Как водата тече от бременни жени: какво трябва да са

Всяка жена, която е в "интересно" положение, напълно разбира, че с подхода на раждане вероятността се увеличава внезапно отделяне на амниотична течност.

Тези, които нямат опит, бъдещите мумии слушат най-малката промяна в тялото си и се страхуват да пропуснат този важен момент.

Те са още по-притеснени от въпроса какво да правите, когато водите изчезнат по време на бременност.

Дали водата винаги изчезва? сигнал за началото на раждането или сигурно можете да изчакате до определения час?

Как можеш да разбереш, че водите са изчезнали?

Бебето по време на цялата бременност расте и се развива в специална обвивка, пълна с течност. Това е този флуид, който се нарича амниотична течност. В действителност, амниотичната течност се образува от плазмата на майчината кръв и постоянно се актуализира и, ако е необходимо, се попълва.

Това вещество е абсолютно стерилно, което осигурява надеждна защита на развиващия се организъм от различни инфекции. Съдържанието на голямо количество имуноглобулин в течността е допълнителна бариера от външно влияние.

Удобната водна среда позволява на бебето да се завърта свободно и предпазва пикочния мехур от контракции на матката. Независимо от условията на околната среда и състоянието на майката в амниотичната течност се запазват показателите за постоянно налягане и температура. Поради наличието на вода, бебето е надеждно защитено от физически и шумови външни влияния.

Ако чувствате освобождаването на топла течност от влагалището (обикновено това се случва, когато жената лъже и се опитва да се изправи), в количество повече от 100 милилитра и повече (това се случва, веднага излива един литър - един и половина), които нямат специфична миризма на урина - това е те, водите са изчезнали.

Защо излизат водите?

С нарастването на детето обемът на околните води се увеличава. До момента на доставката техният брой може да достигне 1,5 литра. Излишък от амниотична течност или ниско съдържание се счита за патологични състояния, които застрашават нормалното развитие на бебето.

С подхода на труда, хормоналната среда на бъдещата майка започва да се променя бързо. Такива процеси допринасят за естествения генеричен процес. Под влияние на хормона окситоцин, който също допринася за намаляване на матката, феталната мембрана става по-ронлива. И натискът в пикочния мехур е значително увеличен при нападението на бебето, желаещо да напусне враждебната пулсираща матка.

Феталните мембрани не могат да устоят и се получава разкъсване. Този момент е придружен от бягството на вода по време на бременност. Една жена може дори да чуе, че балонът се спука. Необичайни звуци под формата на пляскане или щракване Потвърдете целостта на корпуса.

При идеален вариант водата изгасва след първия стадий на раждане, когато шийката на матката е отворена повече от 4 см. Това развитие на събитията се счита за оптимално за бебето и за майката при раждане.

Но в живота процесите не винаги съвпадат с описанията в справочните книги. Това не означава, че други опции задължително потвърждават патологията. Но една жена трябва да бъдат готови за преждевременно изтичане на вода.

Как водите текат?

Някои бременни жени в навечерието на доставката дори се страхуват да вземат душ, за да не пропуснат такъв важен момент.

Тревожност се наблюдава и при неволното уриниране, което често се среща в дългосрочен план. Но отклоняването на водата има свои специфични характеристики и е трудно да се обърка с други физиологични процеси.

Оставянето на водата може да бъде абсолютно различно. Така че, ако бебето се е подготвило за раждане и е заемало правилно положение, главата му е върху утробата и амниотичната течност е разделена от тялото му на две части.

Предната част на амниотичната течност съдържа до 250 ml течност. Това е тази течност, която излива, когато мембраните се спукат. Жените имат чувството, че от тях изтича много повече течност. В този случай този поток не може да бъде спрян от мускулни щамове или чрез промяна на положението на тялото.

За да може една жена да си представи как ще се случи процесът, те се съветват в сесиите за консултации на жените у дома, за да експериментират предварително със собственото си възприятие. За да направите това, се препоръчва да излеете чаша топла вода на краката си. Този експеримент ще ви позволи да запомните усещанията.

