Матката и шийката на матката при бременност

По време на бременност лекарите обръщат голямо внимание на състоянието на женската матка. От факта, в какъв тон, нормален или висок е не само хода на бременността, но и животът, както и здравето на детето, пряко зависи. Най-често, когато говорим за тона на матката, това означава нейното издигане или хипертония. Този знак може да доведе до спонтанен аборт в ранен стадий, а в по-късните месеци - до преждевременно раждане.

Тонус и хипертония на матката по време на бременност

Често появата на матката hypertonus допринася за прекомерна физическа активност, нервната стрес, възбуда, страх или страх. Също така, повишеният тонус на матката може да бъде резултат от възпалителни процеси в женското тяло, ендометриоза или маточни фибромии. За хипертония може да доведе и прекомерно претоварване на мускулната тъкан, което се получава по време на многоплодна бременност. Често се появява хипертония след ОРЗ, ангина, грип, пиелонефрит. Също така, този неблагоприятен симптом често придружава жени с тютюнопушене или очакват майки, които злоупотребяват с алкохол

Повишеният тон може да бъде съпроводен с болки в болки в долната част на корема, подобни на усещанията по време на менструацията. Понякога има малко зацапване или прекомерно напрежение на корема. Когато се появи някой от тези признаци, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Днес хипертонията на матката се лекува добре. Бременните се нуждаят от пълна почивка и нормализиране на психоемоционалната държава. При това състояние сексуалната активност и всяка физическа активност са забранени. Често бременните жени получават медикаменти, на пациентите се предписват лекарства, релаксиращи маточни мускули, витамини и успокоителни средства.

Промени в шийката на матката по време на бременност

В хода на бременността шийката на матката също претърпява значителни промени. Поради развитието на обширна съдова мрежа, тя придобива цианотична сянка и жлезите се разширяват и стават още по-разклонени. В началните етапи на раждане, кървенето и разширяването на вътрешното гърло на шийката на матката са особено опасни.

През последния триместър маточната шийка узрява и омеква. Това показва готовността на тялото за настъпване на раждането. Непосредствено преди раждането шийката на матката се намира в самия център на малкия таз, а дължината му е само 10-15 мм. В процеса на раждане шийката на матката постепенно се отваря и достига диаметър 10 см. Понякога по време на движението на детето през родовия канал има руптура или пукнатини в шийката на матката. След това на повредените места се наслагват шевовете.

Патологии в шийката на матката по време на бременност

Цервикалът на някои жени е в патологично състояние, наречено iscico-цервикална недостатъчност. Значението на това заболяване е, че мускулните мускули в тъканта на матката не се свиват, а самата врата се отваря преждевременно и не може да задържи плода. Поради факта, че детето постепенно се спуска, се развива преждевременно раждане и настъпва внезапен спонтанен аборт. Причините за това заболяване могат да бъдат както вродени, така и придобити. ICI често се развива поради хормонални неуспехи или недостатъчно развитие на матката, наранявания, претърпени по време на аборт или доставка от голям плод.

Друга причина за преждевременно раждане или спонтанен аборт може да бъде ендодеквицит. Това заболяване се дължи на възпаление на цервикалния канал. Причините могат да бъдат много различни от инфекции, предавани сексуално, до стафилококи, Е. coli или стрептококи. Това заболяване се съпровожда от обилни секрети на лигавицата с неприятна миризма.

Ерозия на матката по време на бременност

Честият дефект в лигавицата на шийката на матката е ерозия. Това се дължи на възпалителни процеси, травматични, химически или други увреждания. Също така, ерозията може да бъде резултат от тежък труд, неправилно подаване на спринцовки или аборт. Понякога самата ерозия изчезва след раждането, в други случаи се лекува успешно и по никакъв начин не засяга хода на бременността.

Миома на матката по време на бременност

Сравнително сложен проблем, който може да усложни бременността, е майчината миома. Понякога могат да възникнат сериозни усложнения от това заболяване. Кой се нуждае от ранна хирургическа доставка Резултатът от такива усложнения може да бъде раждането на незряло дете с нарушено невропсихиатрично или физическо развитие. Причините за тези усложнения могат да бъдат големи размери на миома, неблагоприятното му разположение, както и недохранване на туморния възел. Това заболяване често съчетава други възпалителни процеси и тумори на яйчниците, хормонални неуспехи, заболявания на млечната жлеза, щитовидна жлеза или адренокортикални нарушения.

Често маточните фиброиди са активно бързо развиващо се наследствено заболяване. Много често маточните фиброми се диагностицират при рандомизирани жени с тежка акушеро-гинекологична анамнеза. Рискът от спонтанен аборт се увеличава, когато миомата се намира под плацентата. Методът на доставяне при пациенти с фиброиди се избира във всеки отделен случай, като се отчита броят, размерът и местоположението на туморни възли.

Коментари

Вероника 03/26/2016 Колко много опасности и болести! Например, миома, от това, което изглежда? Толкова страшно е, че едно дете може да се роди с отклонения ... Трябва постоянно да наблюдаваш здравето си, само това заключение може да се направи ... Галка 03/26/2016 За мен това, че благодаря на Бога, не беше така. Вярно е, че е имало ерозия, но е излекувана. Ерозията беше преди бременността и се притеснявах, че заради нея изобщо не мога да забременея. Но всичко това свърши. И както се оказа, всички преживявания бяха напразни. Анжелика 03/26/2016 Моят съсед с патология успя да запази и да роди дете. Вярно е, че почти цялата бременност лежа в болницата за съхранение. благодарение на лекарите бяха заловени наистина висококвалифицирани специалисти. Лика 03/26/2016 Имах повишен тонус на матката по време на бременност. Стомахът постоянно се боеше и нещо се изписваше ... Това се дължи на стреса и когато стресиращата ситуация изчезна - всичко стана в ред. Бременни като цяло, много необходими мир и без тревога. Калинка 03/26/2016 Моят приятел открива фиброиди по време на бременност и дори иска да има операция. Но всичко е успяло. Tfu-fie, нямам никакви проблеми. Има различни случаи, дори матката пада. Необходимо бе да се запази тонът на специалните упражнения.
Share:
Comments