Вино от супермаркета: да пиете или да не пиете?

Не е съжаление, но значителна част от руския пазар на вино днес е фалшива и разграничаването им от истинското вино е много трудно не само за обикновените потребители, но и за специалистите. Механизмът на фалшификация е толкова технологично потвърден, че получената напитка в нейните свойства става възможно най-близо до оригинала. И ние, наивни, вярваме, че се наслаждаваме на чаша естествено вино ...

Потвърждава разочароващото състояние на нещата и заместник-генерален директор на SUE "Moscow Quality" (Москва) А. Marutyan. "Фалшификатите подобряват органолептичните свойства на своите фалшификати по различни начини, главните от които са две: петитизация и галеризация", каза г-жа Marutyan. - "Петизацията - е настояването и ферментацията на захарен сироп върху изстискванията и кашата, оставени след отделянето на гроздовия сок. В резултат на това полученото "подобрено" вино прилича на настоящето. Той има същия вкус, букет и дори цвят - въпреки това, той е фалшив, произведен на "изстисква". Гализация - когато естественото вино се разрежда с вода няколко пъти и след това се приспособява към силата и киселинността към характеристиките на желания сорт. Има много такива "вина" в супермаркетите - ако искате да купите качествена напитка, най-добре е да го направите в маркови специализирани магазини. Както се казва, не богати - не спасявайте. В този случай това е единствената ефективна рецепта. "

Друг обичаен тип евтини имитации е "прахообразното" вино, въпреки че този термин не е съвсем правилен в този случай. Тази напитка се прави не от прах, а от изпарена гроздова мъст, която в правилните пропорции се разрежда с вода, алкохол и аромати - само надписа върху етикета е свързан с виното. "Powder" се корени в GOST R51157 от 1998 г., на който официално е разрешено да използва различни свободно течащи екстракти, захар и багрила. В много отношения това е продиктувано от загрижеността на производителя - ниската цена на такава напитка, в сравнение с естествените вина, позволи на местните предприятия да останат на повърхността. Независимо от това, думата "искаше най-добре - се оказа, както винаги" отново напълно се оправдава: броят на подземните произведения, които заплашваха самото съществуване на пазар на качествено руско вино, рязко се увеличи.

От 1 октомври 2003 г. известният нормативен акт е отменен, но от днес ситуацията се е променила малко в най-добрия за потребителите. При руските вина ситуацията обикновено е болезнена: например, асортиментът от продукти, произведени от винарските предприятия Кубан, се състои от "синтетика" от 35-40 процента - производителите все още не се колебаят да доставят "нереално" вино на нашия пазар. Единствената положителна черта на тази напитка е, че според изследването на Държавната служба за санитарно-епидемиологичен надзор тя не представлява опасност за човешкия живот и здраве. Вярно е, че само ако производителят използва добавки, одобрени от Института по хранене на RAMS и одобрени от Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Руската федерация.

Ако все още предпочитате да купите вино в супермаркета, обърнете внимание на следните съвети. Те ще ви помогнат да различите естественото вино от "синтетика" и други фалшификати.

1. Купете само бутилирано вино. Една стъклена бутилка значително увеличава цената на продукта, което е нерентабилно за производителите на евтини "синтетични". 2. Внимателно изучете етикета: той трябва да съдържа надписа "естествено вино". Ако производителят не се притеснява да посочи такава информация - пред вас не е истинско вино. 3. Опитайте се да купите сухо вино. Пропуските във вкуса на полускъпоценни и други полувини могат лесно да бъдат маскирани чрез добавяне на захар, което значително увеличава вероятността от фалшифициране. 4. Изберете вино, което показва датата на прибиране на реколтата. Тя може да бъде на възраст (до една година и половина) или реколта (до три години) вино. Фалшифицираното вино не може да се похвали със стареенето. 5. Преди да получите важна дата или тържествено събитие, купете една бутилка "за тестване". "Синтетичните" вина са слабо вкусови, като правило имат подчертана киселинност (лимонена киселина) и нямат послевкус.

Share:
Comments