В случаите, когато детето е в погрешна позиция или не е имало време да се обърне, обемът на отпадъчната течност може да бъде много по-голям. Понякога цялата вода може да тече еднократно до 1,5 и дори до 2 литра. Този "водопад" е трудно да се обърка с обичайните секрети. Но в този случай, водата може да тече наведнъж, но може да изтече в малък канал.

Друга възможност за изтегляне на вода по време на бременност е дрибъла, Такива ситуации възникват, ако феталната мембрана избухне в горната част или има микрокредити. Изтичането е трудно да се разграничи от уринарна инконтиненция или повишено вагинално изхвърляне. Тя може да продължи часове и дори седмици.

Има ситуации, когато водата не изчезва дори по време на раждане, Ако контракциите са продължителни и феталната мембрана остава непокътната, лекарите прибягват до принудително пробиване.

Това не е прищявка на лекарите. По този начин матката се спасява от прекомерно износване, което може да предизвика разкъсване по време на раждането.

Какви води се отдалечават?

жена трябва да определи времето отпадъчните води и тяхното състояние. По външен вид, лекарят ще определи наличието на аномалии и ще може да вземе решение за по-нататъшни действия.

Обикновено водата е абсолютно прозрачна, може да има смес от люспи или леко жълтеникав оттенък.

Такава вода няма специфична миризма, което им позволява да бъдат разграничени от урината. За амниотичната течност, приятната миризма на прясно мляко се счита за естествена.

Ако водата е зелена, да не говорим за черно, това показва наличието на меконий във водите.

Червената вода потвърждава наличието на кръв в тях. Това е алармен сигнал. Кръвта се появява, когато плацентата се отдели.

Надеждни методи за самодиагностика

Ако една жена се съмнява в правилността на заключенията си за течността, която се е появила, можете да прибягвате до известни методи за самодиагностика или да се свържете с лекар. Необходимостта от допълнителна диагностика възниква, когато водата изтича от нелетлив поток и изтича в малки порции.

Тест за сухи листове

Това е доста обичаен, информативен и достъпен начин за определяне на преминаването на амниотичната течност.

За бременността трябва да посетите тоалетната, за да изпразните пикочния мехур.

После чего половые органы обмываются и насухо вытираются. жена ложится на сухую белую ткань. Можно использовать пеленку или простынь.

Ако в рамките на 15-20 минути се открият влажни следи от тъканта, пропускането на водата се потвърждава.

Тест-прокладка

У дома можете да използвате по-модерен начин за определяне на отпадъчните води. Тестовите тампони могат да бъдат закупени в аптеката. Те позволяват да се потвърди вида на валежите с висока точност. Това уплътнение е импрегнирано със специална субстанция, която реагира на киселинността на изхвърлянето.

Обикновено флората на вагината има баланс с рН 4,5. При амниотичната течност киселинността достига рН 7,0. Уплътнението започва да реагира на течности, в които този индекс надвишава 5,5.

За да се извърши теста, уплътнението се поставя върху бельото и не се отстранява, докато не настъпи усещане за изтичане на течност. Ако подобни усещания липсват, уплътнението не може да бъде извадено до 12 часа.

Индикаторът за наличието на фетална вода е промяна в цвета на уплътнението до син или зелен оттенък.

Ако нямате доверие в домашната диагностика, можете да се свържете с лекарите, В гинекологията е обичайно да се определя съмнителното изпускане на вода чрез:

• гинекологичен преглед;

• Сметачна микроскопия;

• аминотест с използване на оцветител, инжектиран в амниотичната течност;

• Цитоскопия

Водата отиде: кога ще започне доставката?

В повечето случаи водата се освобождава в навечерието на раждането. Контракциите могат да започнат буквално непосредствено след заустването на водата, ако плодът е готов за раждане и шийката на матката има време да се подготви за раждане. Може да отнеме известно време и трудът ще започне след 2-3 часа.

При бременни дебютанти врата се отваря по-бавно. За един час шийката на матката може да се отвори само половин сантиметър. Ето защо, ражданията при такива бременни жени не започват по-рано от 9-12 часа.

