Децата, които ядат по-често, са с наднормено тегло

Малките деца, които редовно посещават детската градина, имат 50% по-голяма вероятност да бъдат пълни в сравнение с тези, които остават у дома с родителите си. Така че, във всеки случай, казват учените от Университета в Монреал и Университетската болница Сен Джустин.

Изследователите са учили 1649 семейства с деца, родени през 1997-1998 г. в Квебек. Повечето деца от тази втора по големина провинция Канада са родени през този период. Майки бяха помолени да отговорят на въпросите за грижите за децата, когато са били на един и половина, на два и половина, на три и половина и на четири години.

Въз основа на проучването децата са условно разделени на групи според ситуацията, в която прекарват повече часове, т.е. в детска градина (30%), в семейството (35%), при баба и дядо (11%), при бавачка (5%) или с родители (19%). През следващите шест години изследователите измерват теглото и височината на тези деца. Наличието на наднормено тегло или затлъстяване се определя в съответствие с международните стандарти IOTF.

"Открихме, че децата, които на възраст 1,5-4 години са посещавали детска градина, както и деца, които са били под грижите на баби и дядовци, са били с 50% по-голяма вероятност да имат наднормено тегло или затлъстяване на възраст 4-10 години в сравнение с с тези, за които родителите постоянно се грижат ", казват авторите на изследването. Те смятат, че тази разлика не може да бъде обяснена с такива известни рискови фактори като социално-икономическия статус на родителите, кърменето, индексът на телесна маса на майката или нейната заетост.

Родителите не трябва да се притесняват, но трябва да осигурят на децата си добра храна и достатъчно физическа активност, независимо дали вкъщи или в детска градина.

Изследователите вярват, че детската градина също може да допринесе за намаляване на теглото при децата чрез насърчаване на физическата активност и здравословното хранене.

Share:
Comments