Снимките на сладките животни подобряват вниманието и

Кученца. Котета. Малки мадами. Кой знаеше, че от един поглед към тези прекрасни същества нашите умствени способности могат да се издигнат? Ново проучване на японски учени твърди, че ако искаме да се съсредоточим, по-добре е да гледате снимките на тези кученца, отколкото просто да общувате с тях лично.

Това е "силата на каваите". Японската дума "kawaii" означава "сладка", "очарователна". Използвайки три отделни експеримента, група учени от Университета в Хирошима установили, че хората показват по-високи нива на внимание, след като са разгледали снимки на кученца или котенца.

Около 132 студенти бяха разделени на три групи, изпълняващи различни задачи. Първият вариант на задачата - участниците трябва да внимават да не докосват ръбовете, да изваждат малки обекти от дупката. За да се определи дали "мощността на kawaii" се разпростира върху задачи, които не са свързани с внимание, втората група е помолена да работи с номера: да намери даден номер от произволна поредица от номера в рамките на определен период от време.

Всяка група изпълняваше задачата си два пъти: преди и след гледане на снимки с изображения на животни. Но една група се възхищавала на котенца и кученца, а другата - на възрастни животни.

В експеримента с цифри някои участници (третата група) показаха снимки на ястия: пържоли, макарони и суши, за да проверят дали "вкусните" изображения ще доведат до подобни резултати. Най-убедителни резултати показаха първите две групи.

От тях участниците, които показаха снимки на кученца и котенца, направиха работата си с 44% по-добра от тези, които гледаха възрастни котки и кучета.

"Това откритие предполага, че гледането на изображения на сладки същества прави участниците да се държат по-умишлено и да изпълняват задачи с по-голямо внимание", казват изследователите.

Share:
Comments