Кожата на новороденото стане люспеста - причините,

Един от най-честите проблеми при новородените е кожният пилинг след раждането. Кожата се свива почти във всички новородени, продължителността на времето варира: от месеца - до края на целия период на кърмачетата.

Обикновено кожата на бебетата е гладка, мека, кадифена. В утробата на майката детето е покрито със специален лубрикант, който, когато се измие, се абсорбира, изтрива и дермата става твърде тънка и уязвима. След известно време има пилинг. Специално премахнете тази лубрикант, която педиатрите не препоръчват, защото изпълняват защитни функции в периода на приспособяване от "водния" начин на живот към "въздуха".

Кожата лети в новороденото - причини

Ако кожата на новороденото е люспест, причините могат да бъдат много разнообразни:

1. Адаптирането на кожата към нова среда е най-честата причина за пилинг. Това е естествен и нормален процес. Всяко дете се изразява различно, повече или по-малко. Ако детето е спокойно, липсва червенина на кожата - няма причини за безпокойство. След известно време всичко ще се нормализира.

2. Недостатъчна грижа за кожата за новороденото - по-сериозна причина за пилинг на кожата. Това се случва, ако бебето се къпче с манган, добавен във водата - той надрасква кожата, което може да доведе до пилинг.

3. Детергентите са често срещана причина за пилинг на кожата.

4. Вятърът и студът през студения сезон, вятърът и слънцето през топлия сезон могат да причинят пилинг на нежната кожа на новороденото.

5. Сух въздух в детската стая е една от причините за пилинг: влажността обикновено трябва да бъде 55 - 70%. Тъй като въздухът винаги е сух през зимата поради отоплението, той трябва да бъде овлажнен.

6. Алергични реакции към храната. Най-често това се случва при кърменето и зависи от храните, които кърмещата майка използва. При смесено или изкуствено хранене може да възникне алергия и, съответно, обриви и пилинг на кожата при някаква смес. Алергиите са опасни за евентуалното развитие на оток Quincke е спешен случай, който изисква незабавно медицинско обслужване.

7. Неонаталното облекло може също да причини зачервяване, сърбеж, обриви и пилинг на кожата. Това се отнася за изкуствените материали - те са противопоказани за деца и изискват незабавна замяна на дрехи, изработени от естествени тъкани. Най-често това се отнася за шапките.

Ако всички от горните причини отсъстват или се елиминират, но въпреки това кожата на новороденото продължава да се лющене, причините може да са в някои болести. Най-често кожата на новороденото е люспеста, ако има:

- гъбички;

- острието;

- отметка;

- краста;

- атопического дерматита;

- лицензи;

- генетични проблеми от наследствен характер.

За да се реши неприятен проблем, при който кожата на новородените люспи, причините за това трябва да бъдат определени навреме и лечението е предписано колкото е възможно по-скоро.

Кожата лети в новороденото - симптоми

Ако кожата на новороденото се пили - симптомите на това явление често зависят от причините, довели до пилинг:

1. Адаптивен пилинг

- се появява на възраст от три до четири седмици;

- първоначално се появява на дръжките и краката, по-късно се разпространява в багажника и главата;

- не се нарушава общото състояние на новороденото.

2. При намалена влажност в помещението лигавиците на назофаринкса изсъхват на първо място, което води до безпрепятствено проникване на вируси и бактерии. Ето защо, в допълнение към факта, че кожата започва да се лющене от новороденото, симптомите на настинка или сухота на лигавицата назофаринкс също излизат на преден план.

3. При повишена сухота на въздуха не само постоянният пилинг на кожата, но и ексфолирането на епидермиса, което е опасно за инфекцията, особено за различни, дори леки наранявания на тънката, деликатна кожа - драскотини, обрив на пелени и всякакъв вид дерматит.

4. Поради постоянната жажда (поради сухотата на въздуха), сънят и храненето на детето са нарушени.

5. Алергични реакции, водещи до пилинг на кожата при новородени - симптомите могат да започнат със зачервяване и подуване след хранене, къпане или ходене. По-късно кожният пилинг се развива в местата, където първоначално има зачервяване и оток.

