Какво може да прави детето след 1 година. пълно описание на

Тук идва първият, най-дълго очаквания рожден ден на вашето бебе.

Подготвяте се за празника, като си спомняте първите 12 месеца от живота на трохите, фантастичния му растеж и развитие. Само за една година детето ви, от абсолютно безпомощен пакет, се превърна в независим малък мъж със собствените си интереси и големи искания.

Какво може да направи детето след 1 година?

Физическото развитие на детето в рамките на 1 година включва както моторни, така и малки двигателни движения. И въпреки че всяко дете е уникално и се развива по свое специфично темпо, има известни моменти, които се срещат в 90-95% от децата, които са достигнали първия си рожден ден.

Етапи на развитие:

Развитие на моторни умения при дете на 1 година

До 12 месеца едногодишните хора стават много активни и могат да използват мебели, за да се опитат да направят плавните си първи стъпки. В този момент е важно да се стимулира това поведение. Детето трябва по-рядко да го вземе в ръцете му и да му позволи да се движи независимо в безопасна среда. За да помогнете на бебето, от което се нуждаете:

• да подреждате правилно мебелите (мебелите трябва да стоят така, че детето да може лесно да ги хване и да се премести от един предмет в друг;

• На пода поставете големи меки играчки (първоначално играчките могат да седнат много плътно, а след това, когато детето се научи да се движи от една играчка в друга, разстоянието трябва да се увеличи);

• да предложи на детето да се движи със стабилна инвалидна количка, която детето може да се движи самостоятелно, без да се преплита и да се огъва в гърба си (както при ходене);

• Направете лек масаж на краката, ръцете и гърба (ако родителите нямат време и знания, за да направят правилния масаж, можете да се консултирате с детска терапевт масаж и да получите съответните препоръки);

• Отстранете остри и лесно счупени предмети от места, където детето може да ги достигне;

• Закрепете краищата на мебелите със специални ъгли, така че джинджиите по време на движенията да не са наранявани.

След 1 година детето трябва да може да улавя и да пази предмети, малки и големи. Също така при децата на тази възраст е добро:

• обръщане на книги;

• помогнете на родителите да закрепват копчета, змии;

• ритник и хвърляне на топката;

• изкачване на столове за възрастни, столове и дивани;

• изграждане на купол, състоящ се от два три блока;

• завийте запушалката на бутилката;

• пазете лъжица и чаша.

Сън на дете в 1 година

До годината на живот детето трябва да се научи да спи повече през нощта, отколкото през деня. Повечето деца на едногодишна възраст все още се нуждаят от следобедна дрямка, но сън сутрин трябва да стане нещо от миналото.

Един тих час в обяд е лукс, който едно едногодишно дете има и възрастните не могат да си позволят. Дневният сън позволява на детето да се отпусне, да загуби сутрешните си емоции. Въпреки това, до 1-годишна възраст, малък бунтовник може да устои на сън през деня и на фона на нарастваща независимост, да предизвика шум по време на сън.

Ето защо, за да подготвите детето за дневен сън, трябва:

• организиране на релаксираща вана за детето;

• направи лесен масаж;

• прочетете приказка.

Горните процедури са ефективни преди нощния сън. Родителските действия позволяват на детето да губи емоции, да седи спокойно в леглото, да се успокоява и спокойно да заспи.

Нощен сън средно за дете трябва да бъде 11-12 часа в дневния сън.

Поведението на детето за 1 година

До края на годината децата започват да изпитват страх по време на отделяне от родителите си. Времето и интензивността на страха могат да варират от дете до дете. Тревогата на бебето за майката, която е напуснала, е напълно нормално явление. Ето защо родителите трябва да преподават трохата, за да толерират отделянето. По време на обучението за разделяне родителите могат:

• Опитайте се да не отлагате времето на разделяне;

• Не оставяйте детето тайно или в момент, когато детето се занимава с нещо;

• оставяйки да каже сбогом и да целуне детето по бузата;

• по време на раздялата, кажете на детето, че скоро ще се върнете;

• често напускат и връщат навреме, за да изградят доверие в детето.

Ако пренебрегнете описаните правила, детето може да почувства силен страх, да се разстрои и да направи истерика.

До година децата започват да бъдат обсебени от хвърляне на предмети на пода. Не се притеснявайте, вашето дете прави точно това, а не заради факта, че сте разстроени и нервни. Едногодишните деца са много любопитни, затова просто се чудят какво ще стане с изоставения обект.

До края на годината децата започват да осъзнават, че са отделен човек, който съществува независимо от майка и баща. Борбата за независимост може да се прояви чрез отказ да седнеш в инвалидна количка, седалка за кола, смяна на спално бельо.

