Как да помогнете на детето ви да се адаптира към училище

Първият клас за малки деца и техните родители не е лесен тест. Промяната на режима на деня, първият учител, нов колектив, огромна непозната сграда - всичко това предизвиква разнообразие от чувства в душата на детето, което може би не винаги е положително. Задачата на учителя и родителите е да помогне на детето успешно да свикне с училището.

Периодът на адаптиране е индивидуален за всеки ученик, някой бързо се присъединява към колектива, лесно се потапя в проучвания, прави приятели и някой се нуждае от много повече време. Съществуват няколко вида адаптация: физиологични, социални и психологически.

Физиологична адаптация на детето в училище

Отначало е трудно да седнете тихи уроци, да се фокусирате върху учителя и историите му, да правилно и добре да изпълнявате учебната работа и домашното.

Организмът на детето, дължащ се на нови натоварвания и щамове, изпитва стрес, който оказва неблагоприятно въздействие върху неговото здраве: главоболия, загуба на апетит и тегло, различни заболявания. За да се улесни този труден период, детето трябва да се придържа към режима на деня. След уроците не забравяйте да оставите умореното тяло да си почине: легнете на сън или просто легнете, прочетете интересна книга, гледайте телевизия. След това трябва да направите цялата си домашна работа, без да ги оставяте за вечер, тъй като умствената дейност пада довечера. Преди да си легнете или след уроците, препоръчително е да се разхождате на улицата, да дишате свеж въздух, да давате изхода на неизползваната натрупана енергия за целия ден. Първият клас трябва да си легне не по-късно от девет часа вечерта. Добрият, силен и дълъг сън ще спомогне за пълно възстановяване на изразходваните сили.

Психологическа адаптация

Подготовката на родителите за училището на бъдещия първи клас е не само закупуването на дрехи, тетрадки, портфолио, молив, но и психологическа подкрепа на бебето.

Не забравяйте да съобщите на детето си за това, което го очаква в училище. Невъзможно е да се говори само за добри и ирисови събития, е необходимо да се споменат и възможните трудности, които детето може да се справи самостоятелно или с родителска помощ. То трябва да формира ясна и точна представа за училището, за да се избегне допълнително ненужно разочарование.

Споделяйте различни истории от живота си, за да разберете, че сте имали смешни ситуации, както и трудни ситуации. Не изисквайте веднага само положителни оценки от ученика, му помогнете да се справяте с неразбираеми неща за него, хвалете се за "петте" и не наказвайте първите лоши белези по време на адаптационния период, в противен случай желанието за учене ще загуби смисъл за детето. Помогнете на детето да научи нов етап от живота.

Социална адаптация

Не всяко дете е много обединяващо със своите връстници. Срамежливите деца се нуждаят от повече време, за да помагат на родители и учители. Всеки ден се интересувайте от събития, които се случват в училищния живот на вашите деца, питайте за приятели, канете своите малки приятели, за да ги посетите. Детето трябва да усеща грижата на родителите си.

Правилното формиране на идеята за училището, внимателната подкрепа на близките, грижата и опитът на учителите ще помогнат на детето спокойно и хармонично да се присъедини към училищния свят!

Share:
Comments