За жени с предшественик, процесът се развива много по-бързо. Sheika може да се отвори след 5-6 часа. В тези случаи, ако няма желание да раждате у дома или по пътя, ще трябва да побързате.

По-трудно е, ако шийката на матката не е готова за труд, но водите вече са напуснали. В такива случаи, преди началото на раждането, могат да преминат 12 и 72 часа. Какво да направите, ако трудът не започне, лекарите решават във всеки отделен случай.

Сред бременните жени се смята, че едно бебе без вода не може да живее повече от 6 часа, тъй като може да умре от липса на кислород. Такива слухове абсолютно безпочвени.

Въпреки изминалите води, храненето и дишането на бебето продължават да се осигуряват от тялото на майката през плацентата. Липсата на вода няма да повлияе по никакъв начин на кислородните му нужди.

Кроме этого, воды отходят не в полном объеме и они постоянно обновляются. Поэтому буквально через 4 часа, если плодная оболочка сохранила целостность и наблюдается только дрибъла, их объем будет пополнен новой жидкостью.

Какво е наистина опасно за бебето? В публичното пространство за инфекции. Ако по-рано детето практически е в стерилни условия, появената пукнатина в феталната мембрана отваря директен достъп за проникване на различни патогени.

Бебето, още в утробата, нямаше време да развие защитни механизми. Всяка инфекция е разрушителна за него сега.

Ако безводният период се удължи с повече от 12 часа, лекарите започват антимикробна терапия с лекарства, които са безопасни за детето.

Ами ако водата се оттече?

Какво трябва да прави една жена с вода? Отговорът е недвусмислен: спешно трябва да отидете в болницата. Не чакайте най-близкото време да посетите гинеколога, а именно да съберете необходимите неща, документи и да се обадите на линейка.

По-нататъшното развитие на събитията ще зависи от условията, на които водите са се отдалечили, техните характеристики по цвят и обем.

38—40 неделя

Най-вероятно бебето е готово да се роди. Ако водите са в нормален обем или постоянно тече, освен това цветът им е абсолютно прозрачен, няма причина за безпокойство. Естествен процес е започнал, а пренатален труд скоро ще започне.

На маймуните, които раждат за първи път, в един запас все още има няколко часа, за да се съберат спокойно, да получат сила и дори да си починат малко.

В никакъв случай не може след като водата е преминала:

• варете;

• да бъдете физически стресирани;

• Правете секс;

• Използвайте тампони или салфетки.

Ако има нужда от хигиенни процедури, например, за лечение или обръщане на гениталиите, трябва да използвате душ. Измийте само с трансфер, за да предотвратите навлизането на микроби във влагалището.

Ако водата постоянно изтича, вместо уплътнения, които са импрегнирани с аромати и не винаги са стерилни, трябва да използвате памучен плат.

Успокоява билкови чайове, приготвени от лайка, ехинацея, мента. Освен това такива напитки имат антимикробни свойства.

За майки, които не раждат за първи път, няма време за пиене на чай. Контракциите и раждането могат да започнат по всяко време. За тези жени отклоняването на водите не е тревожно, но важно. Следователно те незабавно трябва да отидат в болницата.

Причината за незабавен достъп до помощта е обилното изтичане на вода. Ако водата тече едновременно и в голям обем, тогава целият пикочен мехур е изпразнен. Това потвърждава, че бебето няма време да заеме правилната позиция.

В такива ситуации е изключително рядко, но е възможно да попадне в гърлото или влагалището на един от крайниците на бебето или дори на част от пъпната връв. Ако времето не помогне на такава жена в раждането, раждането ще бъде сложно. Освен това изпуснатото въже може да бъде притисната от мускулите на врата или от плода, а детето ще има проблеми с осигуряването на кислород.

Ако водата има неестествен цвят или мирис, не можете да отложите посещението на дома на майчинството. Наличието на кръв във водите е тревожен сигнал. Естественият процес не трябва да бъде придружен от кървене.

35—38 неделя

До 35 седмици бебето вече е формирало белите дробове и е в състояние да диша при раждане. Следователно, ако водата напусне по това време, лекарите решават да стимулират процеса на раждане според жизненоважни показатели.

