Подобряването на начина на живот подобрява резултата от

Пациентите с блокирани артерии на краката ще се окажат в по-благоприятно положение след процедурата за разширяване на артериите, ако се откажат от тютюнопушенето и ще приемат аспирин и статини, лекарства, които понижават холестерола, сочи ново проучване. Тези прости мерки ще им помогнат да избегнат усложнения.

Въпреки това много малко, според изследователите, предприемат такива мерки за намаляване на болката в краката и припадъците, които възникват от периферна артериална болест, известна още като ZAP.

Анализът на данни от повече от 1300 пациенти, хоспитализирани за периферна съдова намеса, показа, че само около 47% от тях не пушат и приемат аспирин и статини, лекарства, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и подобряват притока на кръв. Ангиопластиката, както се нарича тази процедура, се извършва с цел разширяване на блокираните артерии на краката и подобряване на кръвоснабдяването.

При разтоварване от болницата 71% от пациентите приемат аспирин и статини и не пушат или пушат, но искат да се отърват от този навик и да търсят подходяща помощ.

Шест месеца след процедурата, честотата на усложнения, като например повторна намеса в периферните съдове, хирургия за запазване на крайниците и ампутация, е била 7% за тези, приемащи аспирин и статини и почти 16% за тези, които не са приемали.

Това "скромно подобрение" сред тези, които са били лекувани със статини, се обяснява с факта, че много пациенти пропуснаха възможността да спасят собствения си живот, обяснява изследователят Майкъл Гросман, интервенционен кардиолог от Сърдечно-съдовия център на Мичиганския университет.

Share:
Comments