Сокът от червена боровинка може да победи инфекциите на

Сокът от червена боровинка е богат на антибактериални вещества, които могат да победят инфекциите на детския пикочен мехур. Изследователите установили, че съставът на сока от червена боровинка включва висока концентрация на проантоцианидини (PGS), които могат да намалят риска от инфекции на пикочните пътища при децата с 67%.

Въпреки това, това съдържание на ASG, според изследователите, не е намерено във всички сокове на рафтовете на супермаркетите.Според резултатите, публикувани в списание за урология, може да се заключи, че боровинките могат да помогнат в борбата срещу педиатричната урология.Жените отдавна са забелязали полезните свойства на червената боровинка сок за профилактика на рецидиви на инфекции на пикочните пътища (UTI).

Проведено е проучване на деца с UTI. Беше разкрито, че 8% от момичетата в детска възраст са податливи на инфекции на пикочните пътища, вероятността за болестта при момчетата е 2%. За да се предотврати инфекция на пикочните пътища в бъдеще не доведе до инфекция на пикочния мехур, лекарите могат да предписват антибиотици.

Но антибиотиците са известни с нежелани реакции и тяхната дългосрочна употреба може да причини растежа на резистентни към лекарства бактерии. По този начин учените смятат, че боровинките могат да бъдат добра алтернатива. Миналата година учените от Университета на Британска Колумбия във Ванкувър проведоха експеримент върху 40 деца, които имаха UTI. Те въвеждат сок от червени боровинки в ежедневната си диета. През следващата година 75% от децата, които пиха сок от червени боровинки, показват намаление на UTI.

Ефектът от червена боровинка срещу UTI първоначално е бил разглеждан като приказка за баба ", казва д-р Хип Нуен от Бостънската детска болница. Но сега д-р Нуен често препоръчва боровинки под формата на сок или добавки към пациентите му. "Това може да бъде отлична алтернатива на превантивните антибиотици", казва лекарят.

Това не означава, че боровинките са панацея за всички злини. Но ако детето има често UTIs, тогава, според Nuen, антибиотиците са необходими. Използването на достатъчно количество течност и редовно уриниране, ако е необходимо, ще реши проблема със запек, всички те се считат за важни при отблъскването на УПУ при деца.

Nguyen предупреждава родителите, че ако децата имат проблеми с уриниране, трябва да се консултират с лекар и да не разчитат само на сок от червена боровинка. В края на краищата проучванията показват, че няма гаранция, че сокът, който сте купили в магазина, ще съдържа достатъчен брой ASG. "Резултатите от това проучване не трябва да се разглеждат като реклама на продукти от червени боровинки", пишат изследователите под ръководството на д-р Korosh Afsher.

- Чист червен сок има неприятен вкус - отбеляза Нюйън. Ето защо производителите често го смесват с нещо по-приятно, например с ябълков сок или добавят много захар. И това, от своя страна, намалява нивото на съдържанието на компонентите на ASG в сока. Също така е важно, каза Нуен, да не прекалява с сок от червени боровинки. Дневната доза се разпределя на всяко дете в зависимост от теглото му.

Share:
Comments