Ако бебето и бъдещата майка не застрашават нищо, препоръчително е да удължите бременността. Текущите тактики позволяват информирането на детето и раждането му своевременно.

жена на период ожидания помещается в стационар. Медики ведут наблюдение за изменениями состояния и показателями анализов. Чтобы предотвратить инфицирование плода, использую антибиотики.

Ако има подозрение за наличие на инфекции, прибягвайте до принудителен труд или цезарово сечение.

20—34 неделя

Дори и в такива моменти шансовете за поддържане на бременност са достатъчно големи. Съвременната медицина има всички възможности за контролиране на безводна бременност и поддържане на нормалния вътрематочен живот на бебето.

За да се предотврати раждането на недоносено бебе и да се осигури безопасно продължаване на бременността след ранното оттичане на водата, лекарите обикновено се придържат към очакването тактики в повечето случаи. Тази бременност се опитва да се удължи, доколкото е възможно.

Жената ще трябва да прекара оставащия период преди да работи в болницата под строг надзор. Бъдещата мумия е поставена в стерилна стая, където тя трябва да е в легнало положение.

За да контролирате състоянието на бебето и майката:

• веднъж на четири часа, измерване на температурата и импулса;

• всеки ден се извършва кръвен тест на нивото на левкоцитите;

• контролът върху обема и качествените признаци на отпуснатите амниотични води непрекъснато се осъществява, за които при жената редовно се заменя пелена;

• Посяването на материали, взети от вагината, се извършва на всеки 5 дни;

• Състоянието на бебето се следи чрез ултразвук и кардиотоксичност.

Решението за времето и начина на доставка се взема във всеки отделен случай.

До 20 недели

Водата в ранните етапи може да изчезне поради:

• инфекция на фетуса;

• възпалителни процеси;

• наранявания;

• Безпочвен секс;

• хормонални неуспехи;

• Прекомерна физическа активност.

Няма една тактика за изтеглянето на вода в ранните етапи. Решението се взема след подробно проучване. Но в повечето случаи такава бременност не може да бъде спасена.

Водата се е оттеглила и борбите отсъстват

Само при идеални раждания водата изчезва по време на раждането. За различни "вариации" е характерно за потока вода при липса на битки. Лекарите препоръчват във всеки случай да отидат в болницата.

Не чакайте дълго време с надеждата, че труда ще започне. Контракциите не могат да започнат през следващите 48 часа. Жените, страхуващи се от стимулирането на раждането, отлагат посещението в болницата за майчинство, като по този начин създават благоприятни условия за развитието на инфекциозни процеси.

В някои родилни домове все още има практика да се стимулира трудовата активност 4-6 часа след преминаването на амниотична течност. Такива тактики абсолютно не отговарят на съвременните медицински възгледи.

Лекарите доказват, че през следващите 12 часа бебето не е застрашено. И дори липсата на битки за 48 или дори 72 часа не се счита за патология.

Решението за спешно предоставяне е оправдано:

• с пълно изхвърляне на амниотична течност;

• има риск от изместване или от плацентата;

• ако имаше боеве и с преминаването на вода започна да избледнява;

• в случай на неестествена миризма или цвят на амниотична течност;

• когато се променят условията или майката или бебето.

• инфекция на бебето;

• ако има съпътстващи патологии.

Методът на доставка при липса на контракции, които лекарят избира в съответствие със статута на жената:

1. Ако плодът не е поставен правилно, работникът има здравословни проблеми или прекалено тесен таз, се извършва цезарово сечение.

2. Ако шийката на матката е узряла, но трудовата активност инхибира, се използва стимулацията на раждането. За тази цел се въвежда окситоцин хормон, който позволява ускоряване на контракциите на матката и отваряне на врата.

3. С незряло гърло, раждането се стимулира с въвеждането на гел или свещ в матката с хормоналното съдържание на простагландини.

Във всяка ситуация, с преминаването на вода, независимо от времето и наличието на битки, не е необходимо да се отлага посещението в родилния дом. Доверете се на лекарите. В условията на болница се създават всички условия за успешна доставка или удължаване на бременността.

Share:
Comments