Сърдечни дефекти при деца

Какво е сърдечно заболяване?

При вродени сърдечни заболявания е обичайно да се разбере дефект в структурата на сърцето или големите съдове, които се намират от раждането. Последствието от повечето от тези състояния е нарушение на кръвния поток вътре в сърцето или около кръвообращението, големи и малки.

Делът на децата, страдащи от тази болест сред новородените, е около 1%. Сред вродени дефекти, сърдечните дефекти са най-честите, те са основната причина за детската смъртност, която е свързана с малформации.

Съвременното ниво на развитие на медицината позволява диагностицирането им при новородени дори в болницата, а някои патологии се откриват в перинаталния стадий (преди раждането).

Причини за сърдечни дефекти при деца

Към днешна дата причината за повечето от тези заболявания не може да бъде определена. Ако има едно болно дете в семейството, рискът от други деца със сърдечни заболявания става по-висок, но не е голям и не надвишава 5%. Смята се, че причината за вродено разрушаване на състоянието на сърдечно-съдовата система е в генетични или екологични фактори, както и тяхната комбинация.

Симптоми на сърдечни дефекти при деца

Клиничните прояви се определят от вида и тежестта на заболяването. Симптомите могат да се проявяват в ранните стадии на живота и може да са незабележими през целия живот. Някои деца не изпитват симптоми, други страдат от недостиг на въздух, цианоза, припадане, сърцевини, недостатъчно развитие на крайниците и мускулите, лош апетит, чести респираторни инфекции. Неправилната структура на сърцето при такива условия може да предизвика сърдечен шум.

Родителите трябва да се консултирате с педиатър, ако: - промяна на цвета на кожата на бебето в лицето, назолабиални триъгълник, пръстите, краката на своята необикновена синьо или бледо - подуване на крайниците на детето; - неговата чест да бъде провокиран да плаче, придружен от синева (цианоза), или бледност на кожата, появата на студена пот (особено в областта на челото) - склонни смучене или сериозна загриженост от прилагането на гърдите, често регургитация, бавно наддаване на тегло - постоянен недостиг на въздух или атаки задъхан които могат да бъдат придружени от син цвят на кожата - повишена честота на злонамерено или намаляване на сърдечната честота.

По-големите деца, които вече могат да обяснят какво се случва с тях, като правило, се оплакват от болка в областта на гърдите (сърцето), ускоряват дишането при всяко физическо натоварване или дори в покой. Във всеки случай родителите трябва да помнят, че колкото по-скоро се обърнат към специалист, толкова по-бързо ще бъде диагностициран лекар и ще бъдат дадени необходимите препоръки.

Методи за лечение на сърдечни дефекти при деца

Методите на лечение могат да бъдат хирургични (радикални) и терапевтични (най-често те са помощни).

Хирургичното лечение зависи от фазата на дефекта и може да се извърши по спешни индикации или по планиран начин. Терапевтичното лечение като радикална мярка рядко се използва, често действа като симптоматична мярка за сърдечна астма, атаки на диспнея, хронична сърдечна недостатъчност, аритмия, миокардна исхемия.

Трябва да се каже, че днес повечето вродени сърдечни дефекти са лечими, а навременният достъп до кардиолог позволява на детето да има пълен живот.

Share:
Comments