В тази ситуация родителите трябва да забележат ситуацията навреме и да хвалят бебето с одобрение на комплименти, но в същото време да седят здраво на детето на седалката и да го разсейват с любимата си играчка, песен или вкусни лакомства.

Развитие на речта при дете на 1 година

До година детето има много ограничен речник. В арсенала на детето има две звукови думи, като: майка, тата, жена, дядо. Повечето бебета могат да бръмчат само за себе си или да правят само разбираеми звуци за тях. Обикновено дете от 1 година трябва да може:

• публикуват дълги звуци, подобни на ленти, като кратки групи звуци, като: tata, bibi, ...;

• използвайте кратки думи, като например - дайте или чуете звук - мама, за да получите, а след това задръжте внимание;

• използват жестове за комуникация (махайки с ръце, дърпайки дрехите, бутайки, когато искат да кажат нещо);

• Имитира речта, опитва се да имитира речта на възрастните;

• Имате 1-2 думи в своя фонд, които не звучат ясно и разбират само родителите.

През годината малка джунгла се научава да говори някои отделни думи, ще започне да следва прости инструкции, например показва къде е носа, очите или ушите. На едногодишна възраст езикът на детето се развива чрез комуникация. 90% от децата придобиват умения чрез повторение на фрази, имитация на родители и други. В тази възраст децата обичат да четат книги, да говорят с тях, да правят нещо заедно и да играят. Ето защо родителите трябва активно да си взаимодействат с детето, да развиват активно речника си.

Хранене на детето за 1 година

В рамките на една година е възможно да се прехвърли детето от кърмата на изкуствени смеси или краве мляко. За да влезете в диетата трябва да има качествени миксове и цялото краве мляко, тъй като детето се нуждае от необходимите качествени мазнини за доброто развитие на мозъка, растежа и развитието на организма. Преминаване към обезмаслено мляко или други продукти с ниско съдържание на мазнини е по-добре да се отложи за възраст над две години от живота.

Преходът може да започне с смесването на пълномаслено мляко и млечна смес, защото по този начин можете да подобрите вкуса на храната и по този начин апетита на детето. Млякото може да се предлага както в бутилка, така и в чаша.

За една година детето може да яде практически всяка здравословна храна. В диетата не може да се изключи, грозде, хот-дога, пуканки всяка друга храна, която може да се забие в гърлото. След една година от живота на бебето може да му се даде мед.

Една година е най-доброто време, когато е необходимо да се формират здравословни предпочитания за вкус при дете. На тази възраст детето трябва да получи огромно количество пресни плодове и зеленчуци заедно с други хранителни продукти.

Не се страхувайте, ако детето откаже да опита нова храна, просто го сложи пред бебето. С течение на времето, интересът ще накара детето да опита, а може би ще се радва на нови продукти.

При хранене е важно за детето да види как родителите ядат здравословна храна и издухват преди това необичайна храна. Това ще формира умен подход на детето към хранене, ще спести по-късно на закуски и прекомерно хранене.

На едногодишна възраст детето трябва да бъде ограничено до сладки, включително сладки сокове. Консервираните сокове, продавани в супермаркетите, трябва да се предлагат на бебето само в изключително редки случаи.

Лекарите препоръчват храненето на децата с биологични продукти - натурални млечни продукти и месни продукти, приготвени вкъщи.

Нощните страхове

От 12-15 месеца, много бебета могат да изпитат нощни страхове. Това е страшно преживяване за родителите и детето. Когато детето изпитва страх през нощта, той може да изпита нощни ужаси, да крещи, да плаче, да направи обезпокоителни движения. Сънливо дете може да отблъсне родителите, да покаже страх.

Какво ще стане, ако бебето изпитва кошмари?

Детето психолози съветват да не се намесва в нощния сън, тъй като това може да влоши епизода. Лекарите съветват в тази ситуация:

• пази дневник за сън, за да разберете времето и моделите на нощните страхове;

• Събудете детето 15 минути преди времето, когато кошмарът най-често се случва;

• повторете пробуждането на бебето за 7-10 нощи, дори ако кошмарите не се повториха;

• Свържете се с педиатър, ако проблемът продължава.

Първи детски обувки

Когато детето започна да прави първите стъпки, е време да мислим за закупуването на първата чифт обувки. Когато избирате обувки, не трябва да се отказвате от желанието да придобиете ярък и модерен модел, важен приоритет в селекцията трябва да бъде удобството и правилният размер.

Share:
Comments