Детето отива в детската градина. от какво трябва да знам?

Скоро лятото ще дойде. За някой ще бъде последният, държан с родителите, защото първият колектив е детската градина. И въпреки че самите деца чакат много приятни дни, нови познати, забавни игри и първите привързаности, майките не са на място. Колко лесно е детето да се адаптира към детската градина, няма ли да е скучно около къщата? И най-важното - можете ли да му помогнете предварително, като го подготвите за предстоящите промени?

Идеалната възраст за градина

Някой смята, че малкото дете (на възраст 1,5-2 години) се адаптира много по-бързо и по-лесно. Кроа бързо се свиква на учителя, като я смята за втората майка, и за възрастни преживявания и горчивината на раздялата с родителите си поради възрастта си, той все още не заплашва. Други са сигурни, че е по-добре да чакат до 3 години - в края на краищата децата не само знаят как да играят съвместни игри, но също така получават голямо удоволствие от приятелството. Родителите вече не могат да им осигурят необходимото ниво на комуникация, а необходимостта от нови познати и общи игри с връстници значително се увеличава.

Изисквани умения

Времената, в които всеки родител получи списък - списък с необходимите умения, бавно изчезващи в миналото. Ако по-рано такива изисквания като:

  • отхвърляне на пелени;
  • възможността да поиска тоалетна;
  • независимо хранене;
  • самообладание и събличане

бяха необходими, но сега условията се променят. В повечето учреждения се предприемат работници, които да преподават детето на самообслужване за кратко време. Друго важно условие е създаването на режим на деня, който съответства на графика на детската градина. Ако родителите предварително подготвят бебето - това е чудесно, но ако процесът продължава - не се притеснявайте. Децата, които не притежават уверено тези умения в екипа, ги овладяват много по-бързо и режимът бързо се връща към нормалното. Психологическата подготовка е много по-важна.

Как да подготвим дете за детска градина?

Природата и психологическите характеристики на всяко дете са много по-важни от уменията на самообслужване и дори от възрастта на бъдещата детска градина. Дали детето ще се чувства удобно с новия отбор, дали той лесно ще се раздели с майка си и колко бързо се адаптира, зависи само от степента на готовност за живот в отбора.

  • Разделно. Детето, незабавно забравяйки всичко в света, виждайки компанията на други деца на обекта и пребивавайки с близки отдавна, причинява по-малко тревога, отколкото малка опашка, която започва да се тревожи, веднага щом мама се движи по-далеч от един метър. Подготовката на такова дете ще трябва да направи предварително, като започне да напуска къщата за кратко, а след това за по-дълги периоди.
  • Втвърдяване. Всеки знае, че в градината започва безкрайно заболяване, преминаващо от настинки до варицела, а след това обратно на обикновена настинка. Не преждевременно предаване на неизбежното. Лятото е отличен период за втвърдяване и повишаване на имунитета. Топлите месеци, прекарани в къщи или на брега на морето, ще помогнат за отхвърляне на болести, най-важното - забравете за условията на парниците. Позволете на бебето изобилие да тича бос, да плува в езерото и да яде пресни плодове. Пълната забрана на студените напитки и течения трябва да бъде смекчена, в противен случай тези фактори могат да причинят често заболявания.
  • Съобщение. Не всички деца са в състояние бързо да намерят общ език със своите връстници. Бебетата, като нас, може да са срамежливи и, разбира се, не всички са родени лидери, които могат да събират други деца около себе си. Учете детето си да се запознае, да се представи и да се включи в играта. Но да не говорим за съществуващите трудности в комуникацията не е необходимо - колективът в детската градина е твърде голям и съществува риск детето просто да не може да покаже достатъчно смелост и независимост да се ангажира с комуникацията.
  • Откритост. Важно е да имате време да учите детето да се доверява на старейшините и да им разкрие всичките им оплаквания и тайни. Детето трябва да знае, че ако е необходимо, той може да потърси помощ от най-възрастния - възпитател. Трябва да се доверим на родителите и затова дори преди да влезем в детската градина, трябва да учим детето да споделя с майка или баща всяка вечер с всички преживявания на деня - оплаквания, радости, страхове и скърби.

Има ли деца, които нямат детска градина?

"Незадовски" дете - разбира се, не мит. Такива деца съществуват. Те имат треска всеки път, когато посещават предучилищна институция, заключват се и тихо понасят до пристигането на родителите си, стават сутрин и губят апетита си. Обичайната адаптация за връстниците, които траят не повече от три месеца, те се забавят - детето не е толкова свикнало с новите условия, колко е толерирано от тях. В този случай градината ще трябва да бъде отложена до следващата година, а в подготовката за бебето да има посещение в психолога и да работи с родителите. В края на краищата, детето често поглъща майчината тревога и страхове.

Текст: Вера Гюлер

Share:
Comments