Как да се възстанови след раждането е важен въпрос! колко са

Процесът на носене на дете не преминава без следа за женското тяло. Възстановяването в следродилния период е сложен процес и несъмнено зависи от предишното обучение. Всяка жена, която наскоро стана майка, се тревожи за въпроса: колко бързо може да се възстанови от раждането? Този процес включва възстановяването на физическата форма, стабилизирането на физиологичните процеси, премахването на нарушенията от страна на половите органи.

Колко са възстановени след раждането

Възстановяването след раждането отнема от няколко месеца до няколко години. При липса на усложнения и нормалния ход на бременността една жена може да дойде в същата форма няколко месеца след раждането. Има и по-ранно възстановяване. Средно нормализиращите процеси отнемат около две години. Този факт е аргумент в полза на последващото схващане не по-рано от две години.

Как да се възстанови от раждането: фокусирайте се върху формуляри

Във физиологичния курс на бременността бъдещата майка ще спечели около 10-12 килограма. Това допълнително тегло включва теглото на детето, неговата амниотична течност, плацентата, повишен обем на кръвта. Това означава, че почти цялото тегло, натрупано за бременността, лишава от раждането на дете. На практика обаче често се наблюдава много по-голямо увеличение на телесното тегло на бременната жена. Най-често това се дължи на повишаване на апетита и премахване на ограниченията в храненето. Бъдещата майка се оправдава: сега трябва да ям за двама. Намаляването на физическата активност, за да се предпази бебето, също помага за натрупване на тегло.

Непосредствено след раждането се препоръчва да носи постнатална превръзка. Той помага на вътрешните органи да заемат предишното си положение, да се приближават до коремните мускули и помага да се намали матката. След няколко седмици не може да се носи, нека мускулите "работят" сами.

Физическият стрес след раждането трябва да бъде умерен, особено когато става въпрос за цезарово сечение. Високата активност не само няма да донесе ползи, но и ще бъде мощен стрес за женското тяло, изтощено от бременността и раждането. В резултат на това бримките могат да се разпаднат, кървенето може да започне, инфекцията може да се свърже, лактацията може да намалее. Ето защо, физическите упражнения трябва да бъдат придружени от чувство за удоволствие.

Оптимално привличане на физически упражнения не по-рано от два месеца след раждането на детето. До този момент организмът има време да свикне с преструктурирането.

Както вече беше споменато, товарите трябва да се увеличават постепенно. Една жена може да започне тренировка в басейна или във фитнеса. За много майки тези методи на физическа активност са познати от периода на бременността. Ето защо, да продължите обучението ще бъде добре познато.

Полезно за корема и долната част на гърба, особено склонни към стрес по време на бременност и раждане, коремни танци. В допълнение, те позволяват по-бързо нормализиране на вътрешните органи на репродуктивната система на жената. В танца жената придобива самочувствие и чувства своята привлекателност и женственост. Но е важно младата майка да знае, че с раждането на дете тя не е престанала да бъде просто жена.

Ако времето за класове не е достатъчно, пешеходците с количка се озовават на помощ. Опитайте се да се движите колкото е възможно и да не седнете на пейка, дори ако бебето заспи. Намерете придружител за разходки, задайте крачкомера на телефона или включете забавната музика. Организирайте разходка с детето като форма на физическа активност. И вземете това с пълна отговорност. Тогава резултатът няма да трае дълго. Когато детето ви расте, можете да преминете на велосипед, като поставите специална седалка за бебето на него.

Как да се възстанови бързо след раждането: гениталната област

Дори в болницата за майчинство се прави контролен ултразвук на тазовите органи, за да се изключат възможни усложнения. Ако имате неприятни симптоми в периода след раждането, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Такива "звънци" могат да бъдат патологично разтоварване от гениталния тракт, треска, болка в долната част на корема.

Възстановяването на половите органи след раждането е бърза крачка. Повишена по време на бременност много пъти матката е почти първият път в рамките на 10 дни след раждането.

Менструкцията на кърменето не може да бъде до края на периода на кърмене. Но има случаи, когато първата менструация започва вече месец след раждането. Това означава, че яйчниците вече са възстановили своята функция и са започнали да произвеждат яйца. Оттук следва, че така нареченият "метод на естествена контрацепция" - неспособността на бременността да кърми - не е напълно надежден. Като методи за контрацепция при лактираща жена може да се обмисли използването на хормонални лекарства (мини пили), презервативи или инсталирането на вътрематочно устройство.

Ако след гинекологичен преглед докторът не разкрива никакви нарушения два месеца след раждането, жената има право да прави секс. Лекарят също така извършва избор на оптимален контрацептивен метод. Често жената, която роди наскоро, има проблеми със сексуалния акт. Причините могат да включват: хормонална недостатъчност, липса на сън, умора, недоволство от физическата им форма, увеличен генитален тракт по време на раждане. Ето защо важна роля за възстановяването на сексуалната сфера на живота на жената е чувствителното и търпеливо отношение на партньора й.

