Укрепваме имунитета на бебето след една година

Принципът на образуване на имунната система при хората е много сложен и дълъг процес. Забелязва се, че основният му компонент се ражда с детето по време на цялото вътрематочно развитие. В първите минути от живота на бебето, колосалната роля в образуването на имунитет се играе от храненето на мляко. Според многобройни медицински изследвания е доказано, че коластрата в състава му дава най-голяма защита на новороденото от различни вируси и бактерии. Това е продукт на хранене, който служи като естествен филтър на червата, предотвратява колонизацията му от различни паразити и инфекции.

Въпросът как да се укрепи имунитетът на детето винаги ще бъде от значение за всяка майка. Тъй като детският организъм реагира различно на външните стимули, имунната система също е много специален. Тя директно зависи от възрастта на детето. И така, имунитетът на едногодишно бебе, благодарение на майчиното мляко и млечните смеси, е достатъчно силен, за да предпази от различни инфекции. Значителна помощ за здравето може да се получи от различни природни фактори. Ползването на слънчеви бани, водни процедури, редовни разходки на открито ще бъдат полезни за детето. Не забравяйте, че системната ваксинация може да предпази бебето от различни болести.

Разбира се, имунитетът на едно двегодишно дете и ефективното му функциониране изисква необходимото внимание от страна на родителите. На тази възраст частично или напълно завършва процеса на кърмене, което означава, че прекратяването на доставката на хранителни вещества, способни да предотвратят дейността на вирусите. Ето защо, за да се определи нивото на имунитета на едно двегодишно дете, трябва да се вземе предвид общото му физическо състояние, апетит, настроение. Основните показатели за имунната недостатъчност на детето включват наличието на разширени лимфни възли, признаци на алергия и обща раздразнителност на детето. При установяване на ниско ниво на функциониране на имунната система трябва да се предприемат редица мерки за нейното увеличаване:

- балансирано хранене;

- употребата на витамини;

- физически упражнения;

- вентилация на помещението, в което се намира детето; редовни разходки;

- здрав и пълен сън.

Според резултатите от научните изследвания, на две години има фактори, които могат да повлияят неблагоприятно на имунната система на детето. През този период контактите с други деца се увеличават и има богат процес на опознаване на околния свят. Следователно, за да се избегне появата на нови инфекции в тялото на бебето, е необходимо да се ограничи до минимум комуникацията с други деца. Когато напредналите и сложните инфекциозни заболявания трябва да се прибягват до ваксинирането и използването на различни имуно-укрепващи агенти от растителен произход. За да получите по-подробна и инструктивна информация за употребата и дозировката на наркотици, всяка майка може да се консултира с имунолог.

Има пряка зависимост на имунитета на детето от следните факти и показатели:

- генетична наследственост;

- трудно протичане на бременността;

- здравословното състояние на родителите на бебето;

- наличие на инфекции в утробата;

- нивото на бременността на плода;

- емоционалното състояние на майката.

По този начин, за да се запази силен имунитет в тялото на детето е възможно с организирането на правилното кърмене на детето от първите дни от живота. На етапите на отглеждане трябва да се обърне специално внимание на условията на живот на бебето. Качественото хранене, емоционалното състояние, здравето на вътрешните органи, физическите упражнения са основните компоненти на силната имунна система на детето.

Share:
Comments