За тиквата и слънчогледа и как се запържват семена в тиган.

Сякаш потвърждавайки библейската поговорка, че в родината им няма пророци, слънчогледът и тиквата "са намерили своята земя" далеч от родината си - земята на ацтеките и инките, са получили истинско признание, плодородна почва и достойно приложение на нашата земя.

Разбира се, древните индианци знаеха за ползите от тези култури и почитаха слънчогледа като божество, но за европейците, които колонизират американския континент, ценността на тиквените семена и слънчогледовите семена като реколта от широк спектър от приложения беше откритие, дошло с емигранти от Русия. Земята е кръгла!

Семената на всяко растение имат голям резерв от жива сила, за да покълнат и да дадат нова реколта. Семената от слънчогледи и тикви не са изключение, поради което тяхната полза не е била разпитана повече от 5-6 хиляди години. Но по-подробно, биохимичният им състав е изследван още в ерата на съвременните технологии.

Имаше дискусия между скептиците и техните опоненти относно ползите и вредите от слънчогледовите семена. Поддръжниците на здравословен начин на живот и любителите на диетите също не останаха настрана: всеки се стреми да говори за ползите и вредата на слънчогледовите семена като хранителен продукт, като същевременно придава магически лечебни свойства на печени семена.

От всичко, което беше казано за тези зърна, е възможно и необходимо да се вярваме само на резултатите от научните и лабораторните изследвания. Логично, целта на всеки продукт е да доставя на тялото хранителни вещества и хранителни вещества. Някои продукти съдържат много витамини, в някои - минерали, в други - ненаситени мастни киселини и т.н.

Например, лимон съдържа витамин С, но за да се гарантира, че е необходимо да се яде дневно изискване на 2 лимони, до получаване на тяло с витамин Е, необходимо ежедневно консумират 40 г печени семена. Но списъкът с всичко, от което човек се нуждае през деня - витамини, ценни киселини, минерали, необходими за редовна употреба е толкова голям, че е невъзможно да се яде всичко наведнъж. Да, семената са полезни. Да, има някои ограничения в използването им. Възможно е те да подобрят здравословното състояние при някои хронични заболявания, но не е необходимо да ги заменят с тях, както при всички други хранителни продукти. Най-добре е да се тези въпроси да се консултирате с вашия лекар и да не се поддават на модните тенденции и въздействието на източници, които често са продавачите на продукта, както и тяхното възхищение логика е доста ясна цел: да се разшири пазара.

Нека разногласията не са съгласни, но храната, освен доброто, трябва да донесе удоволствие, а липсващите елементи за нормалната работа на тялото трябва да търсят в специални минерални и витаминови комплекси. Ето защо, като оставим настрана въпроса за ползите и вредите от слънчогледовите семена, нека разгледаме един по-прост въпрос - технологията за готвене вкъщи.

Как да се запържва семена: почистване, сортиране и подготовка на суровини

Подготовката на семената за печене е по-трудоемък процес, отколкото всъщност пържене.

Събраните култури трябва внимателно да се сортират и всички чужди примеси да се отстранят. Освен това, ако семената са събрани техните слънчогледи от различни сортове, е желателно да ги сортирате по размер.

В индустриалните условия, разбира се, този етап е напълно механизиран.

Семената, събрани във вашата лятна вила ще имат да сортирате ръчно. За какво? За да се осигури равномерно пържене на семена.

Следващият етап - миене, Вкъщи може да бъде направено чрез заместване на сито със семена под поток от вода. Слънчогледовите семена могат лесно да се измият: те са достатъчни да се държат под налягане, за да се премахне прахът. Ако трябва да измиете семена от тиква, по-добре е да ги намокрите предварително. След това те трябва да се смилат, за да се отделят останалите влакна. Тази операция се повтаря няколко пъти, за да се отстранят напълно остатъците от целулоза от кората им.

След това трябва да поставите сито върху тавата и да чакате чашата да се напоява. Тиквените семки се измиват най-добре веднага след извличането им от целулозата, без да чакат, докато изсъхне. Ако не възнамерявате веднага да ги изпържите, трябва да ги изсушите и да ги поставите на сухо място. Може да се съхранява в стъклен буркан в кухнята или в пластмасова торба, в отделението за зеленчуци на хладилника.

Идеалният начин да изсушите семена - Конвекционна плоча. Бързо и надеждно. Разстелете ги на лист, тънък слой и просто задръжте в гореща фурна. Ако условията позволяват, изсушете семената на слънце, като ги обличате в мрежата. Например, за тази цел е необходима мрежа против комари, прикован към дървена рамка - нещо, от което се нуждаете във фермата.

