Протягане за начинаещи у дома: къде да започнете. упражнения

Протягане или гъвкавост на тялото - това е един от най-важните показатели за здравето на тялото.

Тази характеристика стои на едно и също ниво със силата и издръжливостта и не може да се каже, че е по-малко важна.

Гъвкавото тяло включва добра пластичност не само на тъканите, но и на костите и ставите.

Спорт като танци или гимнастика са невъзможни без добра гъвкавост на тялото.

Всеки спорт обаче започва или завършва с упражнения за разтягане. Ето защо те могат да се наричат ​​универсални със сигурност - без значение какъв вид спорт сте ангажирани.

С гъвкаво тяло можете да постигнете успех много по-бързо.

Протягане за начинаещи у дома: полза

Каква е целта на разтягане на тялото? В нашето тяло той е в състояние да изпълнява няколко функции, които са различни един от друг.

• Първо, упражненията за разтягане ще спомогнат за поддържането и дори заздравяването на здравето на сухожилията, мускулите и ставите. Те ще бъдат по-еластични, следователно, по-малко податливи на различни навяхвания и други наранявания.

• Предварителен и окончателен комплект от упражнения за разтягане не само ще избегне появата на различни наранявания, но и ще подобри кръвообращението в тялото. Това е от особена важност след тренировка - когато мускулите са пълни с млечна киселина и други продукти на разпадане, разтягането помага да се доведе до лимфната система по-бързо и след това извън тялото.

• Разтягане ще ви помогне да се освободите от напрежението и хипертоничния мускул.

• Както споменахме по-рано, разтягането спомага за подобряване на кръвния поток вътре в тялото. Това има още едно много впечатляващо предимство. Благодарение на по-ефективната работа на кръвоносните съдове, кръвта се измива по-бързо и по-ефективно през тялото. Това ще помогне да се поддържа здравето на сърцето и да се доставят всички мускули и органи с голямо количество кръв, кислород и хранителни вещества.

• Редовната практика за упражняване на разтягане ще направи тялото ви по-тънко, умно и привлекателно. Жените ще им помогнат да постигнат идеална фигура, а мъжете ще имат по-добро мускулно облекчение.

• Гъвкавостта е много важна за поддържане на мобилността на тялото. Ако не развиете този параметър, той ще се влоши. Това е така в природата. И с течение на времето ще откриете, че ще бъде трудно за вас не само да стоите на моста, а просто да вдигнете крака си, за да преминете през оградата. Следователно, за такива елементарни действия, разтягането ще бъде много полезно.

Гъвкавост на тялото

Гъвкавост на тялото — это определенный ресурс, который с возрастом утрачивается. У детей намного более гибкие суставы и сухожилия, а с возрастом они начинают огрубевать. Некоторые движения становится выполнять затруднительно, другие же практически невозможно.

Гъвкавостта е присъщо качество. Някои имат по-добро развитие, други по-лошо. Но едно нещо остава непроменено - ако това умение не е редовно обучено, тогава то започва да бъде "забравено" от нашето тяло. Разбира се, генетиката по този въпрос е важна, но не като редовно обучение.

Натоварването на мускулите му дава сигнал и става твърдо, а не еластично. Напречно, напротив, й позволява да се отпусне и да се разтяга. По време на разтягане мозъкът съзнателно дава сигнал, че мускулът е вече достатъчно опънат и трябва да спрете товара. Това се изразява в чувства на изгаряне и рисуване. Обаче, позволявайки на мускула да прекара известно време в това положение, защитата му се намалява, което му позволява да се простира малко повече. На този принцип се разработва обучение за развитие на гъвкавост.

Нивото на гъвкавост се влияе от няколко други фактора:

1 Час на деня, Странно, както изглежда, но как можете да се простирате директно зависи от времето на деня. След сън мускулите са в "анабиоза" и няма да ви позволят да направите силен участък. Вечерта, напротив, способността за разтягане на мускулите е максимална.

2 Температура, Тук вече в ролята идва физика. Както е известно, колкото по-висока е температурата на дадено вещество, толкова по-голямо е разстоянието между неговите молекули. Съответно, колкото по-висока е температурата в тялото ви, толкова по-добре ще бъде вашето разтягане.

3 Нивото на физическата активност, Ако не сте направили нищо през деня, тогава мускулите ви няма да бъдат в много по-добро състояние, отколкото след сън. Ето защо, преди да се разтягате, не забравяйте да направите малко тренировка.

Протягане за начинаещи у дома: видове

Има няколко вида стрии, които се различават една от друга по начина, по който се извършват.

пасивен, Този тип стречинг е подходящ за начинаещи, които да изпълняват у дома. Само за него ще ви е необходим партньор. Долната линия е, че вашият партньор постепенно ще отнеме части от тялото ви отстрани, постигайки максимално разтягане на тази или онази част от тялото. Всичко, което трябва да направите, е да ориентирате партньора си според вашите чувства, а също и търпение и воля да го издържите.

динамичен, Този вид е предназначен за по-опитни спортисти. Протягане се извършва директно по време на тренировката. Има много упражнения, които позволяват едновременно, натоварване и разтягане на мускулите.

статичен, Тази форма се характеризира със забавяне и измерение на нейното изпълнение. Протягане на мускулите се дължи на тяхното статично напрежение. Изключителното положение на участък се задържа известно време, след което се променя.

Някои правила при стречинг

Подобно на всяко друго упражнение, разтягането може да бъде опасно за здравето. Но, разбира се, това ще стане само ако го направите прекалено фанатично или грешно. И ако не искате да бъдете ранени, силно ви препоръчваме да следвате тези правила!

