Агресивно дете: съвет от американски учени

Според изследванията на учените, човешките черти се формират след три години. Дори тогава в бебето можете да познаете как може да стане в бъдеще, как ще изгради отношенията си с други хора. Например, ако едно дете е жестоко към животните, ако е егоистично и упорито, то е напълно възможно да се предположи, че той ще прехвърли агресията си в зряла възраст, което, разбира се, трябва да се грижи за родителите и да ги насърчава да търсят съвет за детски психолог.

Учените имат редица американски университети като един от субектите на изследванията си направи изследване на околната среда на детето и биологичните фактори, влияещи върху поведението му в бъдеще. Това е и един от предметите на проучването е да се идентифицират сред експерименталната група на деца с ясно изразен анти-социално поведение. Основните характеристики, които по-късно ще доведе до проява на агресия в обществото, се считат: жестокост към своя край и животните, липса на чувство за вина за лоши дела, измама и егоцентризъм, липса на желание да се подчиняват на общите правила, дори и пускате наказание за всички престъпления ,

Според ръководителя на изследователя, доктор по психология Лука Хайде, ако тези качества се проявяват при дете на възраст под 3,5 години, тогава няма причина за безпокойство - това е типично поведение за деца, които все още не са разработили напълно понятието за лошо и добро. Въпреки това, ако детето продължава да се държи по този начин и по-нататък, трябва да се предприемат незабавни мерки, тъй като тези признаци с времето се влошават и могат да доведат до промяна в психическото състояние на човек в зряла възраст.

За човешкото поведение тялото на амигдала е отговорно - специална част от мозъка, която контролира няколко дълбоки емоции: усещане за страх, безпокойство, агресия. Както показват проучвания за нарушения в амигдала, основно отговорни за генетиката и вече във втория придобит житейски опит. Несъмнено голямо влияние оказва околната среда на човек, както и моралните и етични принципи, които родителите ръководят възпитанието на детето си.

Д-р Хайд е убеден, че ролята на родителите в образованието на някои качества на детето е огромен. Ако детето да държи достатъчен период от време, за да се покаже внимание и интерес към обучението си, като го обграждат с топлота и внимание и похвала за най-малката успех, премахване на телесното наказание, има голяма вероятност, че дори и да има генетична предразположеност към антисоциално поведение, детето може да нарасне до достоен човек. Ако родителите, ако всички по-горе препоръки са безпомощни пред агресията на детето си, за да се реши този проблем, разбира се, е необходимо да се обърнете към психолог. Докато детето е малко, с правилната корекция на поведението му, има големи шансове, че той ще израсне в психически здрав човек.

Share:
Comments