Изхвърлете голямо количество на малки порции. Важно е да се постигне пълно изсъхване, така че излишната влага по време на съхранение да не причинява плесен и мухлясал миризма. В зависимост от обема на продукта и индивидуалните предпочитания за него, е по-добре да се съхраняват запасите със сушени, но не пържени. Това означава, че семената трябва да бъдат сортирани, измити, изсушени и съхранявани в тази форма и да ги запържете, за предпочитане, колкото е необходимо, особено, тъй като няма да отнеме много време.

Как се тичат тиквени семки? Този въпрос се изисква от много любовници. Ако слънчогледовите семки могат да бъдат пържени в тиган, то тиквени семки, в края на краищата, е по-добре да се изпържите във фурната, като ги разпръснете върху лист от тънък слой.

Как да изпържим слънчогледовите семена: начини за топлинна обработка

Вероятно досега в селата има руски печки, които са идеални не само за приготвяне на много ястия, но са брилянтен прост отговор на въпроса как да се запържват семена. Тази руска чудодейна фурна, по своя дизайн - не е нещо като съвременна парообразна сладкарство, само без таймер и вграден термометър. В условията на модерните градски апартаменти е необходимо да сте доволни от наличните възможности.

Как да изпържим семената във фурната

Приготвянето на храна във фурната, включително семена, все още се счита за най-добрият начин да се затопли всяка храна. Затворената камера на пещта осигурява равномерно нагряване на продуктите при постоянна или контролирана температура. От голямо значение е и фактът, че в затворено пространство продуктите запазват ценните си хранителни свойства колкото е възможно повече, което най-често се изпарява по време на топлинната обработка на повърхността на плочата.

Пърженето на семена във фурната отнема не повече от пет минути. В този случай фурната трябва да се нагрее предварително до 220ºС. Приготвени семена, поставени на лист. След пет минути изключете плочата, но семената не достигат веднага, но стойте, докато температурата във фурната намалее наполовина. След това семената трябва да се излеят на дървена повърхност и докато се охладят напълно, ще ги покриете с бельо. Готовността на семената се проверява органолептично.

По-големи, тиквени семки, съответно, трябва да бъдат пържени, увеличаване на времето за пържене.

Често любителите на тиквени семки търсят тиквени сортове с много семена. Развъдчиците се грижели за тях. Такива сортове са Sweet, Volga Grey, Russian, Pearl, Arbat. Преди да отидете да купите семена обаче, помислете за факта, че тиквените семена трябва да се консумират в много умерено количество, а самата тиква е полезна не само за семената, а за плътта.

Как да изпържим семена в тиган

За този начин на пържене, трябва да изберете подходящите ястия. На първо място ще трябва тежък чугун тиган, за предпочитане с голям диаметър: семена трябва да ги запържваме с тънък слой на могилата, за равномерно препичане. Следователно, голяма повърхност значително ще ускори процеса, особено ако трябва да направите запас от пържени семена преди края на любимите си сериали. Металната шпатула, за разбъркване, се оставя настрана: използвайте дървена шпатула. Можете да смажете предварително тигана, но не можете да го направите. Семената трябва да бъдат напоени, за да направят обвивката на пара и след това да се отделят по-добре от ядките след изсушаване. Веднага след като влагата се изпари, да започне да се следи отблизо, и, най-вече, слушайте внимателно: характерната пукането - сигнал, че е време да се премахне тигана от котлона. Не спирайте разбъркването дори след сваляне на тигана. Втората точка, на която трябва да се обърне внимание, е характерният аромат на пържените слънчогледови семки. Просто се уверете, че не се изгори. Това е всичко. Докато пърженето на семена в тиган отнема от 10 до 15 минути или малко повече: всичко зависи от температурата на плочата и степента на загряване на тигана.

Как да изпържим семена в микровълнова фурна

Ако съветите, описани по-горе за това как да изпържете тиквени семки или слънчогледови семена, изглеждат твърде обезпокоителни, опитайте ги в микровълнова фурна. Този метод със сигурност ще задоволи всички.

Много е лесно: изсипете измитите и влажни зърна на чинията. Включете микровълната за минута, при максимална мощност. Извадете плочата, разбъркайте я и я поставете още една минута. След третия път - опитайте. Ако семената не са достатъчно пържени, следващият подход не трябва да трае повече от 30 секунди, за да не бъдете погрешни.

Как да изпържим семена в тиган: о вкусовых добавках

Пържените тиквени семки приличат на фъстъчен вкус. Това изтласква мисълта: защо не трябва да се обработват с фъстъчено масло преди пържене, за да се подчертае още повече този вкус? Такива семена ще бъдат много удобни, ако ги добавите към някоя оригинална салата, поръсете печен хляб с трици или овесено брашно.

Има сортове тиква с "голи" семена, които могат да се държат в солено или сладко решение преди пържене, което може значително да разшири обхвата не само за закуска, но и да създаде интересни ястия.

Нека да обобщим казаното: невероятно е лесно да изпържите семената в тиган!

Share:
Comments