Ухапване от комар на дете - опасно ли е? какво да направите,

С настъпването на лятото проблемът за защитата на децата от ухапване на насекоми с кръв се появява изключително спешно.

Те не само причиняват много проблеми на безгръбначни трохи, но също така носят опасни заболявания, което създава реална заплаха за здравето на децата.

В предишните статии вече ви казахме какво може да бъде опасно за детето, което хапе от кърлежи и ухапване от мускули, днес ще говорим за какъв вид проблеми децата са подложени на ухапване от комари.

Запознайте се с комара

Един от представителите на насекомо-агресорите е познатият комар. В света има две и половина хиляди видове, в Русия - само сто. Това обаче не пречи на досадните кръвопийци да развалят летните си радости, защото се умножават с невероятна скорост. Най-известните видове са маларийни и немалариални, които приличат на близнаци. Разликата е само в "поза" - коремът на първата от тях е разположен под ъгъл спрямо повърхността, на която седи, а втората - успоредна на нея. Големите комарници, които мнозина погрешно смятат за носители на малария, нямат нищо общо с това. Освен това, възрастните от тези комари практически не ядат, защото това, което някои брутално плащат - са загубили толкова важен орган, колкото устата.

Мъжките не се хранят с кръв, предпочитайки нектара на цъфтящи растения, но женската е необходима за развитието на яйцата. Въпреки привидната крехкост и импотентност, комарът лесно пробива с две милиметра пробосцис дори и големи животни, какво можем да кажем за нежната кожа на бебето. Само за две минути кръвосмукачката успява да абсорбира от 2 до 4 микролитра вкусна течност. След това оплодената жена на усамотено място разгражда храната и чака яйцата да узреят - в горещината за това е достатъчно за три дни, в хладното време - десет. По време на живота, чиято продължителност е 1-2 месеца, женската комара дава от 2 до 7 ново поколение. С настъпването на студената есен мъжете умират и оплодените жени на уединено място чакат следващото лято.

Това, което е опасно за ухапване от комар за дете

Всяка година повече от един милион души в света се разболяват от малария. Но в допълнение към това заболяване, комарите страдат от всякакви вирусни инфекции, енцефалит, жълта треска, филариотоза и много други непривлекателни заболявания. Ухапването от комари може да причини алергична реакция, да "предаде" паразитите, а дразненето на нощта може да причини безсъние при малките деца. Сърбежът, който придружава ухапването, може да предизвика драскотини, появата на рани и привързаността към възпалителния процес.

Как да помогнем на дете след ухапване от комари

Откритите зони на кожата на бебето са изключително привлекателни за насекоми - кръвоспиращи. Не е необходимо да се смята за ухапване от комар като обикновено нещо - бебето страда от силен сърбеж и трябва да му помогнете възможно най-скоро. Възрастните са в състояние да усетят ухапването на досадно насекомо във времето и да го "пляскат". Детето не притежава такава проницателност, така че смученият комар ще има време да се наслаждава на кръвта му. За да елиминирате дискомфорта след нападение от насекоми, първо е необходимо лечението да се лекува със сапунена вода, да се приложи лед, да се приложи специален крем или балсам от ухапвания от комари в засегнатата област.

За да премахнете сърбежа и изчезването на отока, можете да използвате популярни методи, които са особено важни за бебета:

1. изтрийте мястото на ухапване с бананова кожа;

2. три супени лъжици сода за хляб, смесени с лъжица вода и получената паста върху раната;

3. Нанесете сок от алое няколко пъти на ден;

5. изстискайте малко паста за зъби в областта на сърбежа, по-добър ментов;

6. Избършете с одеколон или оцет;

7. Използва се за смазване на етерични масла - евкалипт, мента, чаено дърво.

За да се избегне надраскване, бебето трябва да бръсне ноктите си на късо. Това ще помогне да се избегнат драскотини и инфекции в раната. След мястото на нараняване трябва внимателно да наблюдавате - ако подуването, зачервяването и болезнеността не намаляват, но са склонни да се увеличават, не се колебайте да се свържете с лекаря. Ухапването от комари не е толкова безобидно, колкото някои хора мислят.

Как да предпазим децата от ухапвания от комари

В борбата срещу безразсъдните кръводари, най-ефективният метод е превенцията. Идеалният вариант е унищожаването на комарите, най-добре - на етап ларви. Най-често причината за насекомите е наводнени изби, където женските са изключително удобни за разплод. В такива случаи има специални услуги, които са готови за обработка на помещенията с необходимите лекарства.

