Цервишът боли - защо и дали може да се отрази в

Здравето на женските гениталии винаги зависи от много фактори, а също и от репродуктивната функция.

Ако шийката на матката боли, това е основният сигнал, който трябва да отидете на гинеколога.

Болката може да се появи рязко и може да се прояви само по време на менструация.

За да установите точната причина за това състояние, трябва да бъдете прегледани от лекар.

Маточната болка - причини

Най-често шийката на матката боли поради наличието на ерозии, които се срещат при различни обстоятелства. Човек може да определи най-често срещаните заболявания, които са придружени от силна болка в шийката на матката:

1. Лигавицата на шийката на матката се изтънява, в медицината носи името си - erythroplakia, За да се установи такава диагноза е възможно в случай на откриване на червена макула в шийката на матката. Изследванията на тази държава продължават досега и все още не е възможно да се посочи точната причина.

2 Ektropion, Такъв сложен термин може да се нарече състояние, в което се появява извикване на лигавичния цервикален канал. Такива увреждания могат да възникнат при аборт или диагностично кюретаж, което води до нараняване на матката до травматично уголемяване. Диагнозата може да бъде установена при усложнения след естествено доставяне.

3 левкоплакия, На епитела на шийката на матката се образуват малки рогови области, наподобяващи на обичайната кожа. Обикновено заболяването започва да се развива след наскоро прехвърлени инфекции или наранявания. За съжаление тази патология почти не се проявява, поради което заболяването се диагностицира, когато се развие в злокачествена формация.

4 Ерозия на шийката на матката, Вагиналната област на шийката на матката е увредена от многослоен епител. Има малка драскотина или рана. Ако няма възпалителен процес, след известно време то ще се излекува само по себе си. Но ако във влагалището се наблюдават гнезда на възпаление, раната няма да може да се лекува благоприятно. В този случай гинекологът ще предпише противовъзпалителна терапия, която ще се отърве от болестта.

5 Псевдо-ерозия или цервикална ектопия, Патологията се крие преди всичко във факта, че цилиндричният епител се намира не в цервикалния канал, а отвъд него. Не се наблюдават специални оплаквания от пациенти. Понякога обаче има лека болка в областта на шийката на матката и се появяват кръвни секрети.

Независимо от причината за болката, тя трябва да бъде елиминирана. В никакъв случай не се плъзнете с болести, с появата на дори незначителен дискомфорт, трябва да видите лекар.

Болки в шийката на матката - възможни последици

В резултат на развитието на заболяванията при жените може да се развие рак на шийката на матката. Например, левкоплазия, цервикална ерозия, полипи или папиломи. Ето защо, ако има болка в матката, не можете да се колебаете да се консултирате с лекар.

Ерозията на матката често се превръща в рак. Самата болест може да възникне след сложни раждания, аборти или промискуемост. Ерозията е доста коварна и понякога жената дори не осъзнава, че я притежава. Последствията обаче могат да бъдат наистина ужасни. Често жените чуват за диагнозата и не бързат да лекуват, вярвайки, че скоро всичко ще премине сам.

Друга болест, която води до развитието на рак, е папилома. Причинява техния еднороден вирус. Освен това, папиломът може да се образува не само на шийката на матката, но и на гениталиите. Днес можете да се спасите от развитието на тази болест. Днес има специална ваксина, която отговаря на онези жени, които са на възраст под 50 години.

Полипите също са опасни и трябва да бъдат премахнати. Има доброкачествен растеж на лигавицата на цервикалния канал. Техният външен вид е малък растеж, наподобяващ зърната.

Ракът на шийката на матката принадлежи към т. Нар. "Визуални" тумори. Тоест, когато се гледат на един стол, те лесно се виждат. Най-добре е да се подложите на преглед с гинеколог две седмици след последния менструален цикъл (по-точно две седмици след първия ден). От дълго време ракът може да се скрие и не изглежда да е такъв. Това е най-опасното, тъй като колкото повече е етапът на неговото развитие, толкова по-трудно ще бъде в крайна сметка да се отървем от него.

Ако внезапно изхвърлянето от влагалището стана по-богато, цветът им се промени, имаше болка в шийката на матката, тогава трябва да посетите гинеколога възможно най-скоро. Дори и без опасни на пръв поглед болестта в крайна сметка може да доведе до доста сериозни последици.

