Не като всички останали

Ако внимателно наблюдавате връзката на децата в класната стая, можете да забележите невероятно нещо. Едно дете, което има забележим физически дефект - например заекване или тежка миопия, има невероятна способност да го направи напълно незначителна, дори незабележима за връстниците. И другият малък човек страда от дребни дреболии - червена коса или забавни конуси. Защо това се случва и можем ли да възпитаме в нашето дете самочувствие и способност да живеем в хармония с това, което се счита за дефекти?

Не само ние, но и ние трябва. Как по-нататъшната социализация на детето, която се различава от останалите, няма да зависи не толкова от околната среда, колкото от родителите му.

Правило едно: не толкова лошо е липсата на себе си, като отношение към него, Превишение на теглото, очила с дебели лещи, ортопедични обувки и кутии и ще привлекат вниманието. Но сред децата този интерес не носи никакъв отрицателен смисъл. Възможността за рязка промяна на вектора на този интерес зависи само от съотношението на липсата си на самия собственик. Най-лошото е, че само родителите отглеждат деца в своите деца и се оплакват от външния си вид и себе си. Страхът от подигравки от другите деца, горчивината на детето си - всички тези преживявания идват от света на възрастните. Така че нашата задача не е да оставим нашите страхове да преминат в света на малките хора.

Не забравяйте, че в главата ви живеят страхове, оставяйте ги (думи, дела или дела) - оттам ги овладявайте.

Правило две: важно е да се научите да приемате и обичате себе си, Децата са страхотни интуити, не могат да бъдат измамени, преструвайки се, че са "приятели" - веднага разпознават неподчинението на някой друг. И първото нещо, което те забелязват в начинаещия е любов към себе си и самодоволство към другите. В края на краищата едно без другото е просто невъзможно. Никое дете не се роди в дисхармония със себе си, то противоречи на самата природа. Ние, възрастни, нарушаваме този баланс с нашето отношение. Последиците от отхвърлянето на недостига на детето ви може да са няколко:

  • жал
  • обида,
  • срам,
  • разочарование.

Но всеки от тях, действащ върху личността на детето, е катастрофален. Следователно, зависи от родителите да решат дали детето ще бъде обичано, щастливо и хармонично, или ще преживее през целия живот следа от негодувание и несигурност. Без значение колко дълбоко крием отхвърлянето на недостатъците на собственото си дете, то ще продължи да контролира нашето поведение.

Обичай детето си точно така, но не и с дефекта си.

Правило три: мълчанието оставя място за предположения, Липсата на информация загрява пламналия интерес и провокира. В същото време децата бързо поставят оръжията си пред истинен и изчерпателен отговор. Следователно, да мълчиш, да криеш неприязън, да чуеш тийзър за пирон или водолаз - не е най-добрият начин да се присъединиш към колектив. Още по-лошо е да се покаже агресия в отговор. Важно е да се научи детето да отразява нападенията на любопитните с един спокоен и кратък отговор: "Аз нося очила, защото имам лошо зрение."

Отговорете положително на въпросите на вашето дете относно причините за неговата разлика от другите. Научи го да даде изчерпателен отговор на такива въпроси от връстниците.

Правило четири: не влошавайте проблема, Дъщерята започва да натоварва, без да иска да се ограничава в сладкото? Доста е предвидимо, че първата реакция на родителите ще бъде критика. Но вкусовите предпочитания и цели ще се променят с възрастта, излишните килограми ще изчезнат и комплексите ще останат завинаги. Да се ​​срамуваш, да упрекваш външния вид и най-важното - да поставиш пример за други деца - не само неефективен, но и опасен начин.

Фактът, че изглеждате идеален, не означава, че детето ви трябва стриктно да отговаря на вашите високи стандарти.

Доверете се на собственото си дете е сърцевината, която ще го подкрепи през целия си живот. Приемете го с цялото си сърце, любов и не съжалявайте, не говорете и не мълчавайте, не подкрепяйте и не критикувайте - тези прости принципи спомагат за постигането на най-добри резултати.

Текст: Вера Гюлер

Share:
Comments