Модерни майки: какви са те?

Животът се развива по различни начини, но независимо от това, как възходи и падения попадат в нашата партида, в душата на жена има мечта да родим щастливо и здраво бебе от любим човек. В същото време всяка епоха има свои собствени светогледни характеристики. Как изглежда колективният портрет на майката от началото на XXI век?

1 Модерните жени задават въпроси

Бойците за правата на жените могат да се гордеят с свършената работа, защото нашите съвременници започнаха да критично разглеждат ролите и стереотипите на половете. Ако в предишните векове "съдбата" на жената беше предопределена, тогава в наше време справедливия секс може да избере пътя си от различни варианти. Широкият избор на пътя понякога е изпълнен с опасност, тъй като много жени съзнателно отлагат или напълно отказват да раждат. Според статистиката процентът на бездетни бели жени се е увеличил с 80% в сравнение със 70-те години на миналия век. и възлиза на 18% в Европа и Америка.

2 Модерните майки са по-възрастни

Средната глобална възраст на първите раждания постоянно се увеличава през последните десетилетия: в Русия и Съединените щати тя достига 25 години, а в просперираща Германия, Норвегия и Япония е преминала марката от 30 години. Днес жените отделят повече внимание на здравето и правилния начин на живот, така че една млада майка на 35 години може да бъде толкова активна, колкото и на 25 Но не трябва да забравяме, че в по-напреднала възраст рискът от заболявания както при майката, така и при жената нараства в плода.

3 Модерните майки използват технологични иновации

Проучванията на американските специалисти показаха, че напредъкът улеснява домашната работа на жените за около 11 часа седмично в сравнение с 1965 г.! Научните постижения бързат да помагат на младите майки и техните обожени деца, да посрещнат всички нужди и да премахнат препятствията по пътя си. В съвременното общество една жена с дете не се страхува да пътува, защото има рампи, маси, столове за деца и много други. Най-новите образователни методи и интерактивните програми също помагат на децата да се развиват бързо физиологично и психологически.

4 Модерните майки се опитват да постигнат баланс в професионалния и личния си живот

Отпускът за отглеждане на дете не се превръща в преждевременно пенсиониране за работеща майка. Много жени решават да се върнат в системата и да продължат да нахлуват в кариерата. Този избор означава стриктно подчинение на най-стриктната рутина на деня, сравнима с дисциплината във военните казарми. Но наградата за саможертва е висока: жената получава възможност за хармонична реализация както като майка, така и като човек. Твърдите потребности на бизнеса понякога не дават възможност на младите майки да успеят, но дори тогава жените намериха решение. Много от тях избират дейности на свободна практика, стартиращи фирми, рекламни компании и други области, които не предвиждат строг график за работа.

5 Съвременните майки разпространяват отговорности

Все по-често папата играе еднакво важна роля в възпитанието и грижите за децата, както и за майката. Позицията "Не е работа на човека!" Вече не намира универсална подкрепа в съвременното общество, ориентирано към западните стандарти. Млади двойки все по-често осъзнават, че решението да имат дете е взаимно и поради това отговорността за тях е равноправно и за двамата родители.

6 Съвременните майки се чувстват виновни

Идеално в наши дни е жената, която винаги и навсякъде управлява и се занимава с домашни и трудови отговорности с усмивка на лицето си. Но подобно на всеки друг модел на съвършенство, този стандарт е трудно постижим. Независимо от това, тя предизвиква тревога сред много млади майки, защото искат да бъдат най-добрите в света. Безкраен поток от изисквания, поставени върху себе си, може да предизвика истинска депресия. Последни проучвания на британски изследователи показаха заплашителни цифри: около 87% от майките изпитват чувство за вина за въображаемия си "неидален".

7 Модерните майки не искат да се губят

Нашите съвременници не искат да видят майчинството като форма на задържане на четири стени. Имайки свои собствени интереси, живеейки пълноценно и най-накрая просто щастлива жена, дава на детето си много повече любов и топлина, отколкото жертва на живот. Мама не трябва да се стреми да стане съвършена във всичко, но просто е задължена да бъде интересна събеседник и приятелка на детето си.

Текст: Татяна Исаева

Share:
Comments