Какво дете трябва да може да направи след 11 месеца. какви

Време беше да се направи преглед, за да се провери дали бебето е научило всичко от това, което детето трябва да може да направи след 11 месеца. Удивително е колко бързо този път се разнася в компанията с любимия на цялото семейство! Никой няма да спори, че трохата се е променила по най-кардиналния начин. Не мога дори да повярвам, че преди по-малко от година се появи малко, безпомощно същество от болницата, способно само да плаче и да целува гърдите на майка ми.

Сега преди почти напълно независим човек. Много от единадесет месечните бебета вече са направили първите си стъпки. Майчиното сърце успя да се стопи хиляди пъти с емоция - първо от първите усмивки и бръмча, после от първата дума "Мама". Вече звучи, изпълвайки гордостта на местната карапуза. Какво е маце, кой ще стъпи на прага на ранното детство?

Какво дете трябва да може да направи след 11 месеца

За бебето, близкият физически контакт с близък е все още много важен, но ролята на зрението и слуха нараства. Той може спокойно да играе в ъгъла си, докато мама е зает в кухнята и да се чувства достатъчно удобно и безопасно, за да го чуе в съседната стая. Но това чувство все още е нестабилно, така че понякога малката се опитва да му се обади на майка си.

Обърнете внимание, детето вече разбира какво представлява забрана. Ако иска да получи крехък предмет от рафта и чуе строг "Не!", Той спира за миг и след това се опитва да продължи движението. Но още веднъж чух строга, заблуждаваща дума, спира да опитва и отвлича вниманието от нещо по-безопасно.

Да, и разбирането на речта като цяло се е променило. Детето се научи, като слуша потока от думи за възрастни, изолира отделните фрази и ги разбира. Дори ако самият той казва само няколко думи, той напълно разбира значението на познатото, често използвано в разговор с него. Следователно, тази епоха е времето да започнете да четете с него колкото е възможно повече.

Моторните умения, съответстващи на това, което детето трябва да може да направи през следващите 11 месеца, продължават да се подобряват. Някои деца вече са впечатлили родителите си много, след като са направили първите си независими стъпки, други само овладяват този много труден въпрос. Те все още се движат, държайки се на ръката на мама или татко. В допълнение, те са забележително способни да се движат бързо по протежение на подкрепата, например, като се придържат към меките мебели в стаята. Първите стъпки изглеждат много забавни: трохата се разпространява в краката си и балансира ръцете си като пилешки крила. Но това минава бързо - бебе, магистър, вече достига за играчка, а след това, окуражен, отнема атрактивни обекти с две ръце, все още поддържа равновесието си.

Детето, което е паднало в ръцете си играчки и неща могат да поставят в контейнери с подходящи размери - кошници, кутии. Вижте колко много може да се съсредоточи върху играта. След като подрежда играчките, той започва да ги издърпва един по един, може би дори да ги хвърля. Но тогава забавлението започва отново. Дори ако отидете в друга стая, детето може да не забележи това.

Карапозът стана по-общителен. В тази възраст радостната реакция при очите на познати лица, освен роднините, е нормална. Особено приятни гости на детето с удоволствие се простира на играчката като знак на неговото доброжелателство. Вече успяхте да отбележите, че сега, с егоизма, присъщ на детството, се стреми да стане център на обществото. Без значение какво ще се случи, той ще бъде точно там и ще изисква внимание към себе си.

Друга промяна в трохите е жаждата за общуване с други деца. Зад старите момчета детето е очаровано, опитвайки се да привлече вниманието към себе си по различни начини. С връстници, той се запознава, малко свикнал. Две малки деца започват да обменят играчки, да ги разтягат един към друг, а после да седят заедно, внимателно да изследват лицето на своя колега.

Удивително е как може да се развие чувство за хумор в такава нежна възраст! Независимо от това, детето се усмихва, смее се, дори се смее, забелязва нещо смешно или вижда как го изграждате смешни лица.

Физическо развитие на детето за 11 месеца

До края на единадесетия месец трохата е натрупала около 400 грама и е станала 1,5 сантиметра по-висока. И все пак, защото дневната му диета продължава да се разширява, например, бебето се запознава с меки кюфтета вместо обичайното пюре от месо.

Количествените показатели за физическо развитие на тази възраст се определят от специалисти от Световната здравна организация. При момичетата телесното тегло е 7.7-9.9 кг, височината - 70.3-75.3 см, а обиколката на главата - 43.2-45.9 см. За момчетата теглото е между 8.4 и 1.5 кг, височина - в диапазона 72,2 и 76,9 см, обиколката на главата - от 44,5 до 47,0 см.

