Уреаплазма - причини, симптоми, диагноза, лечение

Ureaplasma (уреаплазмоза) е заболяване, причинено от вътреклетъчен микроорганизъм - уреаплазма, която няма клетъчна структура. В микробиологията се счита за преходен етап от вируси до едноклетъчен; живее на лигавицата на гениталните органи (главно при жените) и уринарния тракт.

Ureaplasma — причины

Водещата причина за разпространението на уреаплазмична инфекция е сексуалният начин (орално-генитален). Вероятността за предаване след първия сексуален контакт зависи от състоянието на имунитета на партньора, неговите физиологични характеристики.

Вертикалният път на инфекцията (от майката до плода) също е доста разпространен начин на инфекция. При 30% от новородените момичета колонизираната уреаплазма се открива на кожата, на дихателните пътища и гениталиите. При момчетата този показател като правило е много по-малък. С течение на времето може да се получи самолечение. Практиката показва, че само 5% от ученичките, които нямат сексуален живот, са диагностицирани с латентна уреаплазмоза.

Редки начини на предаване: контактно домакинство, вътрематочна (с уреаплазма в амниотичната течност), трансплантация на органи.

Ureaplasma — симптомы

В по-голямата част от случаите болестта възниква в латентна (асимптомна) форма. Фактът, че уреаплазмата, влизайки в тялото, се слива в условно патогенната флора и става част от нея. Както знаем, имунитетът притежава контролирана условно патогенна среда, но с намаляване на защитните функции на тялото, уреаплазмата, както и другите жители на тази среда, може да започне да се размножава неконтролируемо, причинявайки възпаление на урогениталната система: пикочния мехур, уретрата, простатата, .d.

Съществува и остра форма, която се характеризира със следните симптоми при жените:

- обилно изхвърляне от влагалището (колит) - цистит, често болезнено уриниране - възпаление на цервикалния канал - болка в долната част на корема.

При мъжете се наблюдават следните симптоми:

- болка и болка при уриниране - уретрит - разпределяне на облачна урина сутрин.

Следва да се отбележи, че тези симптоми са последица от много заболявания, предавани по полов път? Следователно, правилната диагноза може да бъде направена само от гинеколог или уролог, като има резултати от съответните анализи.

Ureaplasma — диагностика

Ако подозирате, че има уреаплазмена инфекция, пациентът първо трябва да даде смазка (както за жена, така и за мъж). Ако има отклонение в намазката (повишена левкоцитоза), лекарят изпраща пациента на подробен преглед - PCR и бактериална култура.

Културологичното проучване позволява 2-3 дни да се определи културата на патогена и PCR методът се основава на изолирането на ДНК паразита. Тези методи разкриват уреаплазма в тялото със сто процента точност.

Допълнителен серологичен тест може да се използва за изолиране на специфични антитела срещу уреаплазмоза. Той е полезен при рецидивиращи форми на заболяването и образуване на усложнения.

Ureaplasma — лечение и профилактика

Специфична схема за лечение на уреаплазма се разработва от специалист. Основно включва:

- антибактериална терапия, насочена към унищожаване на инфекцията. Антибиотиците от групата на макролидите и хинолоните се оказаха добре; някои видове тетрациклинови антибиотици не са добре дошли поради наличието на резистентни щамове;

стимулиране на защитата на тялото;

Ureaplasma чувствительна к современным фторхинолонам, обладающим обширными антибактериальными свойствами и огромной бактерицидной активностью. К тому же новые медикаменты имеют фармакокинетическую ценность - высокую абсорбцию и низкую токсичность.

Превантивните мерки са насочени към предотвратяване на безразборния сексуален живот, като се използват бариерни методи за контрацепция (презервативи). Една жена трябва да види гинеколог веднъж на шест месеца. При първите неприятни усещания в пикочо-половия тракт (често болезнено уриниране, болезнени усещания в долната част на корема) трябва незабавно да се консултирате със специалист, тъй като последиците от острият курс на уреаплазма без подходящо лечение могат да бъдат сериозни, до развитието на безплодието.

Коментари

Алексей 07/14/2016 Не мисля, че уреаплазмата е безвредна болка, която, ако не се притеснявате, може и не се лекува. Последиците за нея могат да бъдат много сериозни, особено за младите родители. До невъзможността да имаш деца. Не ми вярвай? Тук е написано подробно http://pro-simptomy-lechenie.ru/ureaplazma/
Share:
Comments