Учените предполагат връзка между ин витро и вродени дефекти

Оплождането ин витро се счита за едно от големите медицински постижения на 20-ти век, като помага на бездетни жени и двойки да имат деца. Но изглежда, че процедурата не е без риск.

Данните, представени на годишната конференция на Американската академия по педиатрия показват, че децата, родени с ин витро и други асистирани репродуктивни технологии, имат повишен риск от вродени дефекти, особено очите, сърцето, репродуктивните органи и пикочната система.

Всяка година повече от 1% от децата в САЩ се раждат, използвайки разнообразни технологии за асистирана репродукция. Най-често срещаната и широко известна форма е ECO - сливането на яйцеклетката и сперматозоидите в лабораторна тръба преди ембриона да се имплантира в матката.

Изследователите са проучили данни за бебета, родени през 2006-2007 г. в Калифорния, държавата с най-висока раждаемост с ин витро.

Общо 4 795 бебета родени по този метод и 46025 родени в резултат на естественото оплождане на яйцеклетката, 3 643 деца имат вродени дефекти. Оказа се, че сред децата, заченати in vitro, дефектите при раждане са по-чести (9%), отколкото при децата, възприети по обичайния начин (6,6%).

Рискът от вродени дефекти след други методи за лечение на безплодие, като изкуствено осеменяване и индукция на овулацията, е много незначителен.

"Двойките трябва да разберат, че повечето деца, родени след спомагателни репродуктивни технологии, са напълно здрави", уверяват изследователите. "Резултатите, които току-що казахме, че е необходимо да обсъдим възможните рискове с лекаря, за да вземем информирано решение."

Share:
Comments