Храненето в семейния кръг подобрява диетата на бебето

Използването на храна от цялото семейство на същата маса поне веднъж седмично насърчава развитието на полезните хранителни навици на детето, британските експерти са сигурни. Учените са установили, че дори един неделен обяд заедно значително подобрява детската диета, насищайки я с плодове и зеленчуци.

Експерти от Йоркшир проведоха проучване сред 2,389 деца от 52 основни училища в Лондон и установиха, че почти две трети от тях, а именно 63%, не са консумирали достатъчно зеленчуци и плодове (400 грама на ден), препоръчани от Световната здравна организация. В рамките на проучването учени също се интересуват от децата, независимо дали ядат с родителите си и ако е така, колко често.

Въз основа на резултатите от изследването експертите установили, че децата, които винаги ядат на същата маса с родителите си, използват средно 125 грама на ден. плодове и зеленчуци повече от техните връстници, яде отделно. Малко по-малка стойност на същия индикатор - 95 гр. - е намерено при деца, които вечеряли в семейния кръг 2 или 3 пъти седмично.

Професор в Лондонския университет по хранене и диететика Джанет Кейд заяви: "Нашето изследване показа, че когато цялото семейство се храни заедно на една и съща маса, детето по-добре поглъща полезни навици за диетата си и започва да яде повече плодове. Но за да се случи това, родителите трябва задължително да ядат плодове и зеленчуци на равна нога с децата си, за да могат да вземат пример от кого. Този подход ще бъде полезен и за двете страни, тъй като възрастните се нуждаят от здравословна храна. "

Share:
Comments