Той боли лявата страна под ребрата от предната част - какво

Коремна болка в медицинската практика е навсякъде.

Ритъмът на съвременния живот, характеристиките на човешката диета предизвикват всякакви нарушения в работата на органите на стомашно-чревния тракт.

В други случаи има патологични процеси, засягащи женската репродуктивна система.

Не е лесно за обикновения човек да разбере причините за неприятни усещания: те са твърде многобройни.

Колкото по-трудно е да се разграничат безвредни състояния от патологии, които застрашават живота и здравето.

За да определите опасните прояви на различни държави във времето и да не се изгубите, когато въпросът е за по-нататъшни действия, трябва да се подготвите за някои знания.

Лявата страна боли под ребрата отпред: причините

Болката в лявата страна е информативен симптом. Това обаче може да се дължи на огромен брой причини. В по-голямата част от случаите става дума за проблеми с стомашно-чревния тракт. При жените ситуацията е по-сложна: не може да се изключи патологията на репродуктивната система. Какви са причините за това:

Болести на стомаха, Преди всичко това е разговор за известния гастрит. Гастритът е възпалително увреждане на стомашната лигавица. Болният синдром с гастрит е интензивен, дискомфортът е локализиран в епигастричния регион (в средата, точно под гръдния кош) и от лявата страна. Подобни прояви имат пептична язва. Те могат да бъдат разграничени само чрез ендоскопия.

Болести на дебелото черво, На първо място, това е синдром на "модерния" раздразнителен черво. Строго погледнато, IBS не е органично увреждане на червата. Това се дължи на психосоматични причини, но е придружено от много неприятни усещания. Често болките са локализирани в областта на сигмоидното дебело черво (оставено под ребрата). Интензивната болка съпътства възпалението на сигмоидното дебело черво (сигмоидит), колит (възпаление на лигавицата на дебелото черво), неоплазма на органа (не винаги злокачествен), коликите и т.н.

Панкреатит, Възпаление на панкреаса. Не винаги е лесно да се разграничи панкреатит от гастрит, но болката при възпалителни лезии на жлезата е много по-силна.

Патология на бъбреците. Левая почка расположена в анатомической близости к органам желудочно-кишечного тракта, поэтому не всегда локализацию боли можно точно определить. Патология на бъбреците могут «давать» отраженные боли. Среди них: гломерулонефрит, пиелонефрит, мочекаменная болезнь и др.

Пневмония, Може да изглежда странно, но пневмонията (особено долната част на листа) е съпроводена от болки в лявата страна.

Болести на сърдечно-съдовата система, Глупавите или парещи болки в лявата и зад гръдната кост може да показват инфаркт, удар на стенокардия, развитие на коронарна болест на сърцето.

Възпаление на далака.

Очевидно списъкът е впечатляващ. Жените имат причини, поради които лявата страна боли под ребрата още отпред. Много проблеми с репродуктивната система се характеризират с болка:

Овариални лезии, Възпаление, руптура на яйчника, усукване. Всички лезии на яйчниците се съпровождат от интензивна болка (с лезия на левия яйчник, болката излъчва от лявата страна).

Ектопична бременност.

ендометриоза, Това е пролиферация на тъканите на ендометриалния слой на матката отвъд границите на органа. Това се случва главно при възрастните хора.

По очевидни причини е невъзможно да се разберат източниците на проблема самостоятелно. Трябва да имате специални медицински познания. Необходимо е обаче да се знае как се проявяват тези или други заболявания и тежки състояния, за да реагират във времето.

Лявата страна боли под ребрата отпред: придружаващите ги симптоми

Трябва да слушате внимателно тялото си, за да не пропускате важни сигнали. За щастие болката никога не остава без другарите. Това улеснява диагнозата и дава възможност на пациента да определи, че нещо не е наред с тялото.

• Болести на стомаха почти всегда сопровождаются диспепсическими явлениями: тяжестью в желудке, нарушением пищеварения, также изжогой, отрыжкой. Боли при заболеваниях желудка давящие, распирающие. Нарушения стула встречаются редко. Однако отличить язву желудка от гастрита, как уже было сказано, нелегко.

• Патология на червата. Придружен от характерни прояви. Водещата проява е разстройство на изпражненията. В този случай може да има както диария, така и запек (и понякога дори тяхното заместване). В изпражненията се откриват вени от кръв, бяла лента като слуз или гной. Гаденето протича без нарушения на изпражненията, но с интензивно отделяне на газовете. За съжаление, единственото нещо, което може да се направи, след като са открили подобни симптоми - да се установи неизправността в работата на червата. Определянето на конкретно заболяване може да става само чрез ендоскопия.

• Бъбречна недостатъчност. За да ги дефинираме е трудно, тъй като бъбречните патологии на първите етапи могат да бъдат прикрити за други болести. Придружен от нарушения на уринирането.

• Болка в челюстта, лявата ръка - това е извинение да бъдете нащрек. Така се проявяват сърдечни заболявания (включително инфаркт).

Лявата страна боли под ребрата отпред: диагноза

Първото нещо, което пациентът трябва да направи, е да установи дискомфорта от лявата страна - вижте лекар. Независимо от това, може да ударите само симптомите, но не се справяйте с основната причина. Когато болката на висока интензивност, ако болката е "кама" в природата, не се колебайте да се обадя на бърза помощ: тя може да бъде сърдечен удар, перфорирана язва, остър панкреатит, и т.н. Много от държавата са пряка заплаха за живота и са изпълнени с фатални последици .. Във всички останали случаи няма спешност, но се препоръчва да се потърси лекар при първа възможност. На кого да се обърнете:

• Терапевт (първият, на когото трябва да кандидатствате).

