Важни компоненти на нормалната работа на тялото

Вероятно няма човек, който да не знае за ползите от витамините. Фактът, че се нуждаем от елементарни витамини, да речем, група Б - не е тайна. Но често забравяме факта, че за нормалния метаболизъм и функционирането на организма като цяло са необходими минерали. Такива, например, като калций и йод.

Йодът оказва огромно влияние върху развитието на тялото. Щитовидната жлеза е особено чувствителна към нея. Липсата на йод може не само да отслаби имунната система, но и да повиши нивото на холестерола в кръвта. Специалистите са доказали, че йодът може да активира мозъка и да подобри паметта. В допълнение, не толкова отдавна, учените са показали, че целулита до голяма степен се дължи на факта, че тялото не получава достатъчно йод. Най-голямо количество от този елемент се среща в говеждо, свинско, черно, морски дарове, риба, мляко, както и суров яйчен жълтък.

Ако говорим за зеленчуци, най-голямото съдържание на йод се намира в краставиците, картофите, морковите, Брюксел и карфиол, върха на върха. В плодовете и плодовете има много йод: кайсии, портокали, грозде, малини, касис, ябълки.

Значителен процент от йод в маслиново и слънчогледово масло също е намерен.

Както вече се приема, консумацията на масло води до повишаване на холестерола в кръвта. Въпреки това, не е възможно да се прецени недвусмислено за вредата или ползата от холестерола. Така че, той се намира в големи количества в мозъчните тъкани, е част от клетките, помага да се потиснат токсичните вещества.

Говорейки за калций, трябва да се знае, че е изключително важно за нервната система, тъй като тя е способна да предава нервни импулси от една част на организма в друга.

Противно на постоянното мнение, калцийът се съдържа не само в млякото, но и в салатите, цвекло, боб. Учените са забелязали, че хората с липса на калций в тялото често са склонни към истерия, неспокойни, тревожни.

Share:
Comments