Ринит в бебето: възможни причини и лечение. необходимо ли е

Ринитът в бебето е често срещано явление и сериозен проблем с факта, че едно дете с запушен нос не може напълно да спи, също има дишане. Това може да доведе до общо влошаване на здравето.

С настинка в бебе, лечението зависи от причините за това. Освен това, в тази възраст (бебета или бебета, деца под 1, които са кърмени или получават по-голямата част от диетата под формата на кърма, новородените са деца от първия месец от живота), не всички лекарства могат да бъдат използвани за употреба детето.

В същото време, предвид нестабилния и неразвит имунитет, бездействието може да доведе до сериозни усложнения. Ето защо, преди да използвате капки или някакви народни методи за лечение, трябва да знаете точно какво да лекувате.

Физиологична настинка

За деца до 2,5 - 3 месеца обикновената настинка е физиологично състояние: преди тази възраст се осъществяват естествени процеси на приспособяване на организма към съществуване в нова среда. Това е свързано с анатомичните особености на структурата на горните дихателни пътища при деца. Техните лигавици се образуват напълно само 10 седмици след раждането.

При физиологичен ринит в бебето, лечението не се изисква - необходимо е да се създадат удобни условия за детето: достатъчно мокър и топъл чист въздух в детската стая.

Предразполагащи фактори

Структурата на назофаринкса и назалните синуси при бебета и възрастни е значително различна. Вдишаният въздух е изложен на:

• пречистване;

• нагреванию;

• овлажняващ.

При кърмачетата, за разлика от възрастните, има само 2 носни пасажа: горна и средна. Долната отсъства, развитието му завършва с 4 години. Липсата на носния канал и тесният лумен на наличните води до факта, че вдишният въздух е частично почистен, навлажнен и нагрят - настъпва хрема (ринит).

Причини за ринит при бебета

В допълнение към физиологичния ринит при кърмачета има няколко други причини за ринит. След като уточни етиологичния фактор на обикновената настинка в детето, лечението се предписва, като се вземе предвид откритата причина и състояние на детето.

1 вируси Най-честата причина за инфекциозен настин при деца на всяка възраст. Обикновено диагнозата ARVI се прави от педиатър и се проявява вирусна инфекция, включваща течащ нос.

2 Бактерии - по-често условно - патогенно:

• стафилококи;

• стрептококки и др.

Бактериите, дължащи се на нисък имунитет и някои външни фактори, започват активно да се размножават върху назофарингеалната лигавица и да провокират развитието на вирусна бактериална инфекция, която освен на обикновената настинка има и други клинични прояви.

3 преохлаждане води до нарушаване на терморегулацията на съдовете в назофаринкса. Налице е нарушение на кръвообращението в лигавицата на назофаринкса поради спазъм на съдовете при продължително излагане на студ, което причинява вазомоторен ринит.

4 алергии - бебето може да развие алергична реакция към въздействието на всеки неблагоприятен фактор на околната среда както на улицата, така и у дома: прах, детска формула, домакински химикали (прахове, които измиват дрехите за деца), изгорели газове при ходене на улицата и т.н. Във връзка с неразвит имунитет се развива алергичен ринит (ринит).

5 Травма - Всяко травматично нараняване (натъртване, надраскване, изстискване, неподходящи капки в носа, например съдържащи алкохол) може да доведе до появата на хрема.

6 Неблагоприятен микроклимат - недостатъчно овлажненият въздух води до прекомерно изсушаване на лигавицата и е по-чувствителен към действието на патогени (вируси или бактерии).

7 Чуждестранно тяло, който може да попадне в тесния носов канал на детето, причинява възпалителен процес в лигавицата и да доведе до зачервяване на гнойното отделяне от един назален проход.

Трябва да се помни, че при деца до една година, поради особеностите на структурата на синусите, не се открива синузит. Ето защо, дори наличието на изобилен гноен разряд не означава, че детето има синузит, например.

Към причините за настинка в бебето има и:

• зъби;

• невровегетативни разстройства.

Общи клинични прояви

Поради продължителното присъствие на бебето на гърба, съдържанието на назалните синуси и развития възпалителен процес бързо преминават в долните части и уши.

Съдържанието задържа, не ви позволява да ядете и дишате нормално.

Детето става хладно, лесно възбудимо.

На този фон температурата може да се повиши.

Във връзка с невъзможността за дишане през носа, бебето отказва да гърди, не спи.

Симптоми на физиологично настинка

Физиологична настинка у детей до года проявляется чрезмерным увлажнением слизистой носа и отхождением прозрачного слизистого отделяемого.

Основните признаци на патологичното състояние на детето при настинка са:

• затруднено дишане на носа;

• обилно изхвърляне от носа - ринорея;

• чихание;

• капризность;

• летаргия;

• отказ за ядене;

• Лош сън.

Клинични симптоми с други видове ринити

Кориза с инфекциозна природа е придружена от треска, кашлица, недостиг на въздух.

