Дори малки дози алкохол по време на бременност осакатят

Дори ниските нива на алкохол в перинаталния период влияят върху развитието на мозъка на детето, а ефектите са забележими в зряла възраст.

Дългосрочната експозиция на алкохол по време на интраутеринното развитие често води до синдром на плода при алкохол (FAS), характерен симптом на който е дефицит на растеж, когнитивна дисфункция и аномалии в развитието на лицевите структури.

Децата, които са били изложени на високи нива на алкохол по време на развитието на плода, също обикновено срещат намаляване на общия обем на мозъка и отделните области на мозъка. Но ефектите от ниските или умерените нива на алкохол не са проучени.

Малкълм Ависън, професор по радиология и радиология в Университета Вандербилт, заедно с други учени, изследва мозъка на младите възрастни в продължение на почти две десетилетия, чиито майки по време на бременност са използвали ниски или умерени дози алкохол, излагайки плода на перинаталните ефекти на алкохола.

Участниците в експеримента бяха избрани на етапа на вътрематочно развитие и бяха наблюдавани от раждането до 19 години. Учените наблюдават как ниските дози алкохол оказват влияние върху сивата и бялата материя на мозъка, сравнявайки тази група участници с контролната група.

Не са разкрити разлики в общия обем на мозъка или общия обем на сивото или бялото вещество. Независимо от това, обемът на сивото вещество е по-малък при лица, засегнати от излагане на алкохол в утробата. Промените засегнати области на мозъка, като левия girdle gyrus, средния фронтален циркус, средния темпорален циркус и дясното дъно ядро. Трябва да се отбележи, че нивото на загуба на сива материя зависи от количеството консумиран от майката алкохол: повече алкохол - по-значителни загуби.

Share:
Comments