Отравяне с морска вода: как се проявява, как се лекува.

Специалисти от Световната здравна организация извършиха проучване. Те стигнаха до извода, че морската вода има отрицателен ефект върху тялото. В него има много соли, така че тази течност е неподходяща за пиене.

Отрицателно въздействие на морската вода върху човешкото тяло

Солите, присъстващи в морската вода, допринасят за раздразнение на лигавицата на храносмилателните органи. Течността съдържа натриев сулфат. Това вещество има слабително действие върху тялото. В допълнение, натриевият сулфат може да провокира появата на повръщане и гадене. Ето защо отравянето с морска вода често води до дехидратация.

Течността може да съдържа различни вредни микроорганизми. Поради това случайното поглъщане на морска вода често води до появата на гастроентерит. С това заболяване лигавицата на храносмилателните органи става възпалена. Малките деца са най-податливи на болестта.

Използвайки морска вода, човек боли здравето си. На първо място, бъбреците страдат. Те започват да работят в напрегнат режим, тъй като се опитват да премахнат излишните соли от тялото.

Отравянето с морска вода може да доведе до смърт. Поради увеличаването на съдържанието на сол в организма работата на нервната система се нарушава и състоянието на вътрешните органи се влошава.

Как да избягаме в екстремна ситуация?

Любител на приключение може да получи прясна вода по различни начини:

• Кондензационни форми на дъното на съда. Състои се от прясна вода. Може да се събира с гъба или малък парцал; пътникът може да изстиска прясна вода от рибата. За това се правят малки дупки на тялото й. Френският лекар Ален Бомбар успя да оцелее именно защото редовно пил такава прясна вода;

• По време на дъжд е необходимо да се събере колкото се може повече дъждовна вода. Течността ще ви помогне да утолите жаждата си;

Човек може да яде планктон. Той съдържа витамин С и други полезни вещества. Когато ядете планктон, вероятността от скорбут се намалява.

Предимствата на морската вода

Морската вода съдържа калций. Веществото увеличава силата на съединителната тъкан, ускорява лечебния процес на раните на кожата.

Магнезият, който е част от течността, намалява отока, допринася за нормализирането на метаболизма. Веществото е надарено с успокояващи свойства. Той помага да се справите с нервност и раздразнителност. Магнезият предотвратява появата на алергии.

Силиконът подобрява структурата на тъканите, увеличава еластичността на клетките. Сярата, съдържаща се в морската вода, има благоприятен ефект върху кожата. Йодът нормализира хормоналния баланс в тялото, подобрява умствените способности на човека. Течността съдържа цинк. Предотвратява появата на тумори, подобрява функцията на имунната система.

Следователно, морската вода има благотворен ефект върху тялото под външно влияние. Ето защо експертите съветват да не се измива морската вода веднага след къпане. Тя трябва да остане върху кожата в продължение на няколко часа.

Какви са признаците на отравяне с морска вода?

След случайно поглъщане на морска вода могат да се появят следните симптоми:

• нервност;

• слабост;

Блаженство на кожата;

• проблеми с уриниране;

• диария;

• неприятна миризма на урина;

• треска.

В някои случаи признаците на отравяне изчезват сами в рамките на 24 часа. Ето защо, ако имате тези симптоми, трябва да посетите специалист.

Как да осигурим необходимата помощ на пациента в случай на отравяне?

Лицето, което пие морска вода, трябва да осигури първа помощ. Необходимо е да се измие стомаха:

1. За да направите това, изпийте 1,5 литра топла течност, която е предварително добавен калиев перманганат.

3. След това е необходимо да се предизвика атака на повръщане при жертвата, като се натисне езика.

За да възстановите наличността на загубена течност с диария или често повръщане, изпийте разтвор "Regidron". Лекарството съдържа голям брой соли.

При високи температури е необходимо да се вземат антипиретични лекарства. Децата се насърчават да дават лекарства, които съдържат вещество като парацетамол. За да намалите телесната температура, трябва да избършете бебето с мокър лист. Отличен удря топлина с 9% оцет от трапеза. Преди смилането трябва да се разреди с вода.

"Smecta" подготовка за отравяне с морска вода

Много туристи приемат Смект. Това лекарство премахва вредните вещества от тялото. Лекарството има обгръщащ и адсорбиращ ефект върху червата. "Smecta" идеално помага при диария, премахва болката в корема.

Продължителността на лекарството е приблизително пет дни. Лекарството може да пие по време на бременност и кърмене.

Наркотикът е забранен да приема с чревна обструкция, лицето е непоносимо към фруктоза. Необходимо е строго да се спазва препоръчителната доза на лекарството. Например, децата под една година трябва да пият не повече от два пакета на ден. Дневната доза трябва да бъде разделена на няколко приема. Прахът се разрежда в малко количество течност (приблизително 50 ml).

В първия ден след отравяне човек се показва гладен. В бъдеще той трябва да се придържа към разхищаваща диета. Пациентът се препоръчва да яде пюре от зеленчуци, плетене порцелани.

Как да се намали вероятността от отравяне с морска вода по време на къпане?

За да се избегне отравяне, туристите трябва да почиват на чисти плажове. Не трябва да плувате на места с голямо натрупване на планктон.

Родителите на малки деца трябва да имат специален комплект за първа помощ. В него трябва да поставите лекарства за висока температура, адсорбиращи агенти.

Share:
Comments