Тайните на женската красота в различно време

Женската красота не е само дар от природата, тя е и задълбочена "работа" за себе си и за вашето тяло. Всяка ера диктува своите стандарти и стандарти. Понякога, в стремежа си към идеала, жените отивали на немислими жертви. Днес експертите разкриват все повече тайни за красотата на различни епохи и народи.

  • Много полезни рецепти и съвети за грижа за кожата и косата ни дойдоха от древния Египет. Превръзките на легендарните кралици (Нефертити, Клеопатра) бяха привлечени от инфекции, масла, контейнери с алабастър прах, буркани с боя за нокти, пинсети за премахване на космите по тялото. Легендарната кралица Клеопатра не притежава естествена красота, но е желателно за много известни мъже от тази епоха. Тя приветства само природни средства: като тяло се търкаше смесена прясна сметана (или мед) със сол, взеха вани от млякото на магаретата, а вместо шампоани използваха сурови яйца.
  • Няколко века по-късно женската красота започва да се култивира в Китай, Индия и Япония. За да се грижи за кожата на жените от тези страни, използвали са балсами и екстракти от билки (танза, тубероза), кехлибарени подправки, розова вода и бадемово мляко. Япония, преди много страни, изобрети грим и вани. В последното жените буквално се вариха в името на подобряването на здравето и удължаването на младостта. Китай представи модерни жени с лак за нокти и спирала. В допълнение, китайците изобретяваха уникална женска размера на обувките. За да направите това, малките момичета бяха обвити плътно с бинтове. Превръзките не могат да бъдат премахнати, докато краката не се превърнат в "златни lotuses". Такива "лотоси" обаче изобщо не бяха отлични: те имаха неприятна миризма, кожата се размърда и не се предаваше на пречистването.
  • Съвременните жени се опитват да се слънчеви бани по-често посещават солариуми. Римляните и гърците, напротив, се опитали да облекчат кожата. За да направите това, те подготвиха специален крем от хляб и мляко, варени сапун от дървена пепел от бук и кози мазнини. За да се подмлади, европейските жени от онова време бяха измити с мляко и практикуваха масаж с бадемово или пшенично масло.
  • Разцветът на културата на тялото настъпи по време на Възраждането. Венецианците станаха известни със своите умни прически. Те боядисали косата в различни нюанси на червено, смесвайки естествени пигменти (къна, охра) с вино. Във Франция благородни дами свиват сребърни бани. Смята се, че водата, която докосва среброто, придобива магически качества - укрепва и подмладява женското тяло. Франция също стана известна с изобретяването на обувки с токчета, които бяха предназначени да обучат елегантна, грациозна походка и корсети, за да създадат тънка талия. Но първите неуспешни експерименти доведоха до развитието на патологии на вътрешните органи
  • Последиците от епидемията от чумата и неспазването на хигиената през XVIII век повлияха на външното състояние на женската кожа. Но модата на това време изискваше идеално бяло и чисто лице. За това жените използват оловен прах. Тя красиво прикрива дефекти на кожата, но дългото използване на нея привлича мозъчен тумор, парализа ...
  • През XIX век жените използват арсен за храна и гланц на тялото. Но въпреки спазването на правилата за приемане и дозирането, веществото, натрупано в женското тяло, причинява заболяване и в някои случаи смърт.
  • Тази "козметична революция" се състоя през 20-и век, от момента на изобретяването на киното. Непосредствената камера изисква внимателна грижа за лицето и грим. Ето защо много технологии са подобрени. Козметичните средства вече стават не само привилегиите на елита, но и масовата стока. Активното използване на химикали (радий, торий) в козметичните продукти отрицателно повлия на здравето на жените.

Каквото и да диктува модата, естествеността и младостта винаги ще са от значение. Красотата все още изисква внимание, а не жертви ...

Текст: Катерина Пчельникова

Share:
Comments