Сепсис - причини, симптоми, диагноза, лечение

Преведено от гръцки език думата "сепсис"Е буквално преведена като" разпад ". Това е доста опасно човешко инфекциозно заболяване, което се развива като възпалителен системен процес, когато гъбичките и бактериите навлизат в кръвообращението, а впоследствие и токсините им. Често сред хората, които не знаят медицинската терминология, сепсисът се нарича кръвотечене. Това тежко заболяване се характеризира с липса на прогресивна тенденция към ранно възстановяване и сложен ход. Въпреки широките възможности в областта на противогъбичната и антибактериалната терапия, процентът на смъртните случаи при сепсис се запазва на доста високо ниво.

Причини за сепсис

Основните патогени различни бактерии от сепсис - стрептококи, стафилококи, менингококи, пневмококи, ентерококи, Salmonella, Klebsiella, както и гъбички от рода Aspergillus и Candida. По този начин развитието на сепсис се дължи не толкова на характеристиките на патогена като нетипичен състояние на имунната защита на лицето, невъзможността да се намери на първичния локус. На лицата по същия ауреус кутията за дълго време е върху лигавицата без риск за живота и здравето, както и при други пациенти същия вирус може да предизвика сепсис, което може да бъде фатално.

Най-често сепсисът се развива бързо и напредва при хора с нисък имунитет поради заболявания, тежко кървене, тежка операция, недохранване или поради употребата на имуносупресивни лекарства. Инфекцията в кръвта може да се появи или с локални лезии, или с хирургични интервенции и медицински манипулации.

Основният фокус на сепсис по правило е инфекциозно увреждане на костите, ставите, меките тъкани или вътрешните органи: обширно изгаряне или рана, гнойни кожни заболявания, генито-уринарни инфекции, остеомиелити и т.н. След аборт или раждане, сепсисът е бил основният фактор за високата смъртност на жените.

Симптоми и клинична картина на сепсис

Основната характеристика на сепсис е сходството на симптомите и естеството на инфекцията, независимо от първоначалния патоген, тъй като сепсисните прояви са вид реакция на тялото на силна инфекциозна атака, с която имунитетът не може да се справи.

Клиничната картина на заболяването се развива, като правило, от прояви на обща интоксикация и симптоми на инфекциозния фокус. Интоксикацията се характеризира със загуба на апетит, тежка слабост, тахикардия, студени тръпки, треска, недостиг на въздух и др. Също така, сепсисът се характеризира с интензивно увреждане на системите и органите с развитие на бъбречна, сърдечна, респираторна недостатъчност и др. По време на медицински преглед и изследване, левкопения или левкемия, повишени ESR, хипопротеинемия, лимфопения.

Навременна диагноза на сепсис

Диагнозата на сепсис се основава на клиничния ход на заболяването, своевременното откриване на патогенни микроорганизми в човешката кръв, откриването на лезии в тъканите или органите.

Лечение и профилактика сепсиса

В случай на сепсис, лечението трябва да се извърши незабавно. Основно включва масивна противогъбична или антибактериална терапия, както и детоксикация. Лечението е задължително при интензивно лечение, тъй като в особено тежки случаи може да се наложи спешно кръвопреливане. При всяка форма на сепсис прогнозата за възстановяване винаги е сериозна. Колкото по-навреме започва правилното лечение, толкова по-големи са шансовете на пациента за пълно възстановяване. Сложността на лечението и диагностицирането на сепсис е, че клиничната картина на това сериозно заболяване е доста замъглена.

Правилното предотвратяване на сепсис винаги се основава на своевременното и подходящо лечение на гнойните огнища, както и на осигуряването на асептични условия в процеса на медицински манипулации. Също така за предотвратяване на сепсис е правилното използване на антибактериални лекарства. Трябва да се помни, че всички гъбички и бактерии могат да се адаптират към всяко, дори и силно лекарство. Колкото по-сериозни са антибиотиците, толкова по-умни и по-силни, нашите скрити врагове стават. Използването на съвременни антибактериални лекарства без медицински надзор ни лишава от възможността да се борим с бактерии и гъби в наистина трудни и животозастрашаващи ситуации, когато тези лекарства могат да ни спасят.

Share:
Comments