• Първо, разтягането трябва да бъде предшествано от общо загряване. Не е необходимо да се движи кръста - достатъчно е около 5 минути да се правят прости упражнения, които си спомняте от уроците по физическо възпитание. Трябва да подгрявате мускулите, преди да ги разтегнете, в противен случай може да се нараните.

• Можете да разтегнете само мускулната група, която е предварително нагрята.

• Всяко упражнение за стречинг не трябва да получава болезнени усещания. Само напрежение в мускулите и без болка.

• Упражненията не трябва да са такива, че частите на тялото ви да заемат неестествени позиции. Това означава, че не трябва да се опитваме да огъваме крака, така че коляното да започне да гледа обратно.

• Всеки мускул трябва да се простира за около 30-60 секунди. Това ще ви позволи да го направите напълно и да дадете стимул за увеличаване на разтягането.

• Когато правите упражнения, трябва да дишате дълбоко и равномерно, което ще осигури необходимия приток на кислород към мускулите.

• Всеки ден трябва да се провеждат упражнения.

Протягане за начинаещи у дома: упражнения

По-долу ще ви бъдат дадени упражнения за разтягане за начинаещи у дома. С тяхна помощ можете да подобрите общото състояние на тялото си и да постигнете по-гъвкаво тяло.

Упражнение номер 1 - огъване на коленете до гърдите. Това упражнение ще ви позволи да разтегнете и отпуснете долната част на гърба. За да извършите лъжата на гърба си и дръпнете коленете си до гърдите си. Ръцете се опитват да се смажат още по-силно в гърдите, така че да се почувствате опъната в задната част.

Упражнение номер 2 - усукана поза. Седмичната позиция, единият крак прав, другият хвърлен над върха. След това започнете да се върти в посока, противоположна на преобърнатото стъпало. С това упражнение, кръста се отпуска перфектно.

Упражнение номер 3 - "печат". Легнете на стомаха си и леко вдигнете горното тяло на ръцете си. Не разкъсвайте краката си от пода, опитайте се да се наведете обратно доколкото е възможно. Друго добро упражнение за талията.

Упражнение номер 4 - разтягане на раменния пояс. Седнете на пода, краката се свиват на колене. Поставете ръцете си на пода, като ги поставите точно зад бедрата си. Пръстите трябва да погледнат назад. Регулирайте бавно ръцете си, докато не усетите достатъчно разтягане в областта на раменните стави.

Упражнение номер 5 - разтягане на ръцете. Застанете на четири крака, така че дланите и пръстите да са насочени към коленете. В тази позиция бавно се отклонявайте, докато не почувствате приемливо напрежение в китките си.

Упражнение номер 6 - разтягане на китките. Извърши това упражнение, докато стоеше. Сложи си ръцете надолу. След това вземете една ръка с другата и леко я издърпайте. След това променете ръцете си.

Упражнение номер 7 - разтягане на раменните стави. Вдигнете ръцете си и вземете дланта на дясната си ръка наляво. След това дръпнете лявата ръка така, че да лежи върху главата в огънатата лакътна става. След това променете ръцете си.

Упражнение номер 8 - разтягане на гръдните мускули. Обърнете ръцете си зад гърба си и вземете другата с дланта на едната ръка. След това опънете ръцете си назад, едновременно с това максимално изпъкнало гърди.

Упражнение номер 9 - разтягане на врата. Алтернативно, наклонете гърлото във всяка страна за разтягане. Допуска се малко бреме, под формата на натискане на врата с ръце.

Упражнение номер 10 - комплексно разтягане. От изправено положение, наведете се напред и обвийте ръцете около телетата, така че да не се огънете на коленете. Застанете на това място, можете да усетите едновременно напрежение в бедрата, гърба и задните части.

Протягане за влакна

Един от най-добрите показатели за добрата гъвкавост на човека е влакното. Тази разпоредба не се дава на всички, но, разбира се, всеки мечтае да бъде в състояние да направи това. И това в никакъв случай не е невъзможно, само трябва редовно да извършвате следните упражнения.

Упражнение номер 1 - склоновете напред. Позиция - заседание, крака възможно най-широко. От тази позиция се наведе напред, опитвайки се да докосне гърдите на пода.

Упражнение номер 2 - разтягане в областта на слабините. Разстилайте краката си възможно най-широко. Ръцете се огъват в лактите и се слагат на пода. Същността на това упражнение е да седне възможно най-ниско, преди появата на болезнено усещане.

Упражнение номер 3 - атаки. Направете дълбоко ударение с един крак напред, като го огънете в коляното. Клетката трябва да е колкото е възможно по-дълбока, за да усети напрежението в мускулите на слабините.

Упражнение номер 4 - клякам. Краката са разделени на ширина на раменете, колената леко се разгръщат в различни посоки. От тази позиция, клякайте възможно най-дълбоко, за да усетите напрежението на мускулите.

Упражнение 5 - позиция, седяща на пода. Краката се разпростират във всички посоки възможно най-широко. Ръцете хванете глезените си и приведете колкото е възможно по-ниско към пода.

Протягане за влакна немного отличается от остальных упражнений. Если предыдущий комплекс был направлен на общее укрепление возможностей организма, то шпагат требует более серьезного и усердного подхода. Но, несмотря на кажущиеся сложности, буквально пара месяцев, и вы сможете свободно хвастаться своими умениями перед друзьями.

Share:
Comments