Полезно ли е за кърмещите майки да ядат риба? каква риба е

Въпросът за храненето на кърмещата майка е много сложен.

Изборът на продуктите се влияе от огромен брой нюанси, тъй като е необходимо да се осигурят всички необходими, отслабени след раждането на женското тяло, а не да се навреди на детето по едно и също време.

Имайки предвид в този смисъл обичайните продукти, можете да се сблъскате с факта, че те са забранени, тъй като на първо място се изключват зеленчуците, плодовете и плодовете, въпреки очевидните им ползи и богатство от витамини.

Но дали е възможно да се хранят рибите, е необходимо да се разгледа по-подробно, всичко зависи от вида на рибата и начина, по който се готви.

Използването на различни видове риби, които могат да се кърмят

Рибата трябва да бъде включена в храната на човек, който се стреми към здравословна диета. Рибата трябва да присъства в менюто най-малко 1-2 пъти седмично. Онези, които следват това правило, отбелязват, че намаляват риска от злокачествени тумори, сърдечно-съдови заболявания, паметта и концентрацията се подобряват.

На първо място, определено от качествения състав на рибата, трябва да разберете откъде идва:

• Рибата съдържа повече протеини и желязо;

• в морска риба, повече йод, витамин D, фосфор.

Със своя състав морската риба съдържа повече микроелементи, но е необходимо да се определи степента на полезност на даден вид риба за всяка конкретна бременна жена и това ще зависи от географията на нейното пребиваване. Ако в радиуса на живота на бъдещата майка няма радиус на хиляда километра, но има чисти, неплавателни реки, разбира се, прясна риба риба ще бъде по-полезна за организма си, отколкото замразеното море няколко пъти.

Сортовете на рибата също са разделени на масленост:

• Сладки сортове (щука, полюс, щука, шарка);

• умерено мазни (камшик, шаран, розова сьомга, херинга);

• мастни (сури, сьомга, скумрия);

• много мастни (лампи, змиорки, бяла риба).

Колкото по-тлъста е рибата, толкова повече Омега-3 аминокиселини съдържа. Това вещество е незаменима за организма, поради което не е необходимо да се избира риба само от слаби видове, рибеното масло е полезно и е невъзможно да се изключи от диетата.

Мога да риба в храната на кърмещата майка да променя качеството и вкуса на млякото?

По-старото поколение вярва, че рибата, изядена в навечерието на храненето на бебето, може да предизвика неприятна миризма на мляко. Педиатрите и диетолозите не виждат никаква връзка между консумацията на риба и миризмата и вкуса на майчиното мляко. Миризмата може да остане върху тялото на майката, ако по време на готвене екстракторът не беше включен, но не и в млякото.

Качеството на млякото в състава му също не зависи пряко от съотношението на кърмещата майка. Съставът му се състои не от съдържанието на стомаха на жената, а от веществата в кръвта й. По време на храненето, както и по време на бременност, самото женско тяло дава на детето най-необходимото и полезно, така че само катастрофалната липса на витамини може да доведе до лошо качество на млечната композиция. На първо място, диетата на жената трябва да е богата и разнообразна, за да запази собственото си здраве.

Единственото изключение са изкуствените хранителни добавки и лекарства. Човешкото тяло просто не е предвидено за обработката на тези вещества, така че те влизат в млякото в непроменена форма. Кърмещата жена трябва да разбере, че всички бои, консерванти, стабилизатори и подобрители на вкуса със сигурност ще попаднат в млякото и ще повлияят на здравето на бебето. Ето защо трябва да ги изключите от вашата диета.

Как да готвя риба за кърмене? Възможно ли е да се ядат сурова риба и рибни закуски?

За да се хранят напълно и да се изключат вредни вещества за здравето на детето, се препоръчва да не се включват пържени, пушени и солени храни в храната.

Най-добрият начин да готвите рибата е печенето. Печенето на риба за кърмене може да бъде на тава за печене, в фолио, в ръкава, отделно и заедно със зърнени култури или зеленчуци. Също така полезни свойства на рибата и добър вкус се запазват при готвене по двойки или в мулти-маркер.

Вкусен и здравословен обяд може да бъде мазна риба с ориз във фурната, рибени кюфтета с елда, пълнени със зеленчуци, риба риба във фолио, печена риба с картофи, задушени с ябълки. С помощта на готварска печка можете да готвите вкусно тихо риба пастет.

Основното нещо при подготовката на рибата в периода на кърмене - внимателно топлинна обработка, Когато купувате риба, не можете напълно да изключите заразяването му с паразити. Тя се отнася както за прясна риба, така и за замразена риба, тъй като качеството й се влияе от условията за съхранение и транспортиране в допълнение към мястото на улова. Поради тази причина е по-добре да се пече рибата правилно във фурната, отколкото да се третира бебето от паразитите.

Напълно от диетата за времето на хранене е необходимо да се изключи суши със сурова риба, сушена, сушена, пушена, осолена, консервирана риба.

Що се отнася до вида риба, която може да бъде кърмеща, практически няма ограничения. За да се спазва известна предпазливост, за да не се причини алергия при новородено, е възможно само през първия месец: не яжте или постепенно опитайте тези сортове риба, които жената не е яла по време на бременност. Ако няма реакция в детето, то е възможно тя да се включи напълно във вашата диета.

Възможно ли е да замените рибата с морски дарове?

Морските дарове в състава му съдържат не по-малко протеини, различни елементи и витамини, отколкото риба. Диетолозите и педиатърките обаче препоръчват да бъдат изключени от храненето на майката за целия период на кърмене.

Скариди, калмари, миди са много силен алерген, дори и за възрастни, така че дори малка част от морски деликатес за майка може да предизвика негативна реакция в бебето. В допълнение, условията на съхранение и транспортиране често се нарушават, а в замразените храни може да се развият патогенни бактерии и паразити, които могат да бъдат спасени от един вид - не ядете морски дарове, докато бебето яде мляко от майката.

Друга опасност от морски дарове е тяхното свойство да натрупват вредни вещества. Те включват хормони и антибиотици, които хората използват, когато ги отглеждат в плен или метали, радиоактивни вещества от водите на водната зона.

Share:
Comments