Как да накажем правилно детето?

Всички родители понякога се питат дали е необходимо да накаже детето, какво наказание може да има по-голям ефект и кои от тях не могат да бъдат използвани във всеки случай? На първо място, какво е наказание? Всъщност самата дума "наказание" идва от думата "ред", а именно - предаването на някаква много важна информация. По правило заповедта се прави в строга форма. В общи линии, наказанието - е само един от многото методи на обучение, но методът е много важно, следователно, да накаже палави деца понякога просто е необходимо, но не забравяйте да го направя по правилата.

Как да накажем правилно детето?

- Не лишавайте детето от възможността да задоволи биологичните или физиологичните нужди. Например, много е вредно да правиш едно дете да прекарва целия ден у дома си, да прави домашна работа и да не позволява да ходи. Още по-голяма вреда на нарастващото тяло може да доведе до лишаване от обяд или вечеря.

- Семейството трябва да има уникален етичен кодекс, така че детето да знае ясно правилата за поведение и допълнителни санкции за неспазването им. В този код трябва да са като елементи, които не могат да бъдат нарушени по никакъв начин, и тези, които дават свобода на избор в поведението.

- Ако има няколко деца, правилата трябва да бъдат еднакви за всички и трябва да се очаква наказание на детето, което е нарушило това или това правило.

- Не можеш да обидиш дете, да обесиш различни етикети, злонамерено да млъкнеш. И всичко това, защото това поведение може да бъде приравнено към физическо наказание, защото то причинява на детето усещане за страх и това чувство може по-късно да изпадне в гняв и агресия или в апатия и безразличие към всичко.

Могат да се разгледат най-ефективните методи на наказание:

- Методът на игнориране. Тъй като детето е много важно родителско внимание, то като наказание можете да обещаете на детето да не говори с него или да обръща никакво внимание. Но този метод работи само когато наистина не изпълнявате обещанието си и се държите спокойно и с достойнство.

- Разяснителен разговор. Това може да бъде и вид наказание за детето. Трябва да разберем дали той разбира, че е допуснал грешка, че трябва да се държим по различен начин. Необходимо е да се образоват в малък човек отговорността за действията им.

- символично наказание. Например поставете в ъгъла или го направете лесно да седнете известно време на едно и също място.

- Наказание по естествен начин. Такова наказание се случва само по себе си. Например, едно дете непрекъснато хвърля играчки и в крайна сметка не може да намери любимото си нещо.

В заключение, искам да отбележа, че с някое от тези наказания детето трябва твърдо да е убедено в любовта ви. Много е важно той да чувства, че недоволството се причинява точно от поведението му, а не от самия него. И най-важното - за всяко наказание, опрощението трябва непременно да върви.

Share:
Comments