Боли шийката на матката - какво да правим

Лечението на болката в шийката на матката ще зависи пряко от причината за възникването му. След пълен преглед, анамнеза, резултатите от тестовете, специалистът ще предпише курс на лечение.

erythroplakia

Болестта е доста лесна за лечение, но не е консервативна, а хирургична. Има няколко възможности за лечение, всяка от които е насочена към унищожаване на засегнатите сайтове:

• криодиструкция. Има ефект на течен азот, патологичните тъкани са унищожени;

• диатермокоагулация - засегнатата тъкан е засегната от ток с висока честота;

• кондициониране на шийката на матката. Коничната част на шийката на матката е отстранена;

• излагане на лазер.

Методът за лечение се избира изключително от лекаря. Всичко зависи от много фактори - възрастта на пациента, степента на увреждане на тъканите, дали е планирана бременност.

Хирургичният ефект почти винаги се комбинира с антибиотична терапия.

Ektropion

Веднага след като тази диагноза е установена, незабавно трябва да започнете лечението. На първо място, е необходимо да се изключат възпалителните процеси, както и да се възстанови анатомичната форма на шийката на матката. Веднага щом се възстанови цервикалният канал, всички му функции ще бъдат възстановени.

Лечението се избира индивидуално за всеки пациент. Ако е необходимо, хирургическа интервенция, пациентът трябва да отиде в болница. Рехабилитационният период е доста добър и почти винаги без усложнения.

левкоплакия

Има много начини, по които можете да излекувате болестта. Тя може да бъде излагане на лазер, лекарствена терапия, студено лечение и много повече.

Напоследък започва да се използва химична коагулация. Методът се състои в употребата на лекарство като солвагин. Това е напълно безболезнена терапия, която ви позволява да унищожите всички промени в тъканта.

Експерти твърдят, че лечението на болестта фолк средства, в никакъв случай невъзможно. В края на краищата, болестта може да стигне до злокачествен тумор и ако не предоставите квалифицирана помощ своевременно, прогнозите не са утешителни.

По време на лечението не можете да правите сексуални контакти. Също така е нежелателно да се вземат всички лекарства, ако те не са предписани от лекуващия лекар.

Ерозия на шийката на матката

Мнозина вярват, че ако болестта не изглежда да се притеснява, не е необходимо да се лекува.

Най-често ерозията се изтощава с ток, но това е доста неприятна процедура. След каулеризацията остават белези, каналът на канала в шийката на матката може да се стеснява. Поради тази причина много жени не могат да забременеят.

Ето защо, в съвременната медицина съществуват и други начини за лечение на болестта - замразяване, методът на радиовълните.

В резултат на замразяване може да има леко съкращаване на шийката на матката.

В някои случаи заболяването се лекува хирургично. Хирургията също е необходима, ако наскоро жената преживе тежък труд.

След развитието на ерозия на шийката на матката е необходимо да се консултирате с лекар. Не се самолекувайте.

Цервикална ектопия

Поради правилния метод на лечение, усложненията могат да бъдат избегнати и да се предотвратят рецидивите. Трябва да се отбележи, че всеки метод на лечение е ефективен, независимо от неговата цена и сложност

Най-популярните методи за лечение са:

• Замразяване. Има ефект върху матката при ниски температури;

• лазерно разрушаване. Това е ефективен и достатъчно ниско-травматичен метод на лечение;

• унищожаване на радио вълни. Тя не се използва толкова често, тъй като има много малко качествено оборудване.

Маточната шийка боли: ще мога да забременея и да раждам

Много момичета питат дали могат да забременеят и да имат здраво бебе, ако шийката на матката често боли и се тревожи за болестта.

Ако целостта на епитела бъде повредена в резултат на заболявания, шийката на матката ще бъде по-уязвима и инфекциите лесно могат да проникнат в нея. Това, разбира се, не може да засегне здравето на нероденото дете. Тези места, които са повредени, могат просто да се спукат по време на раждане.

Ето защо експертите настояват, че можете да планирате бременност само след като всички болести бъдат излекувани.

Ако заболяването беше идентифицирано още по времето, когато жената беше в състояние да започне да се бори с тях незабавно, не си заслужава. В края на краищата, няма да навреди на майката или бебето. Но трябва да знаете, че например с ерозия може да се получи преждевременно раждане. Много момичета може да имат спонтанен аборт, така че веднага след като научихте за отличната си позиция, трябва да отидете в клиниката и да се регистрирате.

За вашето здраве трябва да следвате, в който случай не можете да оставите нещата сами. Уверете се, че сте подложени на прегледи, дори и с цел предотвратяване. Ако всички заболявания се елиминират своевременно, тогава една жена може да живее цял живот и най-важното е, че ще се раждат здрави бебета.

Share:
Comments