Качествено оценяване на развитието на бебе родителите е трудно без достатъчно познания. Американският педиатър Бенджамин Спок в своите трудове предлага да се определи желанието на бебето да премине към следващото възрастово ниво по отношение на нивото на умения, характерни за този период. По-скоро, в отсъствието им.

Той предлага да потърсите съвет от подходящия специалист, ако до края на единадесетия месец бебето:

- все още не може да пълзи по четирите;

- не знае как да седи с изпънати крака;

- не са в състояние да се движат независимо по протежение на подпората;

- не може да яде сам крекер;

- Не поддържа чашата при пиене.

Такса за дете до 11 месеца

Пасивни проучвания зрели малкият човек вече не може да хареса. Ето защо, при извършване на зареждане добавете към обичайния комплекс и активни упражнения, които имат благотворен ефект върху развитието и укрепването на мускулния корсет, ръцете и краката на бебето.

1. Седнете бебето и вдигнете играчката пред него на протегнатата ръка. Помолете трохата да го вземе от вас, да го похвалите, ако успее.

2. Вземете стоящото дете с две ръце в кръста. Кажете молбата "Вземи играчката" и наклонете тялото на бебето, за да получите топката, която лежи пред него. След като бебето изпълни искането, помогнете му да се изправи.

3. Помолете бебето да се изправи право, да му даде пръстен. Хванете играчките и започнете плавно, бавно, за да захванете ръцете си отстрани, после ги вдигнете до главата на трохичките, след което в кръг ги преместете напред и надолу.

4. Детето лежи на гърба му, помоли го да се преобърне и да лежи на корема си. Той трябва да извърши такова упражнение без помощ.

5. Карапозът лежи на гърба му. Чуйте молбата "Седнете", той трябва да го изпълни и да седна. С командата "Легни" бебето трябва да се върне в първоначалното си положение.

6. Обучението за самоусъвършенстване трябва да се извършва ежедневно. Когато детето седи, кажи: "Станете." След тези думи, детето трябва да се изправи и след молбата "Седнете" - седнете.

7. Еднакво редовно е необходимо да се развиват умения за ходене. Вземете дроба за ръцете, оставете го да стои малко, свикне с вертикалната позиция. След това му помогнете да направи няколко стъпки около стаята.

Разработване на класове за дете на 11 месеца

Психомоторното развитие на детето в продължение на 11 месеца му позволява да започне да изследва съвместни дейности с родителите. Вземете го със себе си на бюрото си и бебето ще стигне до писалката, която пишете, и ако е близо в кухнята, със сигурност ще иска да "помогне". Не го отричате от това желание, просто така, че трохата получава първите идеи за сътрудничество в групата, развива инициатива.

Загрижени за безопасността на един малък изследовател, не правете пространството около него напълно "стерилно" от тази гледна точка. Оставете малки препятствия, които малкият човек ще преодолее усърдно и агресивно. Необходимо е детето да подобри наличните умения, да формира различни форми на поведение.

Четенето на дете на глас му позволява да развива памет, мислене, подобряване на говорните умения и разбиране на говора като цяло. Забелязали ли сте, че вече предпочита една или две малки книги? Продължете да го угодиш с нови придобивания. Когато купувате книги, обръщайте внимание на силата и гладкостта на страниците, яркостта на чертежите и достъпността, очарованието на съдържанието. Бебето първо го изследва напълно: отвсякъде ще помисли, ще почука на нещо, ще издърпа за чаршафи. Само след завършване на следването си той внимателно ще слуша. Когато четете, опитайте да се настаните с него, така че трохичката да вижда лицето ви, артикула на устните, изражението на лицето.

Правилното развитие на детето за 11 месеца изисква нов житейски опит и ярки впечатления. Вземете го по-често за разходки, туризъм по работа. Детето ще се опита да докосне всичко, което му е на разположение, докато се наслаждаваш, че е невероятно, ако сетивата ще дойдат и ще бъдат приятни. Докосващото възприемане на заобикалящата го реалност е много важно разнообразие. Нека безпомощният изследовател да докосне различни повърхности, материали с различна структура. Позволете ми да удрям на плосък бос: вълнен килим, гладка и хладна керемида, перфектно гладък паркет, причинявайки му съвсем различни емоции.

Вие и детето кажете сбогом на вашето ранно детство. Пред нас е кризата от първата година от живота. Детето, в края на краищата, се стреми към много, но толкова малко, всъщност, все още знае как. Само за вас зависи колко успешно ще се справи с новите препятствия.

Share:
Comments