентина Толкунова(1946 - 2010 gg.) - Изключителен певец на СССР, Народен художник на Русия. Валентина започва да се интересува от музиката още от ранна възраст като ученичка в средното училище, а тя започва да свири в детския хор на Москва. След като завършва гимназия, тя влезе в IPCC за диригент и хор. През 1971 г. завършва Музите. училище за тях. Гнезин и скоро - започнаха да гласуват песни във филми, които много бързо станаха популярни.

На 12 юли

Те отбелязват: Петър, Павел, Тихошала, Херман, Полин, Нина.
Share:
Comments