Кожни пилинг при новороденото - лечение

Ако кожата от новороденото се лющи - лечението трябва да започне веднага след появата на скалите. Лечението на кожния пилинг е за овлажняване и омекотяване. Както показва практиката, повечето пилинг преминават във времето самостоятелно. Но все пак, не е нужно да чакате, докато проблемът бъде решен сам. Необходима е внимателна грижа за новороденото и постоянно овлажняване на кожата, за да се избегнат неприятни последици.

1. Преди всичко, когато къпете дете, трябва да изключите мангана, който понякога се използва по съвет от баби и други детергенти.

2. След къпане кожата е най-добре да се третира с масло, предварително нагряване. Маслото се нанася върху тампона и се размазва зад ушите, в гънките и върховете на пръстите. След това масажите се прилагат върху цялото тяло. За тази цел се използват следните масла, чието използване ефективно лекува пилинг:

- вазелиновое;

- слънчоглед;

- маслиново масло;

- Праскова.

Има специални бебешки масла, но понякога имат силна миризма, която производителят използва за парфюми. Маслото с мирис е нежелателно да се използва за новороденото, тъй като може да причини алергия.

4. За лечение на пилинг на кожата в новороденото се използват специални детски кремове и мехлеми. Те действат бързо, не предизвикват алергии и нежелани реакции. Най-ефективните кремове и мехлеми, съдържащи пантенол: депантенол, бепантен и др.

5. Ако причината за пилинг е алергия, първо е необходимо да се установи източникът на алергена и да се отстрани. Педиатърът ще предпише антихистамини в адекватни дози за определен период от време.

6. Ако се установи, че детето има заболяване, поради което кожата на новороденото е остъргвана, лечението трябва да бъде насочено към основното заболяване.

Кожни пилинг в новороденото - профилактика

Независимо от факта, че лечението на пилинг на кожата при новородено в повечето случаи не е скъпо, все още е по-лесно да се предотврати този проблем, отколкото да се лекува. Ето защо, в случаите, когато кожата от новороденото е лющене, превенцията зависи от причината, която е причинила пилинг.

Основни превантивни мерки за предотвратяване на пилинг на кожата:

1. Първото къпане на новороденото не трябва да е по-рано от една седмица след раждането, за да не се измие защитният слой мазнини. През този период можете да измиете новороденото и да избършете бръчките с масло или бебешки крем.

2. Баня в чиста вода. Не използвайте вода от чешмата, защото хлорът дразни деликатната кожа на бебето. Използвайте варена или филтрирана вода.

3. Средствата за къпане не трябва да се използват повече от два пъти седмично.

4. След къпане, накиснете кожата с мека кърпа и смажете с овлажнител.

5. Изхвърлете влажни кърпички, които изсушават кожата. Или използвайте специални детски салфетки, които не съдържат алкохол и парфюм.

6. Променете пелетите според нуждите, но същевременно дайте няколко минути на кожата да "диша" без пелена.

7. Когато измивате детски предмети, елиминирайте климатиците и агресивните прахове. По-добре е да използвате бебешки или домашен сапун. В противен случай може да се развият алергии.

8. Не използвайте дрехи и спално бельо, изработени от изкуствени материали.

9. Честото разходване на чист въздух ще ускори приспособяването на кожата към околната среда, ще повиши имунитета.

10. Не прилагайте защитни продукти върху кожата преди да излезете на разходка - това е необходимо предварително.

11. Задължително овлажняване на въздуха, което има благоприятен ефект върху кожата на бебето.

12. Кърмещата майка трябва да следва определена диета, за да предотврати развитието на хранителни алергии при новороденото.

Предотвратяването не изисква много усилия. Леко се променя ежедневната грижа и се премахват някои от факторите на удара. И помнете: ако новороденото има обрив или пилинг - е необходимо да изпълните всички предписания и съвети на педиатър. В този случай, пилингът ще бъде излекуван, както и избягването на неприятни последици.

Share:
Comments