Математиката прогнозира вероятността за зачеване

Нов математически метод може да помогне на всяка двойка да предскаже шансовете на жената да забременее, в зависимост от възрастта й и колко време те са се опитали да заченат дете. Този модел може също така да хвърли светлина върху това, колко трябва да чакат, преди да потърсят помощ.

Например, учените установиха, че ако една жена е на 35 години, след шест месеца опит, шансовете й да забременее в следващия цикъл са по-малко от 10%.

Методът, разработен в Медицинското училище в Уоруик и в Лондонското училище по икономика, използва броя на менструалните цикли, през които двойката се опитва да има дете, за да определи вероятността за зачеване следващия месец.

"Много двойки не знаят, че вероятността играе голяма роля в това. Хората смятат, че бременността ще дойде безопасно, веднага щом те искат. Но когато се окаже, че това не се е случило, те могат да бъдат много шокирани ", каза професор Джералдин Хартсорн от Medical Warwick School. "Не можем да разберем точно кога една жена ще забременее и дали това ще се случи изобщо, но този метод може да предвиди шансовете си и да оцени вероятността им в проценти в следващия цикъл."

Общоприето правило е, че преди да се свържете с лекар, двойка трябва да прави секс през годината. Но ново проучване показва, че възрастта може да направи свои собствени корекции на това решение.

Когато една жена е на 25, ще са необходими 13 менструални цикъла преди вероятността за бременност във всеки нов цикъл да падне до 10%. За 30-годишна жена този период ще бъде 10 цикъла, а за 35-годишна жена само 6.

Share:
Comments