Идеалната разлика между децата: какво казват психолозите?

Има ли идеална разлика между децата в едно и също семейство? В миналото, когато имаше 6-10 деца в семейства, възрастовите разлики между по-възрастните и по-младите потомци достигнаха понякога 25 години. Сега, когато средният брой деца е ограничен до 1-3 деца, да се разбере какво трябва да бъде разумна възрастова разлика между тях, не е лесно. И все пак ще се опитаме да направим това.

Идеалната разлика в мнението на лекарите и психолозите

Смята се, че оптималното време, когато трябва да помислите за раждането на второ бебе, е когато първият е навършил 3 години. Според гинеколозите, организмът на майката за 3 години има време да се възстанови напълно след първото (предишно) раждане. Следващата доставка за 3-10 години се разглежда по-лесно и по-бързо за жените.

Психолозите също препоръчват разликата между децата най-малко 3-5 години. То е оправдано от факта, че до 3 години детето се нуждае от постоянна грижа за майката. След като навърши тригодишна възраст, детето става по-независима и майката е по-лесно да обърне повече внимание на бебето, което се е появило в семейството.

Специалистите са убедени, че по-голямото дете среща трудности, когато отива на училище и е изправено пред ежедневната нужда от домашна работа. В края на краищата, по-младият брат или сестра, несъзнателно, ще се намесват: да разсейват, да избират предмети, призоваващи за играта. Забелязва се обаче, че по-малките деца, чувстващи определена власт на старейшините, ще ги следват, ще бъдат равни, ще вземат пример във всичко.

Ако разликата е по-малка от 3 години

От една страна, този вариант изглежда изгоден: децата могат да растат в едно облекло (по-младите ще носят неща от по-старите), нямат колички и детски колички, децата ще играят сами, ще се интересуват от някои хобита. Но всичко това ще бъде трудно за родителите, тъй като децата ще се нуждаят почти от еднакви грижи, майка ми ще трябва да бъде нащрек през цялото време. И за многократно раждане тялото на майката няма да има време да се подготви напълно.

Ако разликата между децата е повече от 10 години

Не всеки успее да има второ дете от 10 години или повече. Понякога се отделя време за решаване на жилищни проблеми, за кариера. Родителите, които решават да имат бебе след толкова много години, е необходимо да се подготви за това, че децата ще са съвсем различни: различни хобита, навици, интереси. Плюс това, разбира се, е: Ст, когато той вече е независима, ще помогне на родителите да се грижат за бебето, ходи и да играят с него. Въпреки това, не всички са толкова розови: между децата могат да възникнат конфликти, по-възрастен, поради наличието на свои собствени отделни интереси ще се опитат да се дистанцират от капризите на малка, опитайте се да защити живота си, пълна с "възрастни" интереси и хобита.

Независимо от разликата във възрастта между децата, важно е да си спомним най-важното - желанието да имаме дете, така че детето да се чувства обичано, необходимо в семейството. И всички недоразумения могат да бъдат решени с помощта на разговори, комуникация. Без значение каква е разликата, много по-важно е семейството да е приятелство, желание да се разбере. Ето защо, ако родителите решиха да имат повече деца, не трябва да отменяте или отлагате всичко, защото фактът, че виждате, разликата е "не е същото".

Share:
Comments