При алергичен ринит се отбелязват следните симптоми в допълнение към изброените:

• червени очи;

• лакримация;

• сърбеж около носа и очите;

• Пастообразност на лицето (леко подуване).

При вазомоторния ринит, който е относително рядък, се наблюдава едностранна назална конгестия. Когато промените позицията на тялото, тя се появява от другата страна.

В случай на травматичен ринит или навлизане в чуждо тяло, процесът е предимно едностранчив. Има отнемане на гнойното отделяне от един назален проход (в който е паднал чужд обект).

Показания за повикване на педиатър

Дори и при такава привидно не много опасна ситуация, като хрема на бебето, не се препоръчва само лечение без консултация с педиатър. За да се избегнат неприятни последствия и усложнения, е необходимо да се консултирате с лекар възможно най-рано. Възможно е да има ситуации, при които ринитът в носа на бебето трябва да бъде лекуван от лекар. Това се случва, когато:

• висока температура;

• продължителност на ринита повече от 10 дни;

• наличието на кръвни вени в изхвърлянето от носа;

• постоянен плач на детето, лош сън, отказ от хранене със загуба на тегло;

• появата на гъсти гнойни вискозни секрети от нос зеленикаво-жълто;

• хрипове, недостиг на въздух, кашлица;

• хипотермия.

Тези признаци показват усложнение или инфекция и изискват внимателно разглеждане от лекар, за да се изясни диагнозата и лечението.

Ринит в лечението на бебето и превантивни мерки

При физиологичен ринит в бебето не се изисква лекарство. Необходимо е да се създадат удобни условия за свободно дишане на детето. На първо място, това е достатъчна влажност на въздуха (не по-малко от 60%). При такива условия, лигавицата не изсъхва. В детето до една година лигавиците много тънки и при престоя си в помещение със сух въздух повдига vlagovydelenie - има ринорея. За да се предотврати това, могат да се предприемат следните мерки:

• поставете контейнери в детската стая с вода;

• Използвайте въздушен овлажнител;

• Погребайте няколко пъти на ден физиологичен разтвор (аптека или варени сами: 1 литър вода - една чаена лъжичка море или сол);

• прилагайте капки за овлажняване на наркотици на базата на морска вода (Aqua Maris, Aqualor Baby, Salin и др.) Вместо солеви разтвор.

Тези мерки за овлажняване на въздуха се използват в обикновената настинка на всяка етиология (бактериална, вирусна, смесена).

В допълнение, с изобилно изхвърляне от носа:

• их аспирация при помощи специального устройства — назального аспиратора;

• механично почистване на лигавицата и отстраняване на образуваните корички с помощта на тюрюн от памучна вата;

• изплакване на носа с помощта на пипета, така че да не се наранят лигавиците и да се получи средно ухо с високо налягане.

Ако аспираторът се използва неправилно, може да възникнат условия за инфекция. Следователно, процедурата трябва да се извършва с най-голяма грижа, в случаи на тежки затруднения в дишането и поради неефективността на други мерки.

лечение

В случай на настинка в новороденото, лечението със специални вазоконстриктивни капки трябва да бъде предписано от педиатър, за да се избегне предозиране и възможни нежелани реакции и усложнения. Независимо от факта, че такива капки са нашите лекарства без рецепта (Nazivin, Otrivin Baby, Vibracil, Pharmazoline и т.н.), съставът на тези лекарства включва симпато - и алфа - адреномиметиците, които могат да причинят сериозни странични ефекти. Следователно, тяхното използване трябва да се съгласува с лекаря, като се има предвид различната концентрация на готови лекарствени разтвори: например при ринит при бебе лечение Називином позволява използването на 0,01% разтвор от 1 капка във всеки назален проход 2-3 пъти дневно за не повече от 5 дни. А за децата след 6 години приложете 0.05% разтвор - т.е. в концентрация над 5 пъти Nasivin за бебета. Предозирането може да причини отравяне: детето става слабо, слабо, има остра сънливост и тахикардия (ускорен сърдечен ритъм), в допълнение - обратна реакция към употребата на капки под формата на повишена назална конгестия.

В случай на инфекция и появата на гнойно изпускане при ринит при новороденото, лечението включва употребата на лекарства, които засягат микробни агенти. Те включват Protargol или Collargol, които имат сребърни йони в техния състав и позволяват да избегнат антибиотиците с многобройните си странични ефекти.

Капки, съдържащи растителни етерични масла (Pinosol), които включват много компоненти (евкалипт, сок от коланхое, ела и други) са силно алергични и са противопоказани при лечението на ринит при новороденото и при деца под 3-годишна възраст. И в по-напреднала възраст е необходимо да се прилага с голяма предпазливост и е по-добре да ги откажете.

Трябва да се помни, че капките в носа трябва да се предписват изключително от педиатър. Самостоятелно лечение на обикновена настинка в бебето, както и използването на различни методи на традиционната медицина е строго противопоказано. За да поддържате здравето на детето, се нуждаете от навременно повикване до лекар.

Share:
Comments