• Гастроентеролог.

• Нефролог.

• Кардиолог.

• Гинеколог.

Диагностичната стратегия е разработена от лекар, базиран на симптоматичен комплекс.

Като цяло, диагнозата включва:

• Анамнеза (интервю на пациент). Лекарят подава стандартни въпроси за доброто състояние на пациента, оплакванията му и т.н. Събирането на анамнеза е особено важно при диагностицирането на гинекологични заболявания, така че не трябва да скривате нищо: това не е случаят, когато можете да бъдете смутен, объркан и т.н. Лекарят трябва да знае състоянието на пациента всички.

• Палпация. Лекарят "сондира" потенциалните проблемни области, за да идентифицира реакцията на болката, да определи размера и структурата на органите.

• Контрастираща радиография на стомаха, червата.

• Ендоскопски изследвания. FGDS за оценка на състоянието на стомашната лигавица (позволява точно да се изключат неоплазмите на стомаха, да се определи степента и естеството на лезиите на мукозния орган). Колоноскопията е единственият възможен и най-информативен метод за диагностициране на чревни патологии (от колит до тумори). Лапароскопия - назначена с подозрение за извънматочна бременност (само по индикации).

• Ултразвуков преглед. Използва се за оценка на състоянието на органите за всички възможни заболявания.

• Лабораторни изследвания. Пълна кръвна картина дава възможност за идентифициране на присъствието на възпалително фокус: левкоцитоза и повишена ESR са характерни за почти всеки възпаление, еозинофилия придружава автоимунно (включително алергични процеси). При децата алергичните реакции могат да се проявяват чрез чревни нарушения, така че общото кръвно изследване е особено важно при изследването на малки пациенти. Също така, общ кръвен тест може да отличи извънматочната бременност от патологични процеси от друг вид: за бременността не е типично повишаване на нивото на левкоцитите, ESR. Общо изследване на урината, биохимията на кръвта е необходимо, за да се оцени състоянието на бъбреците, черния дроб и панкреаса.

• Кардиограма, ехокардиография.

Лявата страна боли под ребрата отпред: лечение

Ако лявата страна боли под ребрата отпред, болката не трябва да се лекува, а нейната причина. В ръцете на пациента си помагайте, но е важно да не прекалявате: болката може да бъде премахната със спазмолитици (No-shpa, Drotaverin, Duspatalin и др.). В изключителни случаи (ако болката не преминава), можете да вземете аналгетик. Но проблемът не е решен. Лечението трябва да се извършва от специализиран специалист.

В зависимост от конкретната болест, лечението може да бъде както консервативно, така и оперативно.

Консервативното лечение се свежда до приемането на няколко групи лекарства:

• Спазмолитици. Те се използват за облекчаване на спазми (мускулни контракции) на гладките мускули на органа. Сред тях са: Максиган, Баралгин, Спаган, Нобапа, Дуспапалин и др. Да приемем независим прием (в разумни граници).

• Аналгетици. Предназначени да облекчават болката: Maxikold, Kolfarit, Novalgin и др. Не можете да приемате неконтролируеми.

• Противовъзпалителни лекарства. Назначен с възпалителни лезии на вътрешните органи: Ketorolac, Nyise и др.

• Антибактериални лекарства. Прилага се, ако заболяването е причинено от инфекциозна лезия. Специфичните имена се избират от специалист.

• Антиацидни препарати. Задачата на антиацидни лекарства е да намалят киселинността на стомашния сок с гастрит. Някои имена: Gastrofarm, Gastal, Rutatsid и др.

• Ветеринарни фондове. Предназначени са за борба с повишеното производство на чревни газове. Особено подходящ е проблемът с метеоризма при деца и хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания. Назначени: Almagel, Espumizan и др.

• Диуретици. В противен случай те се наричат ​​диуретици. Те са предписани при потвърдени патологии на бъбреците. Самоприлагането на диуретици е неприемливо: нежеланите реакции се развиват често и са опасни.

Хирургичното лечение се предписва в ограничен брой случаи:

• За тумори (доброкачествени, злокачествени).

• Ако причината за болката е херния (например херния на диафрагмата).

• При по-голямата част от гинекологичните патологии (овариална торзия, извънматочна бременност). В допълнение към традиционните кавитарни операции, през последните години все по-често се практикуват ендоскопски, минимално инвазивни интервенции.

• При нарушаване на анатомичната цялост на този или на този орган (с разкъсване на далака, стомаха, перфорирана язва и др.).

Лявата страна боли под ребрата пред децата

Причините за болка при деца са същите като при възрастните. Няма сериозни разлики нито в диагнозата, нито в стратегиите за лечение. Въпреки това, според медицинската статистика, болките при децата се дължат на три основни причини:

• чревна колика.

• Алергични реакции.

• Развитието на апендицит (странно, при децата болката по-често се облъчва от лявата страна).

Останалите причини са по-редки, но не могат да бъдат изключени. За щастие, много заболявания на храносмилателния тракт при млади пациенти са по-лесни и по-често лекувани в амбулаторни условия.

Болести, които предизвикват болков синдром в лявата страна, има много. Много от тях са опасни за живота. Без специални медицински познания, за да разберете толкова различни патологии, няма шанс, така че без помощта на лекар не може да направи. Своевременното обжалване пред специалист е гаранция за благоприятен резултат за всяко, дори най-сериозното заболяване.

Share:
Comments