Когато вагината е суха по време на сексуален контакт, препоръчва се използването на смазочни материали. Продуктът може да бъде закупен в аптеката, той е напълно безвредни и не повлиява процеса на лактация.

Състоянието на стените на вагината също може да бъде приближено до пренаталното. Необходимо е да се повлияе на мускулите на вагината. За тази цел се използват специално разработени упражнения Kegel. Има много вариации на това упражнение. За максимален ефект се препоръчва използването на така наречените вагинални топки, които укрепват стените на вагината. Същността на метода е, че жената периодично разтяга и отпуска мускулите на тазовия под. Упражнението трябва да се направи 5-10 минути няколко пъти на ден. В допълнение, те са добра превенция на пропуски и пролапс на матката.

Как да се възстанови след раждането: козметични процедури

В идеалния случай една млада майка трябва да посещава козметичния салон поне веднъж седмично, където може да се отпусне и да се оправи. Всъщност грижите за кърмаче и кърменето значително ограничават жената, особено през първите месеци след раждането. Следователно е много по-практично да се организират спа процедури без напускане на дома.

След раждането тялото отново преминава през значителни промени, хормонални промени, метаболитни аномалии. Резултатът е очевиден: стрии, сагги кожата, пигментни петна, разцепена и падаща коса, тъпа кожа и "натъртвания" под очите. В различна степен всяка жена в труда е изправена пред тези неприятни промени.

Стречичките на корема, бедрата и гърдите от лилав цвят в крайна сметка стават блед и стават по-малко забележими. Напълно да се отървете от тях е възможно само чрез процедура на лазерно шлайфане. Вкъщи можете да намалите проявите им. В този брой е най-добре да започнете с предотвратяването на стрии, които трябва да се извършват от ранна бременност. След раждането козметичните процедури за премахване на стрии продължават. Препоръчва се козметичните масла да се смесват в еднаква степен: зехтин, масло от пшенични зародиши и масло от гроздови семки. Получената смес трябва да се загрее до удобна температура във водна баня. Коктейл от масла се прилага чрез масажиращи движения върху кожата на корема, гърдите и бедрата. Процедурата се прави най-добре преди лягане, за да можете да облечете памучни дрехи и да си лягате. При кърмене от нанасяне на масла в областта на гръдния кош е по-добре да се въздържите.

За да премахнете целулита, специалните кремове имат добър ефект. Те са най-ефективни в комплекса с контрастен душ и масаж, които могат да се извършват със специална четка. За да направите това, е необходимо да се търкат проблемите с кръгови енергийни движения, след това да се приложи антицелулитен крем.

Важно е да запомните, че пигментацията, за която се отнася потъмняването на нипелите и линията по корема, е временно явление. Не се налага коригиране, тъй като постепенно се възстановява хормоналния баланс, пигментните петна ще се олекотят и скоро ще изчезнат.

Хормоналното прегрупиране води до нарушения на растежа на косата. Трябва да сте търпеливи и да изчакате шест месеца: нова здрава коса ще замени падналите. За да ускорите процеса, можете да приемате витаминни комплекси за кърмещи жени и да прилагате възстановяващи маски на косата.

Средствата за грижа за кожата ще й помогнат да получи по-здрав вид. Но е важно да запомните: основата на лъчистата кожа е здравословна мечта. Делегирайте майчинските си задължения за няколко часа на баща си, баба или медицинската сестра и се насладете достатъчно.

Колко са възстановени след раждането: здоровое питание

За периода на кърмене жената трябва да се въздържа от диети за отслабване. Тъй като такива натоварвания могат да повлияят неблагоприятно на качеството на кърмата. Не се страхувайте да се възстановите в този период, тъй като добре организираната храна няма да позволи това. Принципи на храненето на дадена кърмачка:

• Изключване от храната на хлебни и сладкарски продукти. Първата причинява бебето на газ и болезнен колики. Последното може да доведе до алергична реакция.

• Полезно е да използвате зърнени храни, но си струва да се въздържате от продукти, съдържащи ориз, тъй като това може да доведе до запек в бебето.

• Трябва да консумирате достатъчно месни продукти. Това ще позволи попълването на магазините за хемоглобин в майката и ще служи като "строителен материал" за организма на детето.

• Намаляване или дори премахване на консумацията на мазни, пържени, пушени храни, както и на газирани и сладки напитки.

Помните, че всички промени, не винаги радостни и приятни, придружаващи една жена след раждането са временни явления. Скоростта на възстановяване на тялото след раждането зависи пряко от емоционално-волевото настроение на жената. Така че, мамо! Не правете извинения за деца, но бъдете пример за тях!

Share:
Comments