Специалисти срещу прекомерно използване на хапчета за сън

Кралското фармацевтично дружество на Великобритания предупреждава: докато практикувате самолечение с помощта на хапчета за сън, можете да навредите на здравето си.

Половината от хората със самото безсъние прави диагноза и, без да търсят медицински съвети, приемат хапчета за сън.

Независимо от това, експертите обръщат внимание на факта, че безсънието често е спътник на други проблеми, свързани с физическото или психическото здраве, които трябва да бъдат третирани първо.

Това предупреждение се основава на резултатите от изследване на 2 077 души.

Безсъние - това е трудността да заспите, да поддържате сън или да получите достатъчно добро качество на сън, от нощта до вечерта. Един от всеки трима души в Обединеното кралство се страхува от безсъние.

Тя може да бъде причинена от психични разстройства, като депресия, тревожни разстройства и шизофрения. Други заболявания, включително сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и хормонални проблеми, също могат да нарушат нормалната структура на съня.

По време на изследването 30% от хората признават, че без съвет от специалист приемат хапчета за сън повече от месец, докато 14% са лекувани само за шест месеца.

Специалистите предупреждават за продължителна употреба на каквито и да е лекарства въз основа на самодиагностика. В крайна сметка симптомите се елиминират, но не са основната причина за проблема.

"Спилните хапчета могат да бъдат ефективни за краткосрочно лечение на лека безсъние, но не трябва да се приемат дълго време без консултация с лекар, тъй като често крият сериозни здравословни проблеми, които ако не бъдат лекувани своевременно, могат да се влошат", казва един от фармацевтите Пол Джонсън.

Share:
Comments