Прозорците в апартамента трябва да бъдат затегнати за летния период с мрежи против комари или поне марля. Работещ вентилатор помага да се отблъснат летящите насекоми, а някои вкусове могат да отблъснат апетита на комарите. Bloodsuckers не харесват миризмата на евкалипт, карамфил, кедър, анасон. Ако паднеш върху свещта или студеното леко масло с подходящ вкус, можеш да се надяваш, че комарите ще летят. Те не обичат миризмата на камфор, тютюнев дим и оцет. Когато пътувате извън града, комарите отблъскват огън, в който има ела или шишарки, игли от хвойна.

Пълната гама от съвременни продукти за комари ви позволява да изберете най-подходящия вариант. Като се има предвид начинът за борба с насекомите, трябва да се помни, че всички те са подразделени според метода на приложение:

- крем или лосион се прилага върху кожата;

- се обработват само дрехи;

- Лекарството се използва, за да отблъсне комарите на закрито.

Мнозина имат време да видят ефективността на електронните фумигатори. Предлагат се със специални течности или плочи, те могат да се използват и в присъствието на деца. Обикновено се включва един час преди залез слънце и при желание остава за една нощ. Задължително условие за това е отворен прозорец. Таблетката, поставена в устройството, съдържа вещество, което под въздействието на топлина започва да се изпарява. Вътрешните комари умират и новите отказват да летят в стаята с неприятна миризма. Концентрацията във въздуха на непривлекателно вещество не е опасно за хората, няма ограничения за употребата на устройството. Съществуват и специални свещи за продажба, които при изгаряне излъчват миризма, която не е обичана от комарите и надеждно отблъсква кръвта.

Когато избирате продукт за приложение върху кожата, трябва внимателно да прочетете инструкциите. За едно дете е недопустимо да се използват лекарства за възрастни, а децата са предназначени за определена възраст. При прилагане на продукта трябва да се спазват прости правила -

- не прилагайте козметични средства срещу повредена кожа;

- не позволявайте на лекарството да достигне до лигавиците;

- след употреба измийте добре ръцете;

- При случайно контакт с очите, веднага да се изплакнат обилно с вода.

Внимание! За деца, които все още не са навършили една година, употребата на продукти с приложение върху кожата е забранена!

Как да предпазим новороденото от комари

Колкото по-малко е бебето, толкова по-силно тялото му може да реагира на ухапването на насекомото, което смуче кръв. За да предпазите бебето от комари, е необходимо да използвате мрежи против комари - да ги дърпате на гардероби, детски колички, играчки. Когато излизате на разходка, препоръчително е да облечете бебешки дрехи с дълги ръкави, като скривате тялото възможно най-много. Никакви средства срещу комарите не могат да се прилагат до една година. Ако все пак бебето е претърпяло ухапване от комари, е възможно да се приложи фенистил-гел и да се намокри място на жило с разтвор на сода.

Доктор Комаровски за опасностите от ухапвания от комари за деца и методи за превенция

Попитан за опасността от комари, нападащи дете, докторът даде недвусмислен отговор: "Разбира се, ухапването на комарите е опасно. Юджийн Комаровски отбелязва реалната възможност за инфекция на раната и неприятни последици под формата на сърбеж за бебето. Лекарят смята, че най-доброто средство за превенция е използването на мрежи против комари, които трябва да се поставят върху прозорците и прозорците. Фумигаторът с плочи, по негово мнение, не е най-подходящият вариант, въпреки че педиатърът отбелязва, че е безвреден за здравето на бебето. Това обаче подчертава - само в случай на използване на записи за качество. Д-р Комаровски вярва, че ако родителите са изправени пред избор - да използват фумигатор или да позволят на бебето да ухапе комар, определено трябва да изберете първия. Като средство за облекчаване на състоянието на бебето след възможна ухапване от комари, Komarovsky препоръчва използването на фензитил-гел.

Лятото е на върха си, а сезонът на борбата с кръвта на насекомите също. Опитайте колкото е възможно повече да предпазите децата си от възможни ухапвания от комари. Не подценявайте проблема, а в случай на непредвидени затруднения - потърсете съвет от